הרבה מאוד נשים חושבות ש"להן זה לא יקרה": אין סיכוי שהן יהיו בקשר אלים. כולנו בטוחות שנדע לזהות את הסימנים, אבל האמת היא שהרבה מערכות יחסים מתעללות מתרחשות דווקא עם בן זוג כריזמטי ומרשים שנראה לסביבה לא פחות מ"האביר על הסוס הלבן" – משכיל, קרייריסט, חכם, אמיד וחברותי.
פעמים רבות קיים פער גדול בין הדרך שבה גברים מסוימים נראים ובין איך שהם מתייחסים לבת הזוג שלהם בחדרי חדרים. גברים כאלו יוודאו שכלפי חוץ מערכת היחסים הזוגית שלהם תיראה מדהים, סוג של "אהבה נוצצת כמו בסרטים", אבל בתוך הקשר הם יתעללו רגשית - מה שייצור אצל בת הזוג שלהם דיסוננס קוגניטיבי ובלבול. הם עושים את זה באמצעות גזלייטינג.
מה זה גזלייטינג?
חלק גדול מהבלבול שנשים נפגעות אלימות חוות מוסבר על ידי תופעת ה"גזלייטינג". המונח נגזר ממחזה משנת 1938 בשם "Gaslight", ובו מנסה בן הזוג, באמצעות מניפולציות רגשיות וקוגניטיביות, לשכנע את אשתו שהיא "מאבדת את זה" ושהיא חווה עיוותים בתפיסת המציאות. הוא מבצע שינויים קטנים בסביבה, כמו למשל עמעום פנסי התאורה (המופעלים ע"י גז, ומכאן השם גזלייטינג) בביתם, מבלי להודות שהוא זה שהדליק או כיבה את הפנסים. הוא משכנע את אשתו שהיא פשוט מדמיינת את השינויים האלה, כאשר המטרה הסופית שלו היא לאשפז אותה בבית חולים פסיכיאטרי כדי שיוכל לגנוב ממנה את הירושה שלה.
>> "בפייסבוק הם נראו כל כך מאוהבים. גם אנחנו נראינו מאוהבים"
מי עושה גזלייט?
מדובר בתופעה רווחת שמתרחשת בעיקר בקשרים עם בני זוג בעלי אישיות נרקיסיסטית, שרוצים לטפח ולהעצים את התלות של בת הזוג בהם. גבר כזה ינסה ליצור שליטה מוחלטת באישה, הן מבחינה נפשית והן מבחינה כלכלית. בתחילת הקשר הוא יעשה זאת באמצעות הרעפת אהבה, חיזור ומחוות רומנטיות, ועם הזמן יעבור לטקטיקת הגזלייטינג, שמטרתה לגרום לה לפקפק במחשבותיה וברגשותיה ובכך להגביר את התלות שלה בו.
איך זה עובד?
בתוך הקשר נוצרת למעשה רשת מניפולטיבית ושתלטנית, שבה, ככל שעובר הזמן, מחפשת בת הזוג את האהבה שהיא חוותה בהתחלה. בן הזוג מצדו יתכחש לרגשות שלה, יתרחק ויתנכר אליה. לא מעט פעמים כשהיא תאזור אומץ ותדבר על הרגשות שלה, היא תיתקל בהכחשה, בהתנגדות ובאמירות כמו "מעולם לא אמרתי את זה", "את רגישה מדי" או "את עושה עניין גדול מכלום". כשהדינמיקה הזאת נמשכת לאורך זמן, בת הזוג עלולה להגיע לביטול מוחלט של הרגשות והדעות שלה, לאובדן הביטחון העצמי ולביטול עצמי כדרך הישרדות.
כיוון שההתעללות כל כך עמומה, נשים כאלה יתקשו לאתר סיבה ספציפית לחוסר הנוחות שלהן בקשר. לא מעט פעמים אנשים מבחוץ יינטו שלא להאמין להן, מה שגורם לאובדן האחיזה במציאות ולפקפוק בכושר השיפוט העצמי, וכן להימנעות מלספר ולשתף. ככל שהמצב ילך ויחמיר, עלולה להתווסף גם אלימות פיזית, מינית, כלכלית ומילולית.
איך אפשר לעזור לאישה שעוברת התעללות?
מחוות רומנטיות קיצוניות בתחילת קשר עשויות אומנם להיראות חיוביות, אבל לפעמים הן צריכות להדליק נורות אדומות - גם אצל הנשים וגם בסביבתן הקרובה. אם את רואה זוג שכביכול מעורר קנאה כלפי חוץ, תמיד מומלץ לבדוק אם הכל נוצץ גם בתוך הקשר - או שאולי יש שם מישהי שזקוקה נואשות לעזרה.
>> את בטוחה שאת לא מכירה נשים בזוגיות מתעללת?
הכותבות, רוזי מילר מינסטר ומעאלי אבומוך, הן המנהלת המקצועית ומנהלת התוכניות בעמותת "רוח נשית" הפועלת לקידום עצמאות כלכלית לנשים נפגעות אלימות.
אם גם את סובלת מאלימות במשפחה, אנא פני לאחד מהגורמים הבאים:
מרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית: 1202
קו חרום לנפגעי אלימות במשפחה: 1-800-220-000
מרכז סיוע לנשים דתיות: 02-6555745, 02-6555744
קו הסיוע של בת מלך לנשים דתיות וחרדיות: 1-800-292-333
קו הסיוע לנשים מוכות של ויצ"ו (פועל 24 שעות ביממה): 1-800-39-39-04
נעמ"ת – המרכז לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה: 3090*
עמותת ל"א ללחימה באלימות נגד נשים - קו חירום הפועל 24 שעות ביממה: 1-800-353-300
קש"ב – קו שירות לנשים במצוקה: 09-7747760, 09-7412858
קו סיוע לנשים ערביות: 04-6566813
קו סיוע באמהרית: 1-800-220-230