על רקע הפסיקה הדרמטית בארצות הברית, הגוזלת מנשים את זכותן להפיל, אישרה אתמול (שני) ועדת העבודה והרווחה של הכנסת את התקנות החדשות להפסקת היריון, הכוללות שורה של הקלות לנשים המבקשות לבצע הפלה. התקנות החדשות יאפשרו לראשונה לנשים לבצע הפלה תרופתית בקופות החולים במקום בבתי החולים ונשים לא יחויבו להופיע פיזית בפני ועדות להפסקת היריון.
הבוקר אירחו פאולה וליאון בתכניתם שלוש נשים שביצעו הפלות יזומות, והתייחסו לנושא הבוער. "הזוי בעיניי שבשנת 2022 נשים לא יכולות להחליט על הגוף שלהן", פתחה ואמרה רותם לוי, שעברה הפלה בגיל 21. "גיליתי בהפתעה על ההיריון. הלכתי לרופא נשים, הבנתי שאני בהיריון ומבחינתי רציתי מיד הפלה. הרופא בדק אם יש דופק, ואני קיבלתי חום. חשבתי שזה מעכשיו לעכשיו, אמרתי לו 'תן לי כדורים, ונתחיל'. הרופא הסביר לי על ההליך הבירוקרטי והבנתי שיש פה כמה תחנות שצריך לעבור: אחרי רופא הנשים קיבלתי הפניה לבית החולים, משם המשכתי לוועדה להפסקת היריון, תחנה מאוד קשה בעיניי. זה סופר קשה להבין שאת בהיריון, את לא מוכנה לזה בשום צורה, ואז אומרים לך שאולי לא יאשרו לך הפלה".
בוועדה, סיפרה לוי, תחקרו אותה לגבי נסיבות הכניסה להיריון. "שואלים את השאלות הכי חודרניות בעולם, 'מה עשית', 'איך עשית', 'באיזה אמצעי מניעה השתמשת?'. כל דבר שאמרתי - הגזמתי, כדי שלא יהיה מצב שלא יאשרו לי את ההפלה. נורא פחדתי במשך חצי השעה של התחקיר הזה. הרגשתי שזו חצי שעה גורלית בחיים שלי".
"מדהים שסומכים על אישה בת 21 שתגדל ילד, אבל לא סומכים על שיקול הדעת שלה כשהיא בוחרת שלא לגדל", אמרה פאולה.
אמרת שהרגשת שמתייגים אותך כרוצחת.
"כן, אגודת אפרת, עם הפרסומים שלה של הפלה שווה רצח. אני תופסת מעצצמי אישה חזקה - מישהי אחרת שהיא חלשה תיפול לזה, תחשוב שזה רצח".
מורן גוטליב שמש, מדריכה למיניות מודעת, מבקשת לנרמל את השיח על הפלות. "מדברים על היריון, מדברים על יחסים ולא מדברים על הפלות. עברתי שלושה סוגים שונים של הפלות בחיי: בגיל 38, אחרי שהיו לי שני ילדים, הייתה לי הפלה טבעית. מאוד רציתי את ההיריון וזה היה קשה. בהמשך נכנסתי להיריון תאומים באופן טבעי, הייתי כבר בת 40 וגיליתי שאחד התאומים נושא תסמונת כלשהי. על פניו, יכלתי לבחור להביא אותו - ולהתמודד. בן זוגי ואני הבנו שאנחנו הולכים לעצור את הלב של העובר בחודש חמישי ולהמשיך בהיריון של הילד התקין. זו ההחלטה הכי קשה בעולם – לעצור לב של עובר. נשאתי היריון של אחד חי ואחד מת, חוויתי לידה של שני תינוקות, אחד חי ואחד מת".
למרות הנסיבות הקשות, גוטליב שמש הייתה צריכה לראות ועדה להפסקת היריון כדי לבצע את ההפלה. "שנה אחרי זה נקלטתי שוב להיריון תאומים, ושוב הייתי צריכה לעבור ועדה להפסקת היריון ולהסביר למה אני לא מעוניינת להביא את הילדים האלה".
"הודעתי בוועדה שבגדתי בבעלי כדי להפסיק את ההיריון, ואני חתומה על זה. היום אנחנו בזוגיות נפלאה אבל בסיטואציה של גירושין זה יכול להטיל בספק מזונות ואת האפשרות שלי למשמורת על הילדה שלנו"
גם דפנה שני אופק, 36, נשואה ואם לבת שש, נכנסה להיריון - והחליטה שהיא לא מעוניינת להפוך לאמא לשניים. "הדרך היחידה לאישה במצבי, נשואה מעל לגיל שלושים, לקבל אישור להפלה בישראל - היא לשקר בוועדה. הייתי צריכה להגיד שזה היריון מחוץ לנישואים. הודעתי בוועדה שבגדתי בבעלי כדי להפסיק את ההיריון, ואני חתומה על זה. היום אנחנו בזוגיות נפלאה וטובה, אבל בסיטואציה של גירושין בית המשפט יכול לחשוף את המידע הרפואי הזה עליי ואני אחשב לאישה בוגדת. זה יטיל בספק מזונות ואת האפשרות שלי למשמורת על הילדה שלנו".
את הדיון סיכמה פאולה, נסערת: "אם אכנס להיריון, למה מישהו חוץ מליאון צריך להתערב בהחלטה הזו?"