חרדת נטישה זו תופעה מוכרת וכואבת, שבה האדם חש פחד קיצוני שיעזבו אותו. חרדה שכזו יכולה להשפיע על איכות החיים וגם על מערכות היחסים שלנו. ד"ר לליטה סוגלאני, פסיכולוגית מאוניברסיטת ברמינגהאם, שיתפה בעמוד האינסטגרם שלה את הדרכים לזהות שאתם אכן סובלים מחרדה שכזו.
"חרדה נטישה מתחילה בדרך כלל בילדות", היא הסבירה, "אז ככל הנראה הצרכים של הילד לא נענו, והוא מפנים את האמונה שהוא לא מספיק טוב, מה שממשיך איתו גם בחייו הבוגרים". במערכות יחסים, היא מסבירה, אותו ה"ילד" מנסה למלא את הצורך החסר. "הוא מאמין שמשהו לא בסדר איתו ושאף אחד לא יאהב אותו, והוא רוצה להרגיש כל הזמן בטוח".
לדבריה יש תשע דרכים שבהן חרדת הנטישה יכולה להופיע בזוגיות. "אחד הדברים הבולטים ביותר שכדאי שתבדקו הוא אם כשאתם פוגשים מישהו השאלה המרכזית שלכם היא אם אוהבים אתכם", היא אומרת. "אם אתם חשים רגישות קיצונית ובודקים כל הזמן אם דוחים אתכם או מזלזלים בכם, ולא מייחסים משמעות למה שאתם מרגישים לגבי האדם שפגשתם".
View this post on Instagram
בנוסף, הסבירה סוגלאני, לאנשים בעלי חרדת נטישה יש נטייה להישאר במערכת יחסים לא טובה, גם כשהם אומללים, והם מתאימים את עצמם לבן הזוג שלהם. "כמו כן, לאנשים כאלה יש נטייה חזקה לרצות, או לצאת עם אנשים שהם מרגישים שהם יכולים 'לתקן' וכך להרגיש טוב עם עצמם כשהם לוקחים על עצמם את תפקיד ה'מטפל', והם מתקשים מאוד לקבל ולשחרר כשמישהו לא מעוניין בהם".
סימן נוסף, היא אומרת, הוא הימנעות משיחות קשות או מביכות מפחד להרגיז את בן הזוג, או ליצור אופציה לדחייה פוטנציאלית. "הם נמצאים כל הזמן בחשש שיעזבו אותם ויעשו הכל כדי למנוע את זה". הסימן האחרון שעליו היא דיברה הוא חוסר היכולת להביע את הרצון והצרכים שלהם. "וזה לא מוגבל ליחסים רומנטיים, אלא גם עם חברים, משפחה ואנשים בעבודה", היא ציינה, "אבל שם זה בא לידי ביטוי באופן החזק ביותר".
אז מה אפשר לעשות? כדי לנהל את החרדה, היא אומרת, צריך להבין אותה לעומק, להיות מודע אליה. "הדבר הראשון הוא הבנה. זיהוי שאתם פועלים מתוך המקום הזה. אחרי זה ההמלצה היא ללכת לייעוץ או לטיפול כדי לקבל כלים שיעזרו לכם לנהל את הרגשות שלכם בתוך זה".