נושא ההטרדות המיניות הופך למדובר יותר ויותר: נשים עושות שיימינג בפייסבוק לגברים שמחזרים אחריהן בצורה קריפית ומתלוננות על מבטים או מגע שלא במקום, במסגרת מקום העבודה או המרחב הציבורי. זה נפלא: נעשינו מודעות לזכות שלנו על גופנו, ואנחנו כבר לא מוכנות לקבל יותר שיבהו בנו, יגעו בנו או יפנו אלינו באופן מבזה ברשתות החברתיות.
עוד בערוץ הנשים:
אבל לצד המודעות הגוברת לגבולות ולחשיבותה של ההסכמה, שכתבנו עליה והסברנו עליה כאן לא מעט, עולות גם תהיות רבות של גברים ונשים גם יחד – מה, החיזור מת? כל "התחלה" של גבר עם אישה נחשבת עכשיו להטרדה? ויש גם כאלה ששואלים - האם הנשים הלכו רחוק מדי, והן אוסרות על כל אינטרקציה איתן, לא כל שכן אינטרקציה מינית?
לשרטט את הגבולות האפורים
בעקבות השיח הער הזה החלטנו שאנחנו רוצות לנסות ולשרטט את הגבולות האפורים האלה, שאף על פי שהם אפורים, הם קיימים במרחב שבינו לבינה. מתי חיזור הוא סתם וולגארי ודוחה, ומתי הוא מהווה הטרדה מינית? מתי אינטרקציה מינית בין שני אנשים היא תקינה, ומתי היא יכולה להוות עליה לאונס או תקיפה מינית?
נעזרנו בעורך הדין דורון ויינרייך, והצגנו בפניו מספר דילמות יומיומיות. שאלנו אותו: האם מדובר כאן בהטרדה על פי החוק?התשובות שקיבלנו מחכימות, מעניינות ולעתים גם מתסכלות, כמו למשל במקרה האחרון, כאשר העו"ד מסביר כיצד החוק היבש או מערכות האכיפה והמשפט יתקשו להוכיח שמדובר באונס בין בני זוג, למרות שיש סבירות גבוהה שאכן כך התרחש.
חשוב לנו להבהיר לפני שממשיכים: לא צריך לבצע עבירה פלילית כדי להיות דוש או מניאק. כל התנהגות בלתי הולמת ובלתי מכבדת של גבר כלפי אישה יש לגנות ולמגר מהחברה, גם אם היא נעשית בחסות החוק. אף שוטר לא יעצור את הנהג שיצפור לנו בצומת, ובכל זאת, ברור שההתנהגות שלהם דוחה ובלתי מקובלת. יחד עם זאת, כדאי לדעת ולהכיר את גבולותיה של ההטרדה המינית כפי שהיא מוגדרת כיום בחוק הישראלי, ולהשתמש בה בצורה נכונה - כזו שתעניק לנשים כוח אמיתי ורלוונטי.
צא לי מהפייס: כשהודעות הופכות להטרדה מינית
הסיטואציה: בחור זר שולח לך הודעה נחמדה בפייסבוק. את לא עונה, אז הוא פונה אליך שוב. אחרי שלוש פעמים בהן לא ענית, הוא כותב לך שאת סנובית ושרמוטה.
עו"ד ויינרייך: "לפי ההגדרה המשפטית, לא מדובר בהטרדה מינית. תוכן ההודעה הראשונית הוא נחמד ואין לו הקשר מיני כלשהו. על אף שמדובר בפניות חוזרות, מאחר ולא מדובר בפניות בעלות אופי מיני, וממילא גם לא הבעת התנגדות להצעות אלו ולא הראית בשום דרך כי אינך מעוניינת בהן – אין בכך משום הטרדה מינית.
באשר להודעה האחרונה, בה הוא כותב לך שאת 'סנובית ושרמוטה' – זוהי כמובן אמירה מכוערת ולא ראויה, אולם ככל הנראה היא לא מהווה עבירה פלילית. פני הדברים היו אחרת באם היה מדובר בפניות בעלות אופי מיני, והיית מגלה לפונה שאת לא מעוניינת בהצעותיו. היה ולמרות זאת היה ממשיך ופונה אליך בפניות בעלות אופי מיני – מעשיו היו נכנסים בגדר האיסור בחוק למניעת הטרדה מינית".
