רביד גיא (36) | מנהלת מרכז אלמ"ב ברהט
"נפגשתי עם א' לראשונה בתחנת המשטרה האזורית, כאשר א' הייתה עם סימני אלימות קשים ומלווה בחמשת ילדיה, ששניים מהם עם צרכים מיוחדים. כאמא לילדים ראיתי את הסיטואציה המורכבת וישר פניתי לעזרתה. חשוב לציין שהגורם הפוגע לא היה בן זוגה ואבי ילדיה אלא דמות ממשפחתו.
"ניסיתי לשקף לא' את מצבה ולהציג לה את הצורך המיידי לעזוב את מקום מגוריה, את בן זוגה, את מקום עבודתה, לנתק את ילדיה ממסגרות החינוך ולהגיע למקום בטוח ומוגן עבורם. א' לא הבינה את גודל הסכנה שהיא וילדיה נתונים אם יישארו במקום מגוריהם. לאחר מאמצים א' החליטה לפנות למקלט ושמרה איתי על קשר רציף.
"בנוסף עשיתי ככל יכולתי כדי לשמור על קשר משפחתי בין האבא לא' והילדים, שלא יכלו להיפגש בשל חיסיון מקום המקלט. ההחלטה לשלוח את א' למקלט הייתה במטרה למנוע אלימות נוספת כלפיה. אני מרגישה שהצלתי אותה מפגיעה שהייתה קרובה לבוא. העבודה הופכת אותי לדרוכה באופן תמידי, אני מזהה סימני אזהרה כל הזמן בסביבה ולפעמים זה יותר מדי".
יוליה דצקוביץ' (40) | מנהלת מרכז אלמ"ב בבת ים
"אירועי האלימות שאני עדה אליהם במסגרת תפקידי מזעזעים לא משנה כמה שנים אני בתחום. אני נלחמת על כל אישה שנקרית בדרכי ומשתדלת לסייע ככל שניתן. הסיפורים הקשים מלווים אותי עד השעות הקטנות של הלילה ומטרידים את מנוחתי כי אני יודעת שבכל רגע נתון יש אישה שזקוקה לעזרה.
"באחד המקרים הרגשתי אחריות גדולה על כתפיי. קיבלתי שיחת טלפון מאישה שלא הזדהתה ותיארה מעשי אלימות קשים כלפיה וכלפי חמשת ילדיה מבן זוגה. כאשר הבנתי שמדובר במקרה קשה עשיתי הכול כדי שהיא תהיה מוכנה לקבל טיפול.
"כעבור זמן, אותה אישה החליטה באומץ לפנות אליי פעם נוספת והפעם בשמה המלא. הרגשתי שהעתיד שלה כרגע בידיים שלי ואסור לי לוותר עליה, נלחמתי על כל שניה בשיחה. להיות מדויקת, להגיד את הדבר הנכון. יחד עברתי איתה תהליך השיקום וטיפול כדי שתוכל להתנתק מהגורם הפוגע ולשוב לשגרת חיים נורמלית ככל הניתן".
רחל גבאי (49)| מנהלת מרכז אלמ"ב במועצה מקומית יואב
"ציפי (שם בדוי) הגיעה לטיפול במרכז לאלימות במשפחה ופגשה אותי לאחר שני ניסיונות התאבדות וצו הרחקה בעקבות האשמות על אלימות מצדה כלפי בן זוגה וילדיה. היא הגיעה בסערת רגשות, מבולבלת ובדיכאון.
"במהלך הטיפול התברר שציפי עברה התעללות ופגיעה רגשית מבן זוגה תוך הסתת הילדים נגדה, מה שבסופו של דבר גרם לה לנהוג באלימות. הופתעתי לגלות שמאישיות מקרבנת התגלתה ציפי גם כקורבן בעצמה. העברתי אותה, את בן זוגה והילדים טיפול - כשכל צד היה מודע לחלקו סיפור. ככה בעצם ניסיתי לחבר בין חלקי המשפחה שנותקו מתוך הבנה שקיימת אהבה עמוקה ביניהם. במהלך הטיפול רכשה ציפי יחד עם בן זוגה כלים כיצד לנהל ריב בצורה בריאה שלא תוביל למקרי קיצון חריגים כפי שהגיעו השניים בעבר.
"כיום ציפי מתגוררת עם בן זוגה יחד עם ילדיה בשלום, אחווה ושמחה. המקרה הזה גרם לי לראות את הדברים אחרת. לא להסתכל על העולם בשחור ולבן, קורבן ומקרבן - ולהאמין שגם סיפורים קשים יכולים להיגמר בסוף טוב".
נעה שליט (39) | עו"סית במרכז לאלימות במשפחה בבת ים
"את ד' פגשתי כאשר הגיעה לטיפול במרכז לאלימות במשפחה בעקבות טראומת עבר שחוותה. בהמשך לכך בן זוגה ניצל את חולשתה ופעל נגדה באלימות רגשית ומאיימת עד כדי פחד מוות. היא הגיעה חלשה ומפוחדת. הרגשתי כאילו אני בעצמי חוויתי טראומה, זה ממש הלך איתי וחלמתי על המקרה בלילה. ד' התחזקה מטיפול לטיפול והצליחה להשתקם מהעבר הקשה שחוותה ובנתה לעצמה ביטחון וגב לצאת איתו אל חיים חדשים. היא למדה להאמין ביכולות שלה ולהציב גבולות.
"עדיין קיים בינינו קשר קרוב, וד' מנהלת היום חיים עצמאים. היא משתפת ומתייעצת איתי בצמתים חשובים בחייה. אופי העבודה הרגיש והמקרים הקשים שאליהם אני נחשפת משפיעים על שגרת חיי בצורה שאי אפשר להתעלם ממנה. אני כל הזמן עם זכוכית מגדלת בזוגיות שלי, בוחנת כל צעד שנעשה ונמצאת בעמדה מתגוננת לא מעט פעמים. התחום הזה משפיע על החיים הפרטיים בצורה ישירה ומשמעותית. אבל יחד עם האתגרים שמביא המקצוע יש לי תחושת שליחות אדירה".
העו״סיות הן ממרכזי אלמ״ב של משרד הרווחה והביטחון החברתי שמעניקים מענה לגברים ונשים בקהילה.
להכוונה וסיוע ראשוני חייגו למוקד 118 של משרד הרווחה והביטחון החברתי.
אם את סובלת מאלימות במשפחה, את יכולה לפנות גם לאחד מהגורמים הבאים:
מרכז סיוע לנפגעות תקיפה מינית
טלפון: 1202
קו חרום לנפגעי אלימות במשפחה
טלפון: 1-800-220-000
מרכז סיוע לנשים דתיות
טלפון: 02-6555745, 02-6555744
קו סיוע לנשים מוכות של ויצ"ו (פועל 24 שעות ביממה)
טלפון: 1-800-39-39-04
נעמ"ת – המרכז לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה
טלפון: 3090* מכל טלפון סלולרי
עמותת ל"א ללחימה באלימות נגד נשים מפעילה קו חירום לנשים מוכות הפועל 24 שעות ביממה
טלפון: 1-800-353-300
קש"ב – קו שירות לנשים במצוקה
טלפון: 09-7747760, 09-7412858
קו סיוע לנשים ערביות
טלפון: 04-6566813
קו סיוע באמהרית
טלפון: 1-800-220-230