אם פיטרו אותך לאחרונה - ובמיוחד אם זה קרה בצורה מכוערת - את בטח מכירה את הערעור שהחוויה מביאה בעקבותיה. "פיטורין מהעבודה הם לרוב חוויה קשה וכואבת, המערערת את תחושת הערך העצמי והאמונה בכישורים וביכולות", אומרת ד"ר לירן דנסקי ברנגה, פסיכולוגית תעסוקתית בנטע – המרכז לפיתוח קריירה. "עובדות ועובדים שחוו פיטורין, בפרט אלו שמלכתחילה חסרים מידה של ביטחון והערכה של יכולותיהם, עלולים להיכנס למרה שחורה ולסחרור של מחשבות שליליות וקיצוניות כגון 'אני לא שווה כלום', 'אין לי סיכוי למצוא עבודה חדשה' וכן הלאה. המצב בעייתי עוד יותר כשמדובר בנשים, שיש להן לעתים נטייה לשפוט את עצמן לחומרה, להטיל ספק בעצמן וביכולות שלהן על אף הצלחות והישגים מוכחים - וכתוצאה מכך לא יציעו את עצמן לתפקיד שמתאים להן, או יציעו אבל ישדרו בראיון העבודה את חוסר הביטחון הזה - ולא יקבלו את התפקיד".
עוד בערוץ הנשים:
- 5 מהלכי קריירה שאת חייבת לעצמך
- תופעה: מפסיקות את המחזור - למען הקריירה
- נערה אובדת: 5 טעויות שלא ידעת שאת עושה בעבודה
במצב רגיש שכזה, חשוב במיוחד לנסות לשמור על פרופורציות ולבחון את המצב באופן האובייקטיבי ביותר שניתן. "תהא הסיבה לפיטורין אשר תהא, מומלץ להתבונן על הסיטואציה של הפיטורין כעל הזדמנות ללמידה והתפתחות אישית ומקצועית. כצעד ראשון, כדאי לנסות להבין את הסיבות העיקריות שהובילו לפיטורין. לשם כך, ניתן לפנות לחברים ולקולגות מהעבודה ולהיעזר גם בנקודת המבט שלהם, שיכולה לספק תובנות ופרספקטיבה חדשה על המצב".
להזיז את הפוקוס
כל מי שעברה את החוויה הזו (ומי לא עברה אותה, בעצם?) יודעת שהסיפור מורכב יותר ושלא פשוט לשכנע את עצמך שבעצם השד לא כל כך נורא. במצב הזה, חשוב לזכור גם שלעתים הסיבה לפיטורין היא לא תפקוד לקוי או חוסר שביעות רצון ממך – אלא נסיבות חיצוניות. "לא פעם הגורם לפיטורין נשען בעיקר על שיקולים חיצוניים, כגון משבר אליו נקלע הארגון כתוצאה מהמצב הכלכלי במשק. אבל גם במקרה כזה, בו ידועה הסיבה העיקרית למצב, כדאי לעובד לעשות תהליך של התבוננות פנימית. ניתוח אובייקטיבי שכזה עשוי לעורר מודעות להיבטים שונים בהתנהלות ובתפקוד בעבודה, אשר בכל זאת היוו חלק, גם אם חלק קטן יותר, מהסיבות לפיטורין. באותו האופן, אנשים עשויים להגיע להבנה שהתפקיד עצמו, או סוג המסגרת בה מילאו אותו, לא התאימו לצרכיהם ומאפייניהם האישיים".
ואיך אפשר לשים את הפוקוס דווקא על הצדדים החיוביים, אם יש כאלה?
