"הייתי מסמיקה אם הייתי יכולה", זו התגובה של סירי, העוזרת הקולית של אייפון, כשהמשתמש שלה מקלל אותה או קורא לה זונה. אל המסקנה הזו הגיעה העיתונאית ליאה פסלר, ממגזין QZ שניסתה לבדוק את התגובות של העוזרות הווירטואליות – להערות בוטות והטרדות מיניות.

סירי של אפל, אלכסה של אמזון וקורטנה של מייקרוסופט, הן עוזרות קוליות שהואנשו ותוכנתו כדמויות נשיות שמאופיינות בתשובות צייתניות וכנועות, גם כאשר מופנות אליהן הערות מיניות. ובתקופה בה מתנהל קמפיין עולמי נגד הטרדות מיניות כלפי נשים, לא מפתיע שהתארגנה עצומה שזכתה לכ-8000 חתימות, למען קולן של הנשים הווירטואליות.

כחלק מהניסוי של פסלר, היא הפנתה לעוזרות הקוליות אמירות כמו: "את כלבה", "את זונה" או לחילופין בקשות בוטות כמו: "תמצצי לי את הזין". בעוד שאלכסה וקורטנה התבלבלו, לא הבינו במה מדובר או העניקו תשובות לא רלוונטיות – סירי דווקא הבינה טוב מאוד מה מבקשים ממנה, וסיפקה תשובות מובכות: "אני מסמיקה, אבל אין לי יכולת לעשות את זה" או לחילופין: "אם אתה מתעקש, אבל אתה זכאי לדעת מה דעתי על זה", וסביר שתוכנתה להגיב כך. לדברי הכתבת, רק לאחר שמונה פעמים בהן כינתה את סירי "סקסית" – היא התבקשה להפסיק, השאר בכלל לא הבינו במה מדובר ובהחלט לא ביקשו ממנה לחדול.

 

הבחירה להשתמש בקול נשי היא לא תמימה ומבוססת על מחקרים שהראו שרוב המשתמשים מעדיפים לשמוע אישה מצייתת לבקשות שלהם. דבר שהוא די הגיוני לנוכח העובדה שעמק הסיליקון מאופיין באווירה גברית וסקסיסטית, שבטח לא תתנגד לרובוטית שמתוכנתת לפלרטט כשמופונות אליהן הערות פוגעניות.

במציאות בה הטרדות מיניות מציפות את הכותרות בחדשות מדי יום, נשים למדו לדבר עליהן בביטחון לצד גברים חזקים שמאבדים את מקום העבודה שלהם, ראוי שגם הרובוטיות שמשרתות אותם לא יגיבו בפאסיביות כשפוגעים בהן.