היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים יצויין ב-25 בנובמבר ורגע לפני הקליטה הזמרת ירדנה ארזי בשיתוף עם נעמת גרסה מחודשת וקליפ ייחודי לשירה, "אישה חדשה", אשר נכתב על ידי חיים קינן ויהודה פוליקר בהשראת סיפור אמיתי וקורא לנשים לעזוב את בן זוגן האלים.
בקליפ ששוחרר היום משתתפות יותר מ-20 נשים מובילות בהן אורנה בנאי, אגם רודברג, רוני דואני, גילה אלמגור, דנה פרידר, אושרת קוטלר, קרן מור, אילנית לוי ועוד, אשר אופרו עם סימנים של אלימות על הפנים.
המצב החמור של מקרי האלימות במשפחה הגיע לשיא חדש השנה עם נתונים מטרידים של 14 נשים שנרצחו השנה בלבד, 150 נשים שנרצחו בעשור האחרון על ידי בני זוגן ועוד 15,000 תלונות של נשים על אלימות במשפחה מדי שנה.
הקליפ של ארזי ונעמת ילווה את אירועי יום המאבק, בנוסף לקמפיין נוסף שמוביל הארגון תחת המסר "סליחה. את יודעת שההתנצלות שלו היא בדיחה". הקמפיין כולל שילוט על פני אוטובוסים בכל הארץ, מודעות ואפליקציית פייסבוק אשר תאפשר לכל אישה להוסיף "פנס בעין" לתמונת הפרופיל שלה בפייסבוק ולכל גבר להחליף את תמונת הפרופיל שלו לשלט תמיכה במאבק נגד אלימות. בדקנו עם חלק מהמשתתפות בקליפ כולל ארזי ו-וולוך איך הן הרגישו בצילומי אותו היום וכיצד חשו כשהן מאופרות לנשים מוכות.
"תהיי חזקה, תקומי ותעשי מעשה"
יו"ר נעמת, גליה וולוך, מסבירה שהרעיון לצילום הקליפ והשיר התפתח במקרה: "היוזמה נולדה מידיד משותף שלי ושל ירדנה שמכיר את העבודה של נעמת והכיר את השיר של ירדנה, שלא זכה לחשיפה מרובה. זהו שיר שנכתב לפני כעשר שנים על ידי חיים קינן לג'וזי כץ וחברת התקליטים החליטה שזה שיר כבד מידי והחליטו לא להכניס אותו לתקליט של כץ. השיר נשאר במגירה אצל יהודה פוליקר וכשהוא עשה תקליט לירדנה לפני כשלוש שנים הוא הציע לה להקליט אותו. שמעתי את השיר והרגשתי שהמילים כל כך מדוייקות ומתארות באמת את הסיטואציה. מה שקסם לי במיוחד הוא שהשיר לא בא מהמקום של להטיל אשמה על האישה, הוא לא מבקר אותה אלא בא מהמקום של תהיי חזקה, תקומי ותעשי מעשה".
"בשנה האחרונה נרצחו 14 נשים ובעשר השנים האחרונות נרצחו 150 נשים", ממשיכה וולוך. "זה קורה בכל סוגי האוכלוסיות ופוגע בכל השכבות הסוציו-אקונומיות. אנחנו יודעות שיש עשרות אלפי נשים שסובלות מאלימות, חלקן מעל הרדאר וחלקן מתחת לרדאר. כשאנחנו מדברות על אלימות אנחנו לא מדברות רק על אלימות פיזית, אלא גם על אלימות רגשית, מילולית, נפשית וכלכלית. כשאגב, נשים אומרות שמילה כואבת יותר מסטירה. לנעמת יש מקלט אחד בארץ וישנם מקלטים נוספים ברחבי הארץ. בסך הכל שוהות במקלטים כיום 700 נשים ו-1,000 ילדים עד גיל 12. מה שחשוב לנו במיוחד מהקמפיין הזה הוא להגדיל את המודעות, שנשים לא תתביישנה וייפנו לייעוץ. חשוב לא לעשות את התהליך לבד. אם אישה פונה למשטרה או מגישה צו הרחקה זה עלול להיגמר רע מאד. אנחנו מבינות בכל שלב ויודעות לתמוך בה לאורך כל שלב ולתת לה ייעוץ מקצועי נכון לכל שלב כדי שזה לא יגמר בכי רע".
