קיילי ג'נר הצטרפה באחרונה לתנועה שהולכת וצוברת תאוצה ברשתות החברתיות: Free The Nipple ("שחררו את הפטמה"). עוד ועוד נשים בוחרות מטעמי נוחות שלא ללבוש יותר חזיות גם כשהן מחוץ לבית. בעוד שגברים לעולם לא יקבלו הערות מהסביבה על החזה שלהם, נשים נאלצות להתמודד עם תגובות כאלה ביום-יום.
אחת מאותן נשים היא שרון קנטור, מפיקת אירועים, שסיפרה על כך ב"פאולה וליאון": "זה התחיל כי מתחתי שריר בצד. החזייה הכאיבה שלי אז הפסקתי ללבוש אותה - והפסיקו גם הכאבים. אז התחיל הסגר הראשון והכל היה חופשי, פשוט המשכתי עם זה. חזייה זה לא נוח - לא טופים, לא גוזיות, לא קאפים ולא מדבקות".
קנטור מספרת שהסביבה מיד הגיבה. "התחילו שאלות והערות, 'רואים שקר לך'. אז מה? באמת קר לי. יש כאלה שצריכות חזיות כדי למנוע כאבי גב ובעיות רפואיות, אבל הרבה פעמים אנחנו לובשות חזיות רק בגלל שאנחנו מפחדות מה יגידו. פה הבעיה. אני קוראת לנשים ללבוש מה שהן רוצות, כל עוד זה נוח להן. לא בגלל מה שיגידו או מה יחשבו. זה לא מעניין".
את משלמת מחיר על זה שאת הולכת בלי חזייה?
"מחיר נוראי. זה בעיקר במבטים, אבל יש גם מקרי קיצון. ככל שיותר נשים יילכו בלי חזייה כי זה נוח להן, ככה גברים יותר יתרגלו לנשים בלי חזיות".
ד"ר טלי סטולובי, מפתחת גישת סטיילינג תרפי, הסבירה: "זאת בחירה שבין האישי לפוליטי. תנועת 'שחררו את הפטמות' קיימת מ-2012 ובזכות קיילי ג'נר קיבלה בוסט. יש מדינות בארצות הברית שבהן גברים ונשים יכולים ללכת בלי חולצות, טופלס - וזה חוקי. ביוטה, בניו-מקסיקו ובעוד מקומות. פה בתל אביב אם מישהי הולכת טופלס, היא מקבלת קנס של 500 שקלים. מה שאנחנו לובשות או לא לובשות, זאת אמירה".
תנועת 'שחררו את הפטמות', מסבירה ד"ר סטולובי, טוענת שהפטמה אינה איבר מיני. "פטמה זה איבר גוף שמקושר להנקה, להזנה, ללתת חיים. אינסטגרם צינזרו את הכרזה של הסרט החדש של אלמודובר, 'אמהות מקבילות', כי בכרזה יש פטמה שנוטף ממנה חלב. זה הדבר הכי טבעי בעולם. התנועה אומרת: תשחררו את הפטמות שלנו, אנחנו בדיוק כמו הגברים. זה חלק מהגוף שלנו. למה כשאנחנו חושפות משהו זה ישר מיני? זה בדיוק כמו מכנסונים. כשאישה לובשת מכנסונים זה מיני - אבל כשגבר לובש אותם זה ממש בסדר".
מה תגידי לגברים שעדיין חושבים שנשים צריכות להתלבש צנוע?
"נגמרו הימים האלה שמישהו אמר לנו מה לעשות. אנחנו נשים שמתנהלות במרחב. שכל אחת תבדוק למה היא בוחרת את מה שהיא בוחרת, ממה היא ניזונה והאם הבחירה הזאת חופשית. האם החזייה שלי זה דבר נוח שאני בוחרת בו, או שאני רוצה לשחרר את עצמי מהדבר הזה? הבחירה צריכה להיות עצמאית".
ד"ר ליאורה הולנדר, מומחית בכירורגיה פלסטית, טענה כי לנשים עם חזה גדול לא בריא ללכת בלי חזייה. "יש נזק אסתטי ונזק רפואי. חזה זה איבר שאין לו תמיכה, זו רקמה רכה. אין שריר, אין עצם. יש ליגמנטים שתומכים, אלא שעם השנים הליגמנטים האלה נחלשים. אותה רקמה בלוטית שאופיינית לגיל הצעיר, מתחלפת ברקמה שומנית והחזה צונח. אנחנו לא יודעים איך לעצור את התהליך הפיזיולוגי הזה, אבל חזייה תומכת יכולה להאט בצורה משמעותית את קצב הצניחה. חזה זה משקולת, לא משנה אם הוא גדול בצורה טבעית או שהגדלנו אותו עם שתלי סיליקון. המשקל הוא משקל. יש מחקרים שהראו כי נשים עם חזה גדול נוטות לפתח כאבי גב וכאבי כתפיים. הן כפופות יותר ולכן היציבה שלהן פחות נכונה. יציבה פחות נכונה מובילה לכאבי גב. חזייה תומכת אוספת את החזה ומפזרת את המשקל בצורה טובה יותר".
אומרים שחזיות מינימייזר שמוחצות את החזה לא בריאות ויכולות לגרום למחלות. זה נכון?
"הכל בחיים זה עניין של מינונים, אין לעשות הגזמות לשום כיוון. אם את חונקת את עצמך בכל מיני סוגי מחוכים, זה פחות נכון. ברגע שהחזייה מתאימה לך בול, את מרגישה אחרת לגמרי. היציבה שלך אחרת, המשקל מפוזר שונה, הכל נראה יותר טוב".
אחד הוויכוחים הגדולים זה סביב חזיות עם ברזלים. האם הן מסוכנות יותר כי לוחצות על איברים?
"חזייה צריכה להיות מותאמת ונוחה, כל אחת תעשה מה שמרגיש לה נכון. זה לא שכל החזיות עם הברזלים לא טובות וחזיות בלי ברזלים כן טובות. חזייה זה לא קישוט, היא צריכה להיות תומכת. יש ברזלים שברגע שהם חזקים מדי ומהווים לחץ גדול מדי, הם יכולים להפריע לזרימת דם תקינה. צריכים לאוורר את האיזור".