היא הופיעה בקמפיינים עבור ענקיות האופנה שאנל ורבלון ואף השתתפה בסרט של ג'יימס בונד, אולם וואריס דירי זכתה לתשומת לב עולמית בשנת 1997 כאשר הודתה בפני העולם על חווית מילת הנשים האכזרית שעברה. מאז היא עסוקה בקמפיינים ללא הפסקה על מנת למגר את התופעה וזכתה השנה לכבוד על פעילותה בזכייתה בפרס אשת השנה בתעמולה (Woman of the Year Campaigning award).
בגיל 13 הכריחו את דירי להינשא לגבר בן 60
דירי, 48, שמתגוררת כיום בפולין עם ארבעת ילדיה הייתה בסך הכל בת 5 כשאולצה לעבור את טקס המילה בביתה בסומליה. מילת נשים היא מנהג במהלכו מבוצעת כריתה של חלק מהואגינה, הסרת הדגדגן ולעתים גם הסרת השפתיים הפנימיות במלואן, זאת על מנת למנוע מנשים להיחשב כטמאות או כמי שאינן יכולות לשלוט בדחפיהן המיניים. גברים רבים במדינות כמו מצרים, סודאן, סומליה, אוגדן ומאלי, מסרבים לשאת נשים שלא נימלו בטענה שאלה ינאפו בהם. בגיל 13, הכריחו את דירי להינשא לגבר בן 60 אבל זו החליטה בצעד אמיץ ויוצא דופן לברוח למוגדיש, שם חיו קרובי משפחה שלה. משם עברה ללונדון וחיה עם קרוביה בזמן שעבדה ברשת מקדונלדס עד לפריצתה הגדולה כשנתגלתה על ידי צלם אופנה בשנת 1990.
קריירת הדוגמנות של דירי הייתה מוצלחת ביותר והיא כיכבה בקמפיינים של שאנל ואף בסרט של ג'יימס בונד, "007 באיזור המסוכן". למרות ההצלחה, דירי לא הרגישה שלמה עם עצמה. "חשבתי לעצמי, זה בולשיט, זה מזויף. לא יכולתי לישון לילה נוסף כשאני יודעת את האמת על מה שקורה לבנות שם", סיפרה על פי דיווח של הדיילי מייל.
בשיא הצלחתה בשנת 1997, החליטה וואריס להיחשף בראיון כנה למגזין מארי קלייר, בו שיתפה עם העולם את עברה המזעזע שכלל את מילת הנשים שעברה בעצמה, כמו גם את התאוששותה מההליך הנוראי מתחת לעץ במשך מספר ימים. בעקבות הראיון החליטה דירי להציל בנות אחרות מההליך הלא אנושי. מאז היא מונתה כ"שגרירת רצון טוב" מטעם האו"ם וכן הקימה עמותה משל עצמה, "עמותת פרח מדבר" (Desert Flower Fundation) שעוזר להגן על בנות מפני המנהג.
בעולם כולו, ישנן למעלה מ-3 מיליון נשים שעברו מילה
ההליך שרבים מאמינים שעוזר להשאיר ילדה "נקייה" וטהורה עבור נישואיה, לרוב מתרחש טרם הגעתה של נערה לגיל 15 וגם יכול להיות מבוצע על תינוקות. מילת הנשים גורמת לכאב עצום, סיכון לדלקות קשות ויכול להוביל למוות בזמן הלידה. למרות שההליך אינו חוקי במדינות רבות, כמו בריטניה, ישנה עלייה של 66,000 נשים בבריטניה בלבד שמתמודדות עם התוצאות שלאחר המילה ויותר מ-20,000 נערות צעירות שנמצאות בסכנה בשל ההגירה ממדינות אפריקה לבריטניה. בעולם כולו, ישנן למעלה מ-3 מיליון נשים שעברו מילה, רובן ממדינות מזרח אפריקה, כמו אוגנדה, קניה וסומליה. אולם, לא רק שם מתרחשת הזוועה, אלא גם בערב הסעודית, אינדונזיה, תימן ועוד.
"אם אדם לבן או אישה ראו ילדה לבנה שגופה מושחת, הייתה זעקה. אני מבטיחה לכם שזה היה נגמר. זוהי התעללות נגד ילדה, כך שלומר שזה קשור בדת או בגזע שלך, הינה טענה מוטעית. זה קשור להגנה על ילדים", אומרת דירי. לטענתה, רק דיונים פתוחים של הנושא בטלוויזיה, במדיה ועל ידי פוליטיקאים, הם שיביאו לניצחון.
"וואריס ראויה מאד לזכייה בפרס אשת השנה"
בחודש שעבר פתחה דירי מרכז רפואי בברלין שמסייע לנשים שעברו מילה בניתוחי שחזור והיא מקווה לפתוח מרכזים כאלה בקניה, אתיופיה, הולנד ושוויץ. דירי, סופרת רבת מכר שכתבה חמישה ספרים נושאי פרסים על הנושא, אמרה שהיא מלאת כבוד על זכייתה בפרס אשת השנה בתעמולה. הברונית הלן קנדי, נשיאת התחרות, אמרה, "וואריס ראויה מאד לזכייה בפרס אשת השנה. האומץ יוצא הדופן שלה וההתחייבות שלה למאבק העלתה את הפשע המזעזע הזה נגד ילדות ונשים לתשומת ליבם של העולם. היא מציעה תקווה והשראה לקורבנות שהפעולה הנתעבת הזאת תימחק מהעולם". "אני לא יכולה לחזור לאחור", הוסיפה וואריס. "לא עכשיו שאני כמעט שם. פשוט צריך להמשיך עד שיום אחד זה יסתיים".
>> היית מצלמת את צוואר הרחם שלך?
>> מוחה נגד סקסיזם אחרי שהצטלמה בעירום חלקי
>> נקמת האקסים: מפרסמים פורנו של בנות הזוג