גבר אלים שהתעלל באשתו בארבע שנים האחרונות, חויב לתת לה גט באופן מידי – כך קבע בית הדין הרבני בנתניה. הפסיקה יוצאת הדופן התקבלה לאחר שהוכח כי כבר בתום השנה הראשונה לנישואים, החל הבעל להפגין התנהגות חשדנית וקנאית שהתבטאה באיומים, קללות ואלימות פיזית שאילצה את האישה לברוח עם בנם המשותף ולהגיש תלונה במשטרה כדי לקבל צו הגנה משפטי.
"הוא היה מכנה אותי שרמוטה, זונה, בוגדת ועיוורת", טענה האישה שהחלה לסבול מליקוי ראייה. "הוא היה זורק עליי חפצים כמו מחשב, טלפון נייד ותמונות. אנו פוחדת ממנו מאוד וחוששת לחיים שלי", הוסיפה. בתביעתה בבית הדין הרבני, ביקשה כאמור לכפות על בעלה גט בעקבות התנהגותו האלימה והפוגענית.
הבעל מצדו, ביקש מבית הדין לבטל את בקשתה של אשתו. לטענתו, היא מעוניינת בפרידה כדי לעבור לגור בעיר אחרת שתקשה עליו לפגוש את בנם המשותף, וכי מדובר באישה שקרנית ובוגדנית לכאורה. "היא שיקרה לי לפני החתונה כשסיפרה לי שיצאה רק עם שני גברים וגיליתי שהמספר היה גדול פי שלוש", טען בבית המשפט אך בהמשך הודה שהשפיל וקילל אותה.
בסופו של דבר, הדיינים החליטו להאמין לדברי האישה וחייבו אותו לתת לה גט, בטענה שהמאיס את עצמו עליה כשפגע בה פיזית ונפשית. על פי החלטת בית הדין, כל מצב בו הגבר מצער את אשתו – הוא מחויב לתת לה גט. עם זאת, מסתבר שסעיף המיאוס בהליכי הגירושין מעורפל ולא חד משמעי.
מתי הבעל מחוייבת לתת גט?
סעיף המיעוס כולל מקרים שונים המחייבים גט, בהם: כאשר הבעל מסרב לקיים יחסי מין, נוקט כלפי אשתו אלימות מילולית, פיזית ונפשית (בעיקר אם יש עבר של תלונות במשטרה וצווי הרחקה) ובמקרים הוכח כי הבעל בוגדני.
סיבות נוספות בהן בעל יחויב לתת גט, הן במקרים בהם הבעל לא מסייע בנטל הכלכלי ומסרב לעבוד או אם הוכח שהעדים בכתובה אינם שומרים שבת או שומרים כשרות. עם זאת, יצוין שלרוב דיינים יעדיפו להגיע להסדר בין בני הזוג או לחתור לשלום בית ולמצוא פשרה שלרוב תיטיב עם הגבר, תאריך את התהליך ותפיל לא מעט נשים שרוצות לסיים את הקשר, בין הכיסאות.
אחת הדוגמאות הקשות לכך שדייני בית הדין הרבני לא ממהרים לתת גט לאישה גם במצבים לא פשוטים, היא במקרה בו אישה מצפון הארץ ביקשה לקבל גט לאחר שבעלה הפך לצמח בעקבות תאונת דרכים קשה שעבר בשנת 2010. הרופאים העריכו שמצבו לא ישתפר ועל כן, פנתה האישה לבית הדין הרבני בבקשה להמשיך בחייה.
לאחר התלבטות ארוכה, החליטו בבית הדין הרבני להגדיר את הבעל כ"שוטה" וציינו כי אינו יכול לקיים עמה יחסי מין ועל כן – לא עומד בהתחייבות הכתובה. עם זאת, הרב הראשי הספרדי, יצחק יוסף, ערער על ההחלטה ועל כן, אילץ את האישה להגיש עתירה לבג"ץ.
בתום מאבק של שנים בהם האישה נותרה עגונה, החליטו השופטים בבג"ץ לאסור על בית הדין הרבני לדון בערעור על ההחלטה ולאפשר לאישה לקבל גט, להתחיל בחיים חדשים ואף להינשא מחדש אם תרצה בכך.