על פי הנתונים שפורסמו בסין, גברים פגיעים יותר להידבקות מקורונה מאשר נשים, אבל כשמדובר באפקט הקורונה בהיבט הכלכלי, החברתי והתעסוקתי קיימת פגיעה קשה ומשמעותית בנשים בעקבות המשבר העולמי.

אחוז גבוה מבין העובדים שהוצאו לחל"ת והמפוטרים בימים האחרונים הן נשים, עובדות ענף התיירות, עובדות הצהרונים, עובדות רשתות גדולות בקניונים שנסגרו וכו'.

כמו כן, במערך הסיוע והטיפול קיים רוב מוחץ לנשים, 85% הן מטפלות סיעודיות וסייעות בריאות, 78% מעובדי ההוראה וחינוך הן נשים, 93% מהעובדים העוסקים בטיפול בילדים ובקשישים הן נשים, 85.1% הן אחיות ונשים במקצועות פרה-רפואיים, 90% מהעובדים הסוציאליים הם נשים (הנתונים לקוחים ממדד המגזר 2017 – מגדור מקצועי, מכון ואן ליר בירושלים, נשים במקצועות הטיפול: תיאור מצב ומאבק, פברואר 2012-שתיל)

מעבר לעובדה שנשים אלו מרוויחות שכר נמוך סובלות מהפחתת ערך ותנאי עבודה ירודים על אף הערך העצום שלהן לכלכלה ולחברה כתומכות ומאפשרות פעילות יצרנית שיש לה השפעה מכרעת על הבריאות והחינוך של כולנו, נתונים אלו מציבים אותן בקו הראשון במגע עם נשאים וחולים וכן גם בקו הראשון ליציאה לחל"ת או פיטורים.

כמו כן, יותר נשים מועסקות במשרות חלקיות ובלתי פורמאליות, או על ידי קבלני כח אדם והן בדרך כלל הראשונות שמפוטרות בתקופות של חוסר ודאות כלכלית, רבות מהן מתקשות למצוא עבודה בתום המשבר.

גם הטיפול בבני הבית ברובו עדיין מוטל על הנשים ולכן ברגע שבתי הספר והגנים נסגרו מי שנשארו לטפל בילדים הן כמובן הנשים וכך גם הטיפול והדאגה בהורים קשישים מוטל ברובו עליהן. וגם קיימות השלכות כלכליות על אימהות יחידניות שלא יכולות להיעזר בסבים ובסבתות, קיימת השפעה על נשים החיות בעוני, גרושות ואלמנות שחלקן יתקשו בהחזר חובות, תשלום משכנתאות, רכישת דברי מזון והיגיינה.

כרגע המידע שקיים עדיין חלקי ולא מדויק, אולם כבר ניתן לעדכן שקיימת עלייה של 50% בפניות נשים לקווי הייעוץ והסיוע של ויצו. הקווים מוצפים בפניות נשים המבקשות לדעת מהן זכויותיהן בעבודה וכן, הצפה בפניות הורים המבקשים תמיכה, מענה והכוונה להתמודדות עם המצב.

הכותבת היא מנהלת קשרי ממשל קידום מדיניות וחקיקה בויצו ישראל

 

ויצו מפעילה קווי ייעוץ במגוון תחומים שמאפשרים לנו לתמוך במשפחה ובפרט בנשים בתקופה המורכבת הזו וגם בימי שגרה, להלן טלפונים לפניות –

קו לזכויות נשים בעבודה של ויצו פועל בטלפון: 03-6923825

קו הגברים ליציאה ממעגל האלימות פועל בטלפון: 1-800-393904 

קו הייעוץ להורים פועל בטלפון *6968 בימים א'-ה' בין השעות 9:00-22:00.