הסכנה העיקרית בשימוש באפליקציות היכרויות היא ככל הנראה המפגש הראשוני עם גבר זר, לא מוכר, שאין לך מושג מה כוונותיו כלפייך. לאחרונה פורסם כי יש כבר לא מעט מקרים שנשים נתקפו לאחר פגישה עם בחורים שהכירו דרך הפלטפורמה הזו. בנג'מין פוסטר בן ה-36 ממדינת אורגון הואשם שחטף והתעלל באישה שהכיר באפליקציית היכרויות, וככל הנראה התכוון ליצור קשר עם נשים נוספות באותה הדרך. הוא נתפס לאחר שכותר במשך שעה על ידי המשטרה, ובסופו של דבר החליט לשים קץ לחייו. במשטרה טוענים שהוא קשור גם לרצח כפול שהתרחש באזור זמן מועט לפני כן. האישה שחטף ותקף מאושפזת במצב קריטי לאחר שקשר אותה והיכה אותה ללא רחמים.
העובדה שמציאת קורבנות דרך הרשת היא אופציה עבור תוקפים פוטנציאליים מעלה את רמות החשש וצריכה להעלות גם את רמות הזהירות. האחריות הראשונית צריכה כמובן להיות על הנהלת החברות שמנהלות את האפליקציות, אבל כיוון שבפועל אין תמיד את הדרך, הידע או המוטיבציה לעשות זאת – עדיף שאנחנו נדאג לביטחון שלנו. אז איך תשמרי על הביטחון האישי בזמן השימוש באפליקציה? אלו ההמלצות:
הגבילי את כמות המידע האישי שאת מפרסמת בפרופיל שלך
אין צורך לחלוק מידע מאוד ספציפי, כמו באיזו שכונה את גרה, את שם החברה שאת עובדת בה או כל פרט שאפשר להגיע אלייך באמצעותו. שמרי על המידע כללי – מספיק לכתוב את העיר שלך ומה תחום העיסוק שלך. "באפליקציות האלו זרים מוחלטים מקבלים גישה לתמונות שלך ולמידע פרטי", אומרת מריה סאליבן, סגנית נשיאת אתר ההיכרויות Dating.com. "הם יכולים לעשות צילומי מסך, אז שמרי על עמימות בכל מה שאת משתפת".
סאליבן מציעה גם לשים לב לתמונות שמעלים – אין צורך להעלות כאלה שיכולות לגלות מידע כמו מספר בית, שלט רחוב או לוחית רישוי של רכב. היא מציעה לעשות את אותו דבר כאשר את מתחילה להתכתב עם מישהו. "אפילו אם את מעוניינת בו, אל תספקי יותר מדי מידע פרטי, בפרט כזה שיכול לסייע לו למצוא אותך".
כמו כן, רצוי להימנע מפרטים על שגרת חייך או הלו"ז שלך, מסבירה ארין רובינסון, מנהלת המדיה והתקשורת בארגון למניעת אונס, התעללות וגילוי עריות. מיותר לציין שמומלץ מאוד לא לשתף את הכתובת שלך או מספר כרטיס אשראי. היא ממליצה גם להיזהר בחשיפת מידע על אנשים אחרים בחייך, כמו למשל ילדים, חברים או בני משפחה.
ערכי בירור בסיסי על המאצ'ים שלך
אם משהו מרגיש לך מוזר, חשוד או סתם לא נעים, אל תזניחי את תחושת הבטן הזו. "האנטנה שלך צריכה להיות פתוחה לגבי דברים שלא לחלוטין יושבים נכון", אומרת דמונה הופמן, יועצת דייטים באפליקציה OKCupid. שימי לב לדברים לא תואמים. למשל, אם מישהו אומר לך שהוא עורך דין אבל באחת התמונות הוא לובש בגדי רופא. "אם התמונה שלהם נראית מפוקסלת או לא תואמת לתמונות אחרות, זה דגל אדום", אומרת הופמן. היא מציעה שבמקרה שיש לך ספק את יכולה לעשות חיפוש בגוגל לפי התמונה או לפי השם שלו. "אם את נתקלת במשהו מחשיד בחיפוש, נתקי מיד מגע", היא אומרת, "יהיו להם תירוצים מוכנים אם תשאלי אותם ישירות לגבי זה. את לא רוצה להשאיר אפשרות למניפולציה". חפשי את השם שלהם ברשתות החברתיות כדי לוודא שהמידע שחלקו נכון.