הסיטואציה: בחור שמכיר מישהו שאת מכירה פונה אליך בפייסבוק, ואומר שאת מוצאת חן בעיניו. את עונה שאת לא מעוניינת, והוא מתעקש שכדאי לך. את מסרבת שוב, והוא מסביר לך שאסור לך לפספס היכרות עם מישהו כמוהו.
"נראה כי עולם המדיה הדיגיטלית, שהביא עמו את היכולת לקבל מידע על אנשים זרים וליצור עמם קשר, עיצב מחדש את ההגדרה למונח 'חיזור'. כך יצא, כי הרשתות החברתיות ותוכנות להעברת מסרים (כגון וואטסאפ) הפכו לקרקע פורה להיכרויות ובמה נוספת ומשודרגת לחיזורים.
נראה כי הפניות של אותו בחור אינן מהוות הטרדה מינית. אמנם במקרה הזה הראית כי אינך מעוניינת באותן הצעות חוזרות, אבל כלל לא ברור אם הצעותיו בעלות אופי מיני. ייתכן שמדובר במחזר עקשן מעט, אבל לא בכזה שבכוונתו לפגוע או להטריד.
אם ההצעות לא פוסקות והופכות להיות מטרידות, ייתכן שהדבר יעלה לכדי הטרדה. צריך להדגיש שהחוק למניעת הטרדה מינית לא נועד לחסל את החיזור (וגם לא את החיזור 'הבלתי מוצלח') אלא למנוע הטרדות בעלות אופי מיני".
הסיטואציה: גבר שאת לא מכירה שולח לך הודעה בוואטסאפ שאת נראית פצצה בביקיני ושהוא ישמח להכיר. את עונה שאת לא מעוניינת לקבל ממנו הודעות, ואחרי שבוע מקבלת עוד פניה ממנו, שאת כל כך יפה וסקסית ושהוא חייב להכיר אותך.
"יש שהיו רואות בכך מחמאה לגיטימית, ויש שהיו רואות בכך התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למיניותו, נוכח ההתייחסות הספציפית לגופה של האישה. באם העניינים הסתיימו בהודעה הראשונה, בוודאי שאין כאן חציה לתוך עבירה פלילית, לכל היותר נסיון חיזור וולגרי. היות וענית על הודעה שכזו בכך שאת לא מעוניינת ודורשת להפסיק לשלוח לך הודעות מסוג זה, ולמרות זאת אותו גבר המשיך ושלח הודעות המתמקדות בגופך או במיניותך, אזי עסקינן בהטרדה מינית".
הסיטואציה: מכר רחוק שלך שולח לך בוואטסאפ תמונה של איבר המין שלו, חשוף, שלא במסגרת התכתבות בעלת אופי מיני ביניכם.
"בהנחה שמעולם לא היה קשר בעל אופי מיני ביניכם בעבר, מעשה זה עשוי להוות עבירה פלילית של 'מעשה מוגנה', עבירה המוגדרת ככל מעשה לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיניים. הרשעה בעבירה פלילית זו אינה מחייבת מגע פיזי בין התוקף לקורבנו".
מציאות נושכת: כשזרים פולשים למרחב האישי
הסיטואציה: את רוקדת במסיבה, ומישהו נצמד אלייך מאחור. את זזה, הוא עוקב אחרייך. את אומרת לו מפורשות שיזוז ממך, והוא מחבק אותך ואומר לך "למה את לא מחייכת".
"אין לאף אדם זכות לגעת בגופך אם אינך מסכימה לכך. העובדה שביקשת ממנו מפורשות שיזוז – מהווה אינדיקציה ברורה לחוסר הסכמתך למעשיו, והיה עליו להפסיק. החיבוק שלו אותך מהווה מעשה בניגוד להסכמתך, שאם יוכח כי נעשה לשם גירוי, ביזוי או סיפוק מיני – עלול לגבש את העבירה הפלילית של 'מעשה מגונה'.
עם זאת, באם העניין הסתיים בכך, גורמי האכיפה עשויים להחליט כי נסיבות העניין אינן מצדיקות חקירה פלילית והעמדה לדין".
הסיטואציה: את הולכת ברחוב ומכונית מאטה, נוסעת בצמוד אלייך. הנהג פותח את החלון וצועק לך "מה הייתי עושה לך!"
"בהנחה שאין היכרות קודמת או רקע קודם, מדובר באימרה בעלת אופי מיני, שעשויה להיתפס כ'מבזה או משפילה'. יחד עם זאת, אם בכך העניין נגמר, לא גובשה עבירה פלילית".