"לצד הניסיון ללמוד מהסיטואציה ולהבין אם ישנם היבטים בהתנהלות אותם כדאי לפתח ולשפר, חשוב מאד לתת פוקוס לחוויות של הצלחה בעבודה. מומלץ לערוך תרגיל של 'חקר הצלחות', אשר יכול לחזק ולהעצים את תחושת הביטחון וההערכה העצמית. במהלך התרגיל, העובד מעלה על הכתב תפקידים אותם הוא מילא בעבר בהצלחה, מציין הערכות ופידבקים חיוביים שקיבל במסגרתם, מנתח אילו כישורים בולטים הוא הביא לידי ביטוי ומהם התנאים שאפשרו לו להיות במיטבו. המסקנות מהתרגיל יכולות לשמש לא רק לחיזוק הביטחון העצמי, אלא גם כתובנות חשובות בתהליך חיפוש העבודה החדשה".
עם הפנים קדימה
ומה לגבי הקטע המביך בראיונות עבודה למשרות חדשות, שבו שואלים אותך מדוע סיימת את תפקידך במקום העבודה הקודם? "ההמלצה שלי היא לומר את האמת. אין סיבה להסתיר עובדה זו. מעבר לכך, קל לבדוק פרטים שנאמרו בראיון וכל מה שימצא כשקרי יזיק לסיכוי להתקבל לעבודה, פי כמה וכמה מאשר יכולה להזיק העובדה עצמה אותה מנסים להסתיר. כפי שציינתי, פיטורים עשויים לנבוע ממגוון סיבות: חיצוניות, ארגוניות או כאלו הקשורות להיבטים אישיים. מומלץ להתכונן מראש להצגה ולהסבר של הסיבות לפיטורין. כדאי להיות ספציפיים ומדויקים. מובן שאין להכפיש מקום עבודה קודם, אלא לנסח את התשובה ברוח חיובית ובאופן שיסייע למראיינים להבין שלסיבות לפיטורין אין השפעה על ההתאמה לתפקיד החדש אליו מועמדים".
פיטרו אותך? הנה חמישה טיפים לתקופה שבין עבודות
1. הגדירי תקופת מנוחה ומיד אחריה - התחילי לחפש עבודה באינטנסיביות
זה עתה עברת חוויה לא פשוטה - וכן, גם מעליבה, ונפלטת מסדר היום הרגיל והאינטנסיבי שלך. זכרי: מותר לך לנוח! וזו אפילו חובה. רק תדאגי שהמנוחה לא תהפוך לבטלה: הגדירי לעצמך תקופה של חופש מסודר (שבוע? שבועיים? חודש? תלוי רק בך) ולאחריה התחילי לחפש עבודה בכל האפיקים שעומדים לרשותך (אתרים, חברים, מודעות בעיתון וכו').
2. שמרי על סדר יום
קומי בבוקר, התלבשי, התאפרי - בקיצור, נסי לוודא במידת האפשר שאת לא ב"מוד סמרטוט". זה ייתן לך מוטיבציה למצוא עבודה ויעזור לך לשמור על שפיות.
3. עבדי על חשיבה חיובית
כשעוברים מראיון לראיון ושומעים המון "לא", רק טבעי להפוך מתוסכלים בטירוף. זה בסדר, אבל נסי לוודא שאת שומרת על אופטימיות והזכירי לעצמך שזו רק תקופה שתעבור.
4. נצלי את הזמן
זוכרת את כל הדברים האלה שהזנחת כי לא היה לך זמן? אז הנה, קיבלת מתנה וזה בדיוק הקיו שלך לעבור על כל הניירת, לסדר את הבית (זה מכניס אנרגיות טובות), לחזור לכושר ובעצם לעשות את כל הדברים שרצית ולא הספקת בגלל העבודה.
5. דברי על זה
בתקופה רגישה כמו פיטורין, עם כל מה שהיא מביאה איתה, יש נטייה לשמור בבטן את כל התסכול והחששות (במיוחד כי את מרגישה שכולם סביבך עובדים ולא מבינים אותך). הילחמי בנטייה הזו ותחלקי את כל מה שעובר עלייך עם חברה טובה, אחות, או בן הזוג. זה יעזור לך לאוורר את התחושות ולהשיג פרספקטיבה חדשה על המצב.