זה לקח בדיוק שנה וחודש, אבל בסוף גם לדנה זה הספיק: היא הסכימה להיפרד מאריאל הקטנה, וזו החלה לפקוד את המשפחתון השכונתי. וכשהגיע יום שלישי המיוחל, דנה המגונדרת והמרוגשת התייצבה במשרדו של מנכ"ל החברה, לראיון העבודה הראשון שלה. בדיוק כפי שהתאמנה בבית, היא הציגה בפניו את ניסיונה העשיר כמנהלת פרויקטים בעבר, סיפרה שלקחה לעצמה פסק זמן כדי לגדל את בתה השלישית, ועכשיו היא מעוניינת לשוב לתחום, וענתה על כל השאלות המקצועיות. הכול הלך כמתוכנן, אבל כשהמנכ"ל שאל אותה אם היא "סיימה כבר ללדת, או שהיא חושבת על ילד רביעי?" דנה התבלבלה. מה עונים על שאלה מכשילה שכזו?
רגע, מי שומר לך על הילדים אחר הצהריים?
זאת אגב לא השאלה היחידה שנפלטת בקלות יתרה להרבה מאוד מראיינים. זה יכול להיות גם ניסוחים "מעודנים" יותר כמו נניח: "איך תסתדרי בעבודה במשמרות?", "מי שומר לך על הילדים אחר הצהריים"?, "כמה זמן את נשואה?, אתם עובדים על ילד כרגע?" ועוד פנינים שכאלו.
יכול להיות שאת רגילה לשאלות האלו, ומצאת תשובה ממש מתוחכמת כדי להניח את דעתו של השואל, אבל כדאי שתדעי שכל אלו אינן שאלות לגיטימיות בריאיון עבודה. להיפך, אלו שאלות אסורות, המנוגדות להוראות חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ"ח-1988. חוק זה נועד להבטיח לכל אדם את האפשרות להתקבל לכל משרה שיחפוץ, כל עוד יש לו הכישורים הנדרשים, והוא אוסר על הפלייה בין עובדים או דורשי עבודה מחמת אלו: "מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ-גופית, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, השקפתם, מפלגתם או שירותם במילואים". ביקשנו את עזרתה של עו"ד נירית לוין-זמיר, מתמחה בדיני עבודה וביטוח לאומי ומייעצת במתחם פרקליטי IL, בדבר הדברים שכל אישה צריכה לדעת בראיון עבודה.
האם מותר לסרב לקבל אותי לעבודה בשל היותי אמא?
כעקרון, התשובה היא לא. ממש לא. סירוב לקבל מועמד מתאים לתפקיד, רק בשל היותו הורה, מהווה כשלעצמו הפליה אסורה בין דורשי עבודה. בעניין זה עו"ד נירית לוין – זמיר מבהירה כי שאלות בריאיון, שמטרתן לבדוק אם את אמא, מה את מתכוונת לעשות עם הילדים בשעות העבודה, או בגין מצב בריאותם ("הם חולים הרבה?"), אסורות בתכלית האיסור, ועל המראיין להיזהר מאוד שלא לגלוש לתחום האישי הנ"ל. למעשה, כל שאלה שאין בה מן העניין לתפקיד, או לניסיונך כעובדת – היא פשוט לא רלבנטית בריאיון.
האם מותר לי לשמור את ההריון בבטן?
"ברמה העקרונית, עד לחודש החמישי של ההיריון – אין חובה לגלות למעסיק את דבר ההיריון. ואולם, אם במהלך הראיון נראה לעובדת שיש בעצם התפקיד המוצע לה בכדי להשפיע על בריאות הריונה: למשל, תפקיד שכרוך בנשיאת משאות כבדים, משמרות לילה ארוכות, או אם מדובר בתפקיד הכולל נסיעה מתמשכת לחו"ל שלא תתאפשר בשל ההיריון וכיו"ב, במקרה זה כן מצופה מהעובדת לגלות את דבר ההיריון כבר בעת הריאיון". לדברי לוין-זמיר, הסיבה היא איזון אינטרסים: איזון בין זכות המעסיק לקבל למקום העבודה עובדת שתואמת את צרכי התפקיד, לבין זכות העובדת לשמור על פרטיותה כאמור. אין לשכוח כי זכותו של המעסיק לקבל לעבודה עובדת שתוכל לבצע את העבודה. בנוסף חשוב שהעובדת תשמור על בריאותה ותגלה למעסיק את מצבה לאשורו, כדי שהוא יידע שלא להעבידה בשעות שאסור להעביד נשים בהריון, למשל.