הסיטואציה: את שיכורה מאוד, ומסיימת את הערב בבית של מישהו. העניינים מתחממים, אבל את לא ממש זוכרת מה קרה, רק שהתעוררת שם בבוקר בלי בגדים.
"בהנחה שאין קשר בעל אופי מיני ו/או רומנטי קודם, ממנו היה יכול אותו אדם ללמוד על הסכמתך, בנסיבות אלו בהחלט מתעורר חשד כבד כי קיום יחסי המין, ככל שאלו התרחשו, בוצעו שלא בהסכמתה האמיתית של האישה או תוך ניצול מצב של חוסר הכרה בו שרויה האשה, או מצב אחר המונע ממנה לתת הסכמה חופשית.
מצב כזה, בו אינך מסוגלת לתת הסכמתך לביצוע האקט המיני, אינו יכול להיחשב כקיום יחסי מין בהסכמה, ומשכך בהחלט ייתכן שהדבר יעלה לכדי אינוס או ביצוע מעשה מגונה.
במצבים מעין אלו, מומלץ לפנות באופן דחוף למרכז רפואי, בבקשה לערוך בדיקה רפואית וכן בדיקה לזיהוי חומרים אסורים בדם, על מנת לוודא כי לא סוממת באופן מכוון באמצעות חומרים כאלו ואחרים במטרה להביאך למצב מעין זה".
"לא" זה תמיד "לא"
הסיטואציה: חבר לשעבר מתקשר כמה פעמים ביום, למרות שאמרת לו מפורשות שאת לא מעוניינת ושיניח לך לנפשך.
"מעשיו של החבר לשעבר עשויים לגבש עבירה פלילית של הטרדה. אם באותן שיחות אף אמר הבחור דברים בעלי אופי מיני, לאחר שאמרת לו מפורשות שאת לא מעוניינת ושיניח לך לנפשך, מעשיו מהווים הטרדה מינית".
הסיטואציה: חבר לעבודה (שלא אחראי עלייך) אומר שאת נראית מתוחה, ומתחיל לעשות לך מסאז' בכתפיים. את אומרת שלא צריך, והוא מוריד את הידיים.
"נקודת המוצא היא כי לכל אישה הזכות המלאה על גופה ועל האוטונומיה שלה, ואין לכל אדם זכות לגעת בה ללא רשותה. מאחר והמעשה אינו בעל אופי מיני דווקא וממילא המגע הופסק ברגע שהבעת את חוסר הסכמתך – לא התגבשה כאן שום עבירה פלילית".
הסיטואציה: את לא ממש במצב רוח לסקס, ומסובבת לחבר שלך את הגב וגם ממלמלת שלא בא לך. הוא ממש לוחץ, נדחק אליך מאחור והופך אותך אליו. את מפסיקה להדוף אותו, אבל במשך כל האקט מתפלאת איך הוא לא מבחין שאת ממש לא נהנית ואפילו נמצאת על סף דמעות.
"מעשה אינוס יכול שיבוצע גם בני זוג. משמע, העובדה שהאישה הסכימה בעבר לקיום יחסי מין, או עצם העובדה שמדובר בבני זוג, חברים, נשואים או ידועים בציבור – אינה שוללת את האפשרות לביצוע עבירת אינוס.
האירוע המתואר מורכב, וקביעותיו המשפטיות יהיו תלויות בנסיבות הספציפיות, ובפרטים נוספים אשר אינם מופיעים בשאלה.
מכל מקום, על פי פסיקת בתי המשפט, אי הסכמתה של האישה לקיום יחסי המין אינה חייבת להיות באופן אקטיבי (להגיד 'לא'), אלא אי הסכמתה יכול שתילמד ממעשים, התנהגות או אפילו אי שיתוף פעולה. יש לברר באופן פוזיטיבי האם היא מעוניינת בקיום האקט.
במקרה הנדון, הארוע החל בהבעת חוסר עניין בסקס, אולם בהמשך - לא הביעה האישה התנגדותה וחוסר הסכמתה למעשים. במצב דברים זה, במידה והחבר יטען כי פירש בשוגג את התנהגותה של בת זוגתו כהסכמה, תיבחן הכנות והסבירות של טענה זו, ואם תתקבל הטענה – ינוכה החבר מאחריות פלילית, בשל קבלת טענת הגנה של טעות במצב עובדה".