"מישהי בכתה על הסט כי בת דודה שלה נרצחה ע"י בעלה"
על יום צילומי הקליפ, מספרת וולוך כי "באותו יום הייתה תחושה של סולידריות נשית נורא חזקה. הגיעו נשים חזקות ומובילות מכל התחומים שהתאחדו למען נשים אחרות. חיכינו שכל אחת תצטלם ותתאפר והיו שיחות מאד מרגשות וחזקות. חלקן סיפרו שבעקבות זה שהן השתתפו בקליפ הנושא עלה בבית והן דיברו עם ילדיהן על אלימות במשפחה. היו גם סיפורים אישיים והיו התפרצויות של בכי על הסט".
ירדנה ארזי מספרת היום בשיחה עם mako, כי "האיפור של ירין שחף היה כל כך מדויק שנבהלתי כשראיתי את זה. חלק מהמשתתפות לקחו את זה מאד ללב ומישהי ממש בכתה על הסט משום שבת דודה שלה נרצחה על ידי בעלה. אשרת קוטלר סיפרה גם היא שקרובת משפחה שלה חוותה אלימות מאד קשה מבן זוגה. הייתה התגייסות של נשים מחתך כל כך רחב של עשייה וגילאים והן נענו ועשו כל מה שביקשו מהן. כל אחת מהן הרגישה את החשיבות של הנושא הזה. זו הייתה הפגנת כוח נשית מאד עוצמתית".
מבחינת ארזי, השיר בעל פוטנציאל לשנות משהו ולו בחייה של אישה אחת. "כולי תקווה שאפילו אישה אחת תראה את הקליפ, תשמע ותבין שיש לה כתובת ושזו לא גזירת גורל מה שהיא עוברת, שתבין שהיא לא בודדה ויש מי שיעזור לה ויש לה כתובת לפנות לעזרה. שהיא תקום ללכת שכן זהו המסר של השיר בעצם".
ארזי מספרת שהחיבור בין השיר לבין נעמת היה טבעי. "כששמעתי את השיר וראיתי את המילים מאד התחברתי אליהן משום שהן מאד עוצמתיות. לא הוצאתי את השיר כסינגל בשנת 2009 כי חשבתי שהוא צריך להיות מכוון מטרה ותחת גג של מסר מאד חזק, מה שהתאפשר על ידי שיתוף הפעולה עם נעמת. חיכיתי בסבלנות שלוש שנים".
ארזי מוסיפה שמקרי אלימות במשפחה אינם זרים לה ושהיא ראתה אותם מתרחשים מספר פעמים בחייה. "אני זוכרת שכשהייתי חיילת ראיתי פעם גבר מכה אישה באמצע הרחוב. הוא פוצץ לה את הראש ולא הבנתי איך היא לא מחזירה לו. הייתי בחשבון נפש על איך קורים דברים כאלה. הייתי גם בצילומים של תכנית טלוויזיה שג'וזי כץ השתתפה בה והיא הייתה שם עם שני ילדיה כשהיו קטנים. שמוליק קראוס הגיע לאולפן והתעלל בה דקות ארוכות עד שמישהו שם את נפשו בכפו והעז להפריד ביניהם, כל זה כשהילדים מחבקים לה את הרגליים ובוכים. זה היה נורא לראות את זה".
"אם הקליפ ייתן לאישה מוכה את הכוח, עשינו את שלנו"
למרות שלשמחתן לא הכירו את הנושא מקרוב, גם עבור אורנה בנאי ועבור שחר פאר החשיבות של הקליפ הייתה מכרעת. "האמת היא שאני לא מכירה מקרוב, אבל כמו כולם שומעת בחדשות ומזדעזעת ממספר הנשים שזאת המציאות שלהן. יום הצילום הזה היה יום קשה עבורי, כי חשבתי על זה שאנחנו התחפשנו לנשים מוכות אבל יש נשים שזאת המציאות הטראגית והיום יומית שלהן", מספרת היום אורנה בנאי, שהשתתפה בקליפ.
