"אמרו שהציצי גדל בהנקה - לא הזהירו שזה עלול להיות רק ציץ אחד!" תמונה שהעלתה אמא טרייה בקהילת הפייסבוק 'מאמאצחיק' עוררה דיון על תופעה לא מדוברת: "משמאל ציץ הנקה עסיסי חלומי, ומימין ציץ שצריך להתעורר על החיים שלו!" התרעמה האם, שיר קמנצקי ידן בת ה-31 ממבשרת ציון, בפוסט שקיבל מעל ל-17 אלף לייקים.

האם השדיים שלכן שווים? האם הם זהים בגודל, במנח, בזווית? "סימטריה מוחלטת בחזה הנשי היא מצב נדיר", מרגיע פרופסור אסף זלצר, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית ואסתטית בבית החולים רמב"ם, "כמעט אצל כל הנשים ישנו הבדל מסוים בגודל בין שני הצדדים וזוהי לא סיבה לדאגה".

מה יכול לגרום לאי סימטריה בחזה?
"באופן כללי כל שינוי הורמונלי אצל אישה יכול לגרום לחוסר סימטריה, לכן בגיל ההתבגרות ישנם מקרים רבים של א-סימטריה, שרובם יתאזנו בסוף תקופת ההתבגרות. גם שימוש בגלולות נגד היריון יכול באחוז קטן מהמקרים ליצור חוסר איזון בין הצדדים. העניין יכול להיות מטופל מבחינה אסתטית בעזרת ניתוח אם הוא מפריע וגורם לקושי חברתי, אך לא בתקופת גיל ההתבגרות, שכן נעדיף לא לנתח שד שטרם סיים להתפתח כדי לא לפגוע בהתפתחותו התקינה".

מאיה (שם בדוי), בת 48 מתל אביב, מספרת כי התמודדה עם א-סימטריה משמעותית בחזה עוד מנעוריה, אך אצלה המצב לא התאזן: "הפער התחיל בסביבות גיל 15, ונוצר בין הצדדים הפרש של לפחות מידה. אני לא זוכרת שהעירו לי, אבל בתור נערה הייתי דוחפת צמר גפן לחזייה כדי לאזן את זה שייראה נורמלי. אני חושבת שהייתי בת 18 כשהלכנו לרופא פרטי – הייתי בין הראשונות בארץ שעשו ניתוח חזה".

הניתוח הראשון כשל. "הרופא לא סידר את הא-סימטריה כמו שצריך, שד אחד היה יותר למעלה ואחד יותר למטה", מספרת מאיה, "אחרי שנה עברתי עוד ניתוח, שגם הוא לא הביא את המצב לכדי שלמות אבל כן למשהו שאפשר להסתדר איתו כשאני לובשת חזיה עם ברזלים. לא הייתי צריכה כבר לדחוף צמר גפן ועם בגדים זה היה נראה מאוזן, אבל אחרי כל הניתוחים כשילדתי היה לי ברור שאני לא מתכוונת להניק - האיבר הזה הפך מבחינתי לאיבר לא נשי, לא צריך להניק איתו ולא כלום, רק שיראה נורמלי וזהו".

לבנותיה, מספרת מאיה, לא סיפרה על הבדלי הגודל בצעירותה ולא על הניתוחים שעברה: "אני פולניה וגדלתי על זה שלא צריך לספר הכל, לא רציתי להדאיג אותן לגבי החזה שלהן. כשעברתי ניתוח להחלפת שתלים בילדותן סיפרתי להן שאני עוברת ניתוח קטן בבטן. היום למדתי לחיות עם זה, שחררתי. אני שלמה איתו לגמרי".

>> יש לה ציצי אחד במידה A וציצי שני במידה D, אבל היא לא מתכננת לעשות שום ניתוח

ד"ר זלצר מזכיר גם סינדרומים ובעיות גנטיות שונות נוספות שעשויות ליצור א-סימטריה בשדיים: "סינדרום פולנד, למשל, שגורם לבעיה של התפתחות של השד והשריר הגדול בחזה, או עקמת שיכולה ליצור הבדלים בין הגדלים". גם את התופעה המתוארת בפוסט, של שדיים מאוד לא סימטריים עקב הנקה, הוא מכיר: "זה מאוד שכיח, אבל ברוב הגדול של המקרים הצדדים יתאזנו כחצי שנה עד שנה מתום ההנקה"._OBJ

_OBJ

קשה לטשטש את ההבדל בבגד ים

"חשבתי שזה משעשע, ממש לא דמיינתי שזה יתפוצץ ככה ברשת", מספרת שיר שכתבה את הפוסט, "אני דווקא ממש בסדר עם זה, לא מתביישת ולא מתפדחת ומבחינתי זה לא שיקול בהחלטה אם להניק או לא. הופתעתי גם מכמה זה נפוץ כי היו גם הרבה תגובות שאמרו – 'זה קרה גם לי וחשבתי שאני היחידה', הרבה נשים לא יודעות שהן בכלל לא לבד".

"סיפור חיי. שלוש פעמים", כתבה בתגובה לפוסט סיון ישרזדה גנון, בת 39 מבאר שבע. בשיחה עם מאקו מספרת סיון כי בתחילת ההנקה לא חוותה הבדל ניכר לעין בין הציצים: "ההבדל החל אחרי כשנה, כשצד אחד פשוט החל לייצר פחות חלב והדרישה וההעדפה מצד התינוקת ירדה ממנו בהתאמה", היא מתארת. "מצאתי את עצמי מניקה מצד אחד בלבד כמעט תשעה חודשים! ההבדלים היו בולטים מאוד. ביום-יום זה לא הפריע לי, דחפתי מילוי סיליקון לחזייה ונפתרה הבעיה. הבעיה היתה כשרציתי ללכת לים ולבריכה ואז היה קשה עד בלתי אפשרי לטשטש את ההבדל. הנקתי כמעט שנתיים, ומרגע שסיימתי להניק עברה כחצי שנה עד שהחזה חזר למימדיו הרגילים ושני השדיים חזרו להיות זהים, עד כמה שניתן כמובן".

בין התגובות השונות לפוסט היו גם מי שציינו את התופעה כסימן שעלול להתריע על סרטן השד. "היו נשים שכתבו לי בפרטי שההבדל בין הצדדים נשאר להן גם הרבה אחרי שהן הפסיקו להניק ואז התברר שהיה להן גידול, והמליצו לי ללכת להיבדק", מספרת שיר. "כל שינוי של השד ללא סיבה הורמונלית מצריך בירור", מסכים ד"ר זלצר.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Rebecca Butcher (@beccabutcherx)