הבחירות כבר כאן, ומתברר שחוץ מההשפעה הברורה שלהן על כולנו, הן חלק נכבד – ולפעמים בעייתי – בזוגיות. על פי זוג השדכניות בילי שינגרט ורוית מגדל ממיזם ההיכרויות "בילי ורוית - כמו חברה שמכירה לך", הפערים האלו עלולים אפילו להוביל לפעמים לפרידה. "הזוג שהכי זכור לנו הוא של בחור ימני שניהל מערכת יחסים ארוכה עם מישהי בעלת עמדות שמאל רדיקליות, שהגדירה עצמה כלא ציונית. עם הזמן הוא עצמו עבר צד בעקבותיה", מספרת שיניגרט.
"יום אחד, לדבריו, הוא התעורר והרגיש שהוא שכח מי הוא ושהוא מבטל את עצמו ואת דעותיו עבורה בתחומים הפוליטיים וגם בכלל, והחליט לעזוב. הוא חזר להיות ימני ולמשך תקופה פיתח 'נוגדנים' לכל מה שהריח לו כמזוהה עם הצד הפוליטי השני, בדייטינג ובכלל", היא מספרת, "עם זאת, כיום למרבה הפלא הוא נשוי למי שלהגדרתו היא אהבת חייו - אשת שמאל ציוני מתון. בכל פעם שהם מתחילים להתווכח בנושא הם מיד נזכרים שאין שום פוליטיקאי ששווה להם לריב עליו".
השתיים מספרות כי בשיחת היכרות עם לקוח הן לא שואלות לגבי עמדתו הפוליטית אלא אם הוא מדבר על זה בעצמו, "אבל אם זה כבר עולה אז כנראה שזה פרמטר שבהחלט מחייב התאמה ובירור מוקדם מול הצד השני", אומרת מגדל. "פעם הגיעה אלינו רווקה ממפוני ההתנתקות, שעמדה על כך שאין מצב שהיא יוצאת עם שמאלני. היו גם כאלו שהכריזו מראש שהם לא יוצאים עם ביביסטים. מנגד, היה גם מקרה של פעיל מרצ, שלהפתעתנו כלל לא הזכיר פוליטיקה כתנאי להתאמה והגיע בראש פתוח".
האם החששות והתנאים מוצדקים? השדכניות מספרות כי בלא מעט מקרים הפערים אכן הם מכשול אמיתי במערכת היחסים. "הדילמה שמחלקת את המדינה כיום לשניים – 'רק ביבי' או 'רק לא ביבי', נמצאת גם פה", אומרת מגדל. "אנחנו יודעות על יותר מתיק גירושין אחד בשנים האחרונות שנסוב סביב אותה הסוגייה, כשהמחלוקת הזו הייתה הסיבה העיקרית לפרידה".
"דעה פוליטית מייצגת ערכים"
מקרה מפתיע שזכור לשתיים קרה בין זוג שמאלנים אידיאליסטיים, שלא חשבו לרגע שדווקא על הבסיס הזה ייגרם הקרע שיוביל לפרידה. "הבחור הצביע בדרך כלל לעבודה או מרצ, והוא הרגיש שהתפיסות של הבחורה מבחינה פוליטית, חברתית, תרבותית ומגדרית הן קיצוניות ורדיקליות מדי עבורו", מסבירה בילי. "לבסוף הם הבינו שאולי ההתאמה ביניהם טובה אבל כשיורדים למיקרו אז הפערים הערכיים עדיין מהותיים ורחוקים מדי".
אז מה עדיף – להתעלם מהדעה הפוליטית ולהתמקד במשותף, או למנוע חיכוך מבעוד מועד? גם כאן התשובה, לדברי השתיים, תלויה בסדרי עדיפויות. "חשוב לזכור שדעה פוליטית מייצגת לא רק בחירת מפלגה ומנהיג, אלא ערכים, תפיסת עולם והגדרה עצמית", אומרת שינגרט. "יש נושאים שמשפיעים על אורח החיים, לכן, הרבה חשוב להיות בקשר עם מי שחולק איתכם את כל זה, או לפחות באופן דומה, גם אם הסקאלה ממוקמת טיפה שמאלה או ימינה".
את דעתן מתמצתות השתיים בעזרת ציטוט מממשלת השינוי היוצאת, לפיו אם מסכימים על 80 אחוז מהדברים, על ה-20 אחוז הנוספים אפשר להסתדר, "במיוחד אם מדובר במי שפוליטיקה היא לא פקטור מרכזי בשיקולי דייטינג וזוגיות", אומרת מגדל. "הרי אפשר לפסול גם על העדפות קולינריות, חיסונים או שגיאות כתיב. לא חסרים דברים להתבצר בהם. אז למה לנו פוליטיקה עכשיו?"