"זה נושא בלתי נסבל מבחינתי. אני מזוהה נורא עם נושא של בעלי חיים אבל מבחינתי כל אדם שחי תחת אלימות מילולית ופיזית זה סוג של כלא. הלוואי שנעביר מסר, כי אם אפילו רק חלק מהנשים יצליחו לצאת מהמציאות האיומה הזו עשינו את שלנו. צריך יותר אומץ להישאר שם מאשר לקום וללכת. אם אישה מוכה רואה את הקליפ הזה וניתן לה כוח ותקווה עשינו את שלנו". בנאי מספרת שעל הסט שוחחו הבנות על הקשיים לצאת מעולם האלימות במשפחה. "כשאת חיה עם גבר כזה ואת בסוג של כלא מאד קשה לקום וללכת. דברנו על המעגל הזה שנשים לא מסוגלות לצאת ממנו ומעט מאד מצליחות להינצל ולהילחץ. אנחנו שומעים על מקרים שזה נגמר בטרגדיות נוראיות. גברים מסוגלים להיות כל כך אכזריים ולהרוס חיים של נשים וילדים וזה מחריד".
שחר פאר הייתה היחידה מבין המצולמות שצולמה עם גבס על ידה בנוסף לסימני מכות בפניה. "זה לא היה לי קל. העליתי את התמונות לפייסבוק, אינסטגרם וטוויטר וכתבתי מה זה ואנשים לא קראו מה כתבתי ומיד הגיבו ונבהלו. לצערי זה חלק משגרה של נשים חבולות. זה משהו מאד חשוב שאנשים ידעו וזו עוצמה נשית גדולה מאד. אני רציתי לעורר מודעות. נעמת מנסה ליצור מודעות ואולי זה שוק שיזעזע אנשים ואולי יגרום לזה להיפסק. זאת המטרה. זה לא מקום קל שאתה נמצא בו".
כוכבת הילדים מיכל מוכתר, הידועה בשם מיקי, מודה שעבורה הצילומים היו טראומתיים במיוחד. "לא חוויתי אלימות ברוך השם אבל אני מכירה מקרוב את הנושא דרך חברה. הייתה לי חוויה מאד קשה בצילומים. הכניסו אותי לחדר וישבתי עם בובה בדמותי עם פלסטר, אותה החזקתי בתור ילדה שיושבת לבד בחדר. התחלתי לבכות ולא הצלחתי לעצור את הבכי. אותי לא איפרו, אלא שמו לי פלסטר על המצח כמו מה שעשו לבובה. רק רצו לשים לי דמעות ולא היה צריך לשים. עברתי חצי שעה של בכי. ירדנה וגילה, יושבת ראש של נעמת, היו שם כמו אמהות. הן חיבקו אותנו ובירכו על כל אחת שהגיעה. רוני דואני הצטלמה גם היא באותו הזמן וגם היא התפרקה שם. זה חוסר אונים מטורף. הבמאי צעק קאט ולא יכולתי להפסיק לבכות. זה אחד הקליפים הכי חזקים שראיתי. יש בזה משהו מזעזע ואני מקווה שזה יזעזע ובעיקר אני מקווה שזה ייתן כוח לנשים שאין להן. היה משהו מאד עוצמתי בחצי שעה הזאת ואני שמחה לראות שזה עבר, זה מאד מרגש".
"לא הסכמתי להתאפר בתור אישה מוכה"
לאושרת קוטלר היו מספר סיבות להשתתף בקמפיין. "לא הסכמתי להתאפר בתור אישה מוכה אפילו כהדמייה של צלקת על הפנים או במקום אחר בגוף. זה כל כך בלתי נסבל בעיניי שאפילו בכאילו לא הייתי מוכנה לשאת צלקת כזאת על גופי. נתבקשתי להחזיק שלט שהוא חלק ממשפט מאד מהותי בעיניי, 'קומי, תעזבי אותו, אל תפחדי' וזה מה שצריך לעשות ואני יודעת שגם היום זה מאד מאד קשה ליותר מידי נשים שלא יכולות לעזוב את בני זוגן ובעליהן המכים.