נהלי את השיחות באפליקציה בהתחלה
הרבה פעמים יש נטייה לעבור די מהר להתכתבות בוואצאפ, אבל המומחיות מסבירות שעדיף להישאר קצת יותר זמן בצ'ט של האפליקציה. "אם מישהו ממש על ההתחלה מבקש את מספר הטלפון שלך כדי לעבור להתכתב במסרים בנייד, זה עלול להיות דגל אדום", אומרת הופמן. ברגע שאת עוזבת את הפלטפורמה, זה הופך די בלתי אפשרי עבור האפליקציה לסנן או להסיר ממנה מישהו שעלול להיות מסוכן. זה גם לא מאפשר לשמור ראיות במידה שחס וחלילה זקוקים להן. הופמן מציעה להישאר כמה שאפשר בשיחות באפליקציה, ורק אם כבר הכרת קצת את הבחור, בדקת את הרקע שלו והבנת שאין דגלים אדומים, לעבור להתכתב בטלפון.
שימי לב כמה דוחקים בך
אם משהו שמישהו כתב משאיר אותך בתחושה לא ברורה, אל תתעלמי, תצדיקי את זה או תמצאי לזה הסברים. "שימי לב אם הבחור נהיה טיפה לוחץ או דוחף להיפגש, אם הוא לא מכבד את הגבולות הדיגיטליים או האישיים שלך, אם הוא רוצה להיפגש מהר מדי". הופמן מחזקת ואומרת ש"דחיפות היא סימן היכר של אנשים לא רציניים. הם צריכים להיפגש איתך ממש מיד, הם רוצים שתתחייבי למערכת יחסים תוך שבוע-שבועיים, אפילו אם מעולם לא נפגשתם", היא אומרת. ככל שהעניינים זזים לאט, כך יש לך יותר זמן להבין מי הם, וזה משהו שהם לא מעוניינים בו", היא אומרת. סאליבן מסכמת: "סמכי על האינסטינקטים שלך, אם משהו לא מרגיש נכון, רוב הסיכויים שאת צודקת".
דברי בטלפון או בווידיאו לפני הדייט
המומחיות מסכימות שלא מספיק לשלוח טקסטים לקביעת מפגש, ומומלץ לנהל שיחה. "זה מאוד מסייע להבין את הלך הרוח של מי שלפנייך, להבין אם אין דגלים אדומים שפספסת, ולוודא מי באמת עומד מולך", אומרת הופמן. "זה גם יכול להכריע כל ספק שיש לך, או תחושת בטן שלילית".
היפגשי במקומות ציבוריים
אחרי שווידאת את מי את פוגשת, רצוי לערוך פגישה במקום פתוח וציבורי, ובטח ובטח שלא להזמין אלייך או להגיע אליו. זה אולי נשמע קצת קלישאה, אבל המומחיות חושבות שראוי לחזור על הדברים: עד שאת לא מכירה את הבחור - את לא רוצה להיפגש איתו במקום פרטי. הן גם ממליצות שהוא לא יאסוף אותך מהבית לקראת המפגש, אלא שתיפגשו במקום. "תמיד תקבעי להיפגש במקום הומה, בין אם זה בית קפה או סתם איזו כיכר מרכזית, בטח אם זו הפעם הראשונה שאת פוגשת אותו".
שתפי מישהו שאת סומכת עליו
זאת יכולה להיות חברה, אחות, אבא, אמא או קולגה – ספרי להם שאת יוצאת לדייט עם מישהו שפגשת באפליקציית היכרויות. ספרי מה השם שלו ודאגי שמישהו יידע מתי ואיפה הפגישה. "זה אולי נראה טריוויאלי, אבל זה מאוד חשוב במקרה חירום", אומרת סאליבן, "את יכולה אפילו לשלוח צילום מסך של תמונת הפרופיל שלו, ליתר ביטחון. נקיטת אמצעי זהירות כשאת פוגשת מישהו בפעם הראשונה לא הופכת אותך לדאגנית או היסטרית, ושום דבר רע לא יכול לצאת מזה. במקרה הכי גרוע, זה רק ייתן לך עוד תחושת ביטחון", היא מסכמת.