בתחילת דרכם הייתה לבני הזוג נתנאל ושחר אביגזר מאריאל בדיחה קבועה - שברגע ששחר תרוויח יותר מכך וכך שקלים בחודש, נתנאל יישאר בבית עם הילדים. עם השנים שחר הגיעה לסכום המדובר, אבל זה עדיין לא היה מספיק כדי שהתכנית תתממש. "יש אנשים שצוחקים עליו שאם אשתו עובדת בהייטק ומרוויחה יותר ממנו אז הוא יכול לנוח", מספרת שחר, 32, העובדת כמתכנתת בסטארט-אפ טיילור ברנדס, "הוא תמיד עונה להם – 'כן, עשיתי השקעה נכונה'. זה לא פוגע לו באגו, הוא חלק מההצלחה שלי, הוא גאה בי, וכן, הוא גם נהנה מהכסף".
לאחר שנים בהן עבדה שחר כמעצבת גרפית היא החליטה לעשות הסבה לתכנות. במשך תקופה ארוכה הפער בניהם היה בכלל הפוך, כששחר הייתה מובטלת ונתנאל תמך בה כלכלית. "המצב לא היה פשוט. היינו ערים כל הזמן לכמה כסף יש לנו וכמה זמן נוכל לשרוד במצב הזה, אבל בסוף מצאתי עבודה", היא מספרת. במשך תקופה שחר הרוויחה סכומים נאים ונתנאל לא היה רחוק מאחוריה, אבל לאחר שנאלץ לסגור את העסק שלו הם נכנסו לחובות. "אמרנו תודה לאל שיש לי משכורת מספיק גבוהה כדי להחזיק אותנו", אומרת שחר.
בסבב ראיונות העבודה האחרון שלה, החליטה שחר לממש את מלוא הפוטנציאל בעצתו של נתנאל. "הוא היה שם כדי להזכיר לי שאני יכולה לבקש סכום יותר גבוה ולא להתפשר. צברתי קצת בטחון והחלטתי שהפעם, במקום שאני אזוז באי נוחות בכיסא, אני אבקש סכומים שיגרמו לאנשים שמולי לזוז", היא מספרת, "מסביבי יש מתכנתים גברים מעולים אבל אני יודעת שאני לא נופלת מהם. הדבר הכי נורא שיקרה זה שיגידו שביקשתי שכר גבוה מדי. אם התגובה של המראיין היא 'אוקיי סבבה', זה אומר שלא ביקשת מספיק ולא נגעת בתקרה".
היום, נתנאל מרוויח בערך שליש מהמשכורת של שחר – והשניים ממש לא מתביישים בכך. "אנחנו חיים עם השכר של שנינו ביחד, אין חלוקה של הכסף שלי ושלך כי אנחנו משקיעים בהצלחות של שנינו", מסבירה שחר, "אם גבר לא יידע להכיל אותך כאישה מצליחה אז זה לא הגבר שאת רוצה לצידך. הוא צריך לרצות בהצלחות שלך, בלי תחרות".
סוללים את הדרך בנפרד
גם נוי בן חיים, בת 29 מקריית גת, עובדת בניתוח מערכות מידע וניהול פרויקטים ולא חשה מתח בסוגייה עם בן הזוג שלה. "פערי שכר בין בני זוג זה בסך הכול תוצר לוואי. הוא ואני סללנו בנפרד את דרכנו בתחום העיסוק שמעניין אותנו וכל אחד בחר את רמת השכר שלו, בלי קשר לרמת השכר של הצד השני", היא מספרת.
נוי, שהינה גם חוזרת בשאלה, רואה את השינוי בתפיסות המסורתיות לפיהן הגבר הוא המפרנס של הבית. "בכתובה מצוין מפורשות שהגבר מתחייב לפרנס את האישה ובעיניי זאת גישה מקובעת. חל שינוי בנושא הזה בשנים האחרונות. יותר ויותר חרדיות מפתחות קריירה, בין היתר בהייטק. זה משמח אותי, כי בתקופה שבה למדתי בתיכון זה לא היה מקובל".
אבל לא כל הסיפורים נגמרים באושר ובעושר. "כשאישה מצליחה ומרוויחה בפער יותר מהגבר נדרשת מידה לא מבוטלת של ביטחון עצמי מצד הגבר כדי לשאת זאת", מסבירה עו"ד רות דיין וולפנר, מומחית לדיני משפחה וירושה הפוגשת מקרים של זוגות כאלה מדי יום, "בהרבה מקרים בהם אין מה שיגשר על הפערים שנפערים – זה נגמר בגירושים".
לדברי וולפנר, הגירושים יכולים להגיע מצד האישה שמאבדת עניין בבעלה, וגם מצד הגבר: "הרבה פעמים הם לא יחשפו שהם מתגרשים בגלל זה, אבל נראה שמערכת היחסים הולכת ונאכלת באמצעות התנהגויות שנובעות מחוסר ביטחון עצמי", היא מסבירה.
לדבריה, ניתן לזהות מספר דפוסי התנהגות אצל הגברים שיתקשו לקבל אישה המצליחה מהם מבחינת השכר. "לפעמים הדרך שלהם להתמודד היא לנהל רומן מהצד עם אישה שתעריך אותם", וולפנר מתארת, "ראיתי גם אלימות כלכלית, אובססיביות והשפלות. אני קוראת לזה מפלצת חוסר הבטחון".
יש, כמובן, גם סיפורי הצלחה. "יש גברים עם מספיק בטחון עצמי שמקיימים מערכת יחסים מדהימה למרות שהאישה יותר מצליחה מהם", וולפנר מחדדת, "אם יש הערכה הזוגיות יכולה להצליח, אבל נדרש טיפול שיעזור לצדדים להתמודד עם הפער. צריך לעבוד על הבטחון והחוזק של המערכת בתוך אי השוויון".