האם עליי לעדכן שאני עוברת טיפולי פוריות?
ומה קורה כשאת לא בהריון, אבל המראיין מנסה להבין האם את עומדת להיכנס להריון בקרוב?
שימי לב, לא תמיד השאלה תהיה ישירה! לעתים השאלות יוגשו בעטיפה תמימה, או שמא מתחכמת: למשל, בדיקה של מספר השנים שאת נשואה פלוס העלאת תמיהה: "רגע, אז אתם לא רוצים ילדים?".
לוין–זמיר מסבירה כי, בניגוד למצב שבו את כבר בהריון, הרי שבמצב בו את עוברת טיפולי פוריות, אין עלייך כל חובה חוקית לציין זאת בפני המעסיק הפוטנציאלי בעת ראיון עבודה. המדובר במידע פרטי של העובדת שבהתאם לחוק, אסור שיילקח בחשבון על ידי מעביד.
מה עלייך לענות?
נירית-לוין ממליצה להעביר נושא או להשיב בצורה עקיפה כמו למשל: "אני עובדת מקצועית, מנוסה ולויאלית ולמספר הילדים/ נישואיי/ הטיפולים שאני עוברת/וכל שאלה אחרת שדנו בה - אין כל השפעה על כך". זאת במקרה שהשאלה הייתה תמימה ועל מנת לא לפגוע בסיכויי הקבלה. בהנחה שהמראיין לא מרפה וממשיך לשאול שאלות שאינן רלוונטיות ("אסורות") יש לומר לו כי: "נראה לי שהשאלה לא רלוונטית לתפקיד המוצע ומהווה חדירה לפרטיות. אודה לך אם נוכל להמשיך את הראיון עם שאלות מקצועיות הנוגעות לתפקיד".
ומה קורה כשהמעסיק מתעלם מהוראות החוק?
ניתן אם כן לראות כי יש לעובדת זכות לשמור על פרטיותה בעת ראיון עבודה, וכי החוק שומר עליה מבחינה זו. מראיין שעובר על החוק, צפוי לתביעה כספית. החוק נוקב בפיצוי עונשי, בגובה של עד 50,000 שקל, סכום אשר בית הדין לעבודה יוכל לפסוק לעובדת במידה וימצא כי אכן המעסיק עבר על החוק.
ואולם, יש לזכור כי במקרים בהם הנתון שהמעסיק מנסה לברר אודותיו, הינו נתון רלוונטי והכרחי לביצוע תפקיד המוצע, אזי במקרים אלו כן מותר למראיין לשאול את אותן שאלות, ואף לקחת את התשובה להן בחשבון, בעת קבלת ההחלטה אודות איוש המשרה. לסיום מדגישה לוין–זמיר כי, האינטרס של כולנו הוא לשמור על יחסי עבודה תקינים במשק, המבוססים על אמון, הערכה ותרומה הדדית. על כן, כדאי להימנע ממצב שבו עובדת מתקבלת לעבודה שלא תוכל לבצע בפועל או במלואה, וכתוצאה מכך נפגע האמון בין העובדת למעביד. המציאות מראה, כי במצבים אלה הצדדים לחוזה העבודה מוצאים עצמם פגועים ומעורבים בהליכים משפטיים מיותרים.
נתקלתן בבעיה? היכנסו עכשיו לפורום דיני עבודה של פרקליטי IL והתייעצו עם עורך דין
>> 10 טעויות נפוצות בראיון עבודה
>> מי עובד טוב יותר: גבר או אישה?
>> אין כמו אמא עובדת