סיפור שהתגלגל לתקשורת מספר שערב אחד, יצאו ברק ומישל אובמה למסעדה עממית (אלא מה?). בעל המסעדה, כך מספרת האגדה, ביקש מהמאבטחים לשוחח עם מישל בפרטיות. מישל נענתה בחיוב. אחרי שיחה קצרה, היא חזרה לשולחן. כשברק שאל אותה על מה השניים שוחחו, מישל גילתה שהיא מכירה את בעל המקום מלפני שנים רבות ומסתבר שהוא היה מאוהב בה מעל לראש. "אז אם היית נישאת לו, היית עכשיו ודאי בעלת המסעדה המקסימה הזאת", אמר לה ברק ומישל הגיבה: "לא, לא. אם הייתי נישאת לו, הוא עכשיו היה נשיא ארצות הברית".
מאחורי כל גבר חזק, עומדת אישה חזקה
אז אם היה לנו ספק לרגע שמאחורי איש חזק, עומדת אישה חזקה עוד יותר, הוא נמוג לו. הנשים הראשונות מאז ומתמיד עניינו את הציבור, לעתים אף יותר מהפוליטיקאים עצמם. זכייתו השנייה של אובמה למשל נזקפת ברובה לאשתו, מישל (59) שנחשבת לחביבת הקהל האמריקני.
מי שהתחנכה בבתי ספר עירוניים בשיקגו והפכה מאוחר יותר לעורכת דין, ולימים אשתו של נשיא ארצות הברית מגדירה את עצמה בראש ובראשונה בתור "האמא של סשה ומליה". מי שפעלה בקריירה שלה למען נתינת שירותים לציבור ועבודה עם ילדים, חיזקה זאת בזמן כהונתו של בעלה כנשיא.
קל לאהוב את מישל: היא נגישה, פעילה חברתית, מצחיקה ותמיד פונה לאנשים ולנשים בעיקר בגובה העיניים. בשנת 2010 הריצה מישל את הקמפיין המצליח של "בואו נזוז!" שעירב נוער, הורים, רופאים ומורים למען השתלטות על מגיפת השמנת היתר בארצות הברית. כמו כן, ב-2011 היא הקימה את עמותת "מאחדים כוחות" למען אנשי צבא וזכויותיהם הכלכליות. בנאום השראה מרגש שנשאה בפני ילדות בבית ספר בריטי, אמרה אובמה בקול חנוק, "אף על פי שנדמה לכן שההבדלים בינינו כל כך משמעותיים שכן אני עומדת פה בתור אשתו נשיא, ואתן עדיין תלמידות בית ספר, דעו לכן שיש לנו הרבה מן המשותף. שום דבר בחיי לא ניבא שאעמוד פה לפניכן בתור אשת הנשיא האפרו-אמריקנית הראשונה. כמוכן, לא גדלתי בעושר ולא עם מעמד חברתי כלשהו. אני מהווה דוגמא למה שאפשרי כשמראים לילדה מגיל צעיר כמה היא נאהבת. חונכתי על ידי נשים חזקות שהציגו בפניי כוח שקט וכבוד. אנחנו סומכים עליכן להיות הכי טובות שאתן יכולות להיות".
"יש לה פוני!"
מעבר לפעילותה לקידום עניינים חברתיים, הפכה מישל לסמל אופנה בקרב נשים. עד כדי כך שהשמלה שלבשה לטקס ההשבעה הראשון של הנשיא, לא רק הזניקה את הקריירה של המעצב, ג'ייסון וו, אלא גם נתרמה למוזיאון.
גם קייט מידלטון, הדוכסית מקיימברידג', תרמה לא מעט למעצבים "עממיים" כמו אובמה שנצפתה השבוע עם תספורת פוני חדשה, מידלטון נערצת על חוש האופנה שלה ונשים רבות משנות את תסרקותן לפי הפוני החדש שמהדר גם את שיערה.
שתי הנשים מעודדות צריכת אופנה במחירים סבירים ולרוב נראות לבושות בסגנון יומיומי. כמו כן, חיקויים לשמלות הערב שלהן מופיעים בחנויות וזוכים להצלחות חסרות תקדים. נגישותה של קייט מתבטאת גם בכך שהיא מתאפרת בעצמה כשיש שטוענים שאף איפרה את עצמה לחתונתה. כמו כן, כפי שעשתה חמותה ז"ל, דיאנה, קייט נוטלת חלק משמעותי בסיוע לעמותות רבות כמו גם ניהול עמותה למען ילדים חולי סרטן, אנשי צבא, ועוד. לטענתה, היא "מקווה מאד לחולל שינוי ולעזור ככל שניתן".
