יותר מ-60 נשים סעודיות אמיצות נכנסו אתמול לרכבים ועברו על החוק הסעודי האוסר על נהיגה של נשים ברחבי הממלכה. הנשים שלחו 13 סרטונים שמתעדים את נהיגתן והשאירו 50 הודעות קוליות לפרופסורית הסעודית והפמיניסטית. זו טוענת שקשה לאשר את כל ההודעות שקיבלה, אולם אם המספרים מדוייקים, הרי שמדובר במחאה הגדולה ביותר שראתה המדינה אי פעם נגד האיסור. ולמרות אזהרות מצד המשטרה ומצד מאמינים מוסלמיים קיצוניים, טרם שוחררו דיווחים על מאסרים על ידי המשטרה.
בסך הכל נסעה לסופרמרקט
בסרטון המצורף שעלה אמש ליוטיוב תוכלו לראות את מאי אל-סאווין, חוקרת כלכלה בת 21 ואם לשתיים, כשהיא נוהגת בעצמה. "אני מאד שמחה וגאה בכך שלא הייתה שום תגובה נגדי", אמרה בדיווח ל-Guardian. "היו כמה מכוניות שחלפו על פני וראיתי שהנהגים הופתעו, אבל זה סוכם רק במבט. זה בסדר. הם לא רגילים לראות נשים נוהגות פה". סאווין אומרת שהיא קיבלה את רישיון הנהיגה בחו"ל והכינה את עצמה שתיאסר במידה ותיתפס. אולם הוסיפה שהיא דאגה לנהוג במרחק רב מניידת משטרה כך שלא שמו לב אליה. "עשיתי סיבוב קטן. לא נסעתי הרבה זמן, בסך הכול נסעתי לסופרמרקט". בעלה ומשפחתה המתינו לה בבית והתקשרו אליה כשהגיעה לחנות כדי לבדוק שהיא בסדר, סיפרה.
"אני מכירה מספר נשים שנסעו מוקדם יותר היום. נעלה סרטונים בהמשך", נאמר על ידי אחת מהמארגנות של המחאה. פרופ' יוסוף סיפרה שהיא ועוד ארבע פעילות במחאה קיבלו טלפונים במהלך השבוע מבכירים בממשלה של הנסיך מוחמד בין נאיף, שביקשו להזהיר אותן מפני ההשלכות של נסיעה ביום שבת, היום בו תכננו את קמפיין המחאה שלהן. לטענתה, שתי מכוניות חשודות עקבו אחריה לכל מקום באותו יום. "אני לא יודעת מאיזו מפלגה הם. הם לא היו ברכב ממשלתי", סיפרה.
לטענת האקטיביסטיות, 16,600 נשים חתומות בעצומת האינטרנט שקוראת לשינוי. המאמצים לפרסום הנושא הבעייתי תוארו בתור המחאה החברתית המאורגנת ביותר שאי פעם נראתה בערב הסעודית, כשמיליוני משתמשים בטוויטר הפיצו מידע על המונרכיה והשחיתות הרשמית. ניסיונות עבר לחולל מהפך בנושא הובילו למעצרים פומביים. בשנת 2011 למשל הפעילה החברתית מאנל אל-שריף יצרה סרטון וידאו שקרא לנשים לנהוג ברכבים שלהן, ונאסרה ליותר משבוע. אולם, נראה שהסימנים כיום מעידים על שינוי לטובה.
שלוש נציגות במועצה המייעצת (שריה) המונה 30 אנשים שמונו על ידי המלך בן ה-90, עבדאללה, המליצו החודש על הסרת הסנקציה, אך שום דיון לא נערך עדיין בנושא. לטיפה אל- שלן, היה אל-מאני ומונה אל-משיט הפצירו במועצה "להכיר בזכויות של נשים לנהוג ברכב על פי העקרונות של שריה וחוקי התנועה". את הטענה שלהן ביססו השלוש על גזירות דתיות שאוסרות על נשים להיות ברכב עם נהג ממין זכר שאינו קרוב משפחתן.
נהיגה ברכב יכולה לפגוע בשחלות של אישה
למרות שלא קיים חוק סעודי רשמי שאוסר על נשים לנהוג, נשים עדיין לא יכולות להוציא רישיון נהיגה. הן בעיקר נסמכות על נהגים ועל קרובי משפחה ממין זכר שיסיעו אותן ממקום למקום. לטענת טמדור אלימי, אקטיביסט וסופר, הממשל לא מעניק הבהרה בנושא. "הם נותנים לנו מסרים לא ברורים. שום דבר לא ברור לגבי זה, אין חוק מובהק, אין עונש מובהק, כך שהמסר לא לחלוטין ברור ולכן אנחנו נלחמים על זה". אנשי דת רבי עוצמה המחזיקים בהשפעת מרחיקת לכת על המונרכיה לאכוף את איסור הנהיגה, מזהירים כי לפרוע אותו יגרום להתפשטות של "פריצות". איש דת בכיר אף חולל סערה כשאמר בחודש שעבר שעל פי מחקרים מדעים - נהיגה ברכב יכולה לפגוע בשחלות של אישה.
ואם זה לא מגוחך מספיק, תשמחו לראות את הסרטון הבא מאת הפעיל החברתי והקומיקאי, חישם פג'י. זה טען ששירו של בוב מארלי, “No Woman, No Cry” (אין אישה, אין בכי), הזכיר לו את המצב שמתרחש במדינתו ולכן הוא כתב את השיר האירוני, "No Woman, No Drive" (אין אישה, אין נהיגה). הסרטון שגרף מעל 1,173,000 צפיות ויותר מ-140,000 צפיות בשעה הראשונה לפרסומו מציג את הסיטואציה עם הרבה הומור ויש שיגידו, הרבה עצב גם.
>> מילדה בת 5 שעברה מילת נשים לדוגמנית על
>> את מיס אמריקה או מיס אל-קאעידה?