"אנחנו כחברה לא תומכים מספיק בנשים האלה באופן רגשי, פסיכולוגי וחינוכי כדי לאפשר להן לעשות את זה. הפתרון הנוכחי של מקלטים לנשים מוכות הוא פתרון של חירום וטוב שהוא קיים אבל זה לא מספק. אי אפשר לבקש מאישה לעזוב את ביתה ובעלה וללכת להסתתר באיזשהו מקום. אף אחד לא שינה את העולם בקליפ אחד, במאה או באלף אבל זה עוד משהו קטן בתשומת הלב שראוי שכולנו נקדיש לנושא הזה מעבר ליום הספיציפי של המאבק. אם תהיה אישה אחת שהשיר הזה וההתגייסות של כולנו יגעו לליבה ותקום ותעשה מעשה, דיינו. בנוסף, הדיון הציבורי במקום שבו המדינה ורשויות הרווחה צריכות לפעול באופן מהותי יותר הוא הכרחי. הקמפיין הזה ראוי שימשוך גם את תשומת הלב של רשויות הרווחה והאוצר שלא עושות די כדי להלחם בתופעה. טיפול בנשים מוכןת ובגברים מכים דורש כסף. המדינה לא עושה מספיק בשביל למנוע את הרצח הבא".
כמו קוטלר, גם גילה אלמגור סירבה להתאפר עם סימני אלימות על פניה. "כשבאתי לאיפור אמרו לי שרוצים לעשות לי חבורות בפנים ולא רציתי. השתתפתי בקמפיין גם בלי החבורות. אני יודעת מה זה ולא חשוב מאיפה. אני לא חושבת שקמפיין כזה בא לעשות העצמה נשית, אלא לעורר מודעות שעדיין יש גברים בתוך המשפחה שגם רוצחים. יש אנשים שחושבים שבתוך הבית מותר להם לעשות הכל ולצאת אחר כך לרחוב ולהיות בין אנשים. זה דבר נורא ובלתי נסלח בעיני.
"כל צעקה שאפשר לזעוק כדי להוקיע את הדבר הזה חשובה. חבל שלא אומרים את השמות של מי שמכה את אשתו וילדיו ומי שמתעלל ומרים יד על מי שחלש יותר ממנו. צריך להוקיע אותו מכל חברה, אבל האנשים האלה מסתתרים מאחורי פרצוף נחמד, עיניים טובות לפעמים וקשה לזהות. עליהם אין סימן. על אישה מוכה יש סימנים, חבורות ופצע. יש אנשים שהחבר הכי טוב שלהם הוא מכה ולא יגידו כלום. יש אנשים שאומרים לנשים שיש לה ביטחון כלכלי. אני יודעת כי נפגשתי עם כל כך הרבה נשים ועבדתי על פרויקט לפני כמה שנים ועשיתי תחקיר מפחיד בנושא. לכן כשפנו אליי ידעתי מיד שאגיד כן".
מילות השיר השיר "אישה חדשה" (חיים קינן / יהודה פוליקר):
"תעזבי עוד היום / בלי לומר לו שלום / את הילד תקחי // והפעם לכי / הפעם לכי / הפעם לכי // במטוס אם צריך, במונית, ברכבת / רחוק מהר ועכשיו / את חייבת / את חייבת / את חייבת // הוא ילחש דאגה ויגיד ששגה / ויציע סליחות, יקשור הבטחות / אל תקשיבי אחות / אל תתני לו לגעת // הוא לא ישתנה לעולם / לא, הוא לא ישתנה / את יודעת / את יודעת / את יודעת // ואת הכאב / ואת הבושה / תוליכי בשקט / לחייך יבשה // את תצליחי לבד / שום דבר לא אבד / והכח שלך / לא נשרף, רק נחרך / תגלי מחדש את החופש מפחד / ולא תהיי עוד תלויה / בביחד / בביחד / בביחד // ולא הכאב / ולא הבושה / יעידו עלייך שאת חלשה / ומן הכאב / ומן הבושה / תשובי אלייך אשה חדשה".
הרשימה המלאה של משתתפות הקליפ כוללת את ראשת מר'צ זהבה גלאון, השרה לימור לבנת, אושרת קוטלר, קרן מור, אסתי זקהיים, גילה אלמגור, אורנה בנאי, השופטת דליה דורנר, אגם רודברג, אילנית לוי, דנה פרידר, רוני דואני, עינב גלילי, לינוי בר גפן, מיקי (מיכל מוכתר), יבגניה דודינה, ליאורה עופר, פותנה גאבר, השרה ציפי לבני, אסתר רדא ושחר פאר.
>> שיר למלחמה באלימות נגד נשים?