למרות שהזוג המלכותי זכה למבוכה לא קלה כשהתפרסמו תמונות טופלס של קייט בזמן שנפשה עם בעלה, החן והטבעיות שבהתנהלותה של קייט השכיחו מכולם את הפרשייה. כשנשאלה לגבי מעמדה החדש הודתה, "זה ללא ספק מלחיץ שכן אני עדיין לא התרגלתי למעמד. וויליאם כמובן רגיל לזה מגיל צעיר אבל אני מוכנה ללמוד ולעבוד קשה כדי להצליח".
סקס מוכר בנשיאות?
והנה עוד פן בחייה של האישה הראשונה. העם הצרפתי אוהב סיפורי טלנבולות עסיסיים וקרלה ברוני (45), אשת הנשיא הצרפתי לשעבר סרקוזי, ידעה לספק כמה כאלה. בראש ובראשונה, היא בכלל לא צרפתיה במקור אלא איטלקיה ורק קיבלה אזרחות לאחר חתונתה. שנית, בשל היותה דוגמנית וזמרת הצעירה מבעלה ב-12 שנים, ברוני הייתה לדמות יוצאת דופן בפוליטיקה העולמית. אף על פי שנודע, למרות הכחשותיה, שבזמן שניהלה מערכת יחסים עם איש המדיה, רפאל אנטובן, ואף ילדה לו ילד ב-2001, בגדה בו עם אביו, קרלה עדיין כבשה את הציבור הצרפתי בכנות שלה, ביופיה ובהתנדבות שלה למען עמותות שונות. בין היתר, קרלה הינה שגרירה עולמית למען ההגנה של נשים וילדים מפני איידס וב-2009 היא הקימה עמותה על שמה למען צריכת ידע לכולם. ברוני נחרצת בעמדותיה ובאיראן אף קראו למותה לאחר שגינתה בחריפות את גזר הדין שנגזר על סקינה אשטיאני לאחר שזאת בגדה בבעלה. כנותה ושכלה החריף, כמו גם היותה סמל מין הפכו אותה לאישה הראשונה הזכורה ביותר בצרפת מאז מארי אנטוואנט.
שניים במחיר אחד
הילארי קלינטון כבר מזמן לא "האישה של". בזמן שתי כהונותיו של ביל, הילארי הייתה לאשת הנשיא הראשונה שתפקדה בתפקיד רשמי בבית הנשיאות (הייתה אחראית על רפורמת בריאות הציבור) כמו גם ליחידה עם תואר שני. מבקריה חשבו שהיא מתערבת מידי במדיניות וציטטו את משפטו של קלינטון בזמן שרץ לבחירות, "שניים במחיר אחד". כאשר פרשת לוינסקי התפוצצה לה בפרצוף, נשים רבות הופתעו מהחלטתה להישאר עם הנשיא הבוגד. בכתביה היא טוענת שנשארה עימו משום ש"איש לא מבין אותי יותר טוב ויכול לגרום לי לצחוק כמו ביל. גם אחרי כל השנים שעברו, הוא עדיין האדם הכי מעניין, מעורר השראה ומלא חיות שאני מכירה". קלינטון ידעה היטב מה היא עושה: ב-2001 מונתה לסנטורית של מדינת ניו יורק בצעד חסר מקדים לא רק עבור אישה אלא עבור אשת נשיא לשעבר. בשנת 2008 אף התמודדה לנשיאות ובאותה שנה מינה אותה אובמה למזכירת המדינה.
לא לעשות פחות מדי ולא יותר מדי
אז במידה וציפי או שלי לא ייקחו את הסיבוב הזה של הבחירות, וייבחר לנו כאן ראש ממשלה, הרי שנקבל אתו גם אישה ראשונה. ובמקום סיפורי נעליים ועוזרות בית, יהיה נחמד אם גם לנו תהיה איזו מישל להשראה. אז שרה, או ליהיא, או מי שזאת לא תהיה, הנה סיכום קצר של מה למדנו מאלה במעבר לים:
הנשים הראשונות חייבות לעמוד על הגבול הדק שבין חוסר עשייה, מה שמעיד על טיפשות וחוסר עניין בבעלך ובפוליטיקה, ועשייה מרובה מידי, מה שמשתמע כהתערבות יתרה בפעילות הממשל והצגת בן הזוג שאמור לשלוט במדינה בתור הבובה של אשתו שלובשת את המכנסיים בבית (הלבן). על האישה הראשונה להיות נגישה לעם אך גם להיות מעליו. בניגוד לנשות המלוכה, כמו מידלטון ובזמנה, דיאנה, אשר נדרשות לארח אבל אף פעם לא לבשל לאורחיהן, אובמה עדיין צריכה להשתתף בתחרויות נשיאותיות עם נשות נשיאים לשעבר על מתכון העוגיות הטוב ביותר. כאן עומד התפר בין תפקיד האישה המסורתית, עקרת הבית, ותפקיד האישה הראשונה שבמרוצת השנים הפכה ללא פחות חשובה למדינה ולקמפיין של בעלה מאשר הוא עצמו.
>> "עכשיו אני מבין למה את עדיין לבד": משפטים חסרי טקט שצריך להשמיד