נכון כשאתן רוצות להוריד במשקל אתן נמנעות מאכילת מזונות המכילים הרבה סוכרים? ייתכן שזו אחת הסיבות לכך שהדיאטה לא מצליחה. כי על פי מאמר שהתפרסם במגזין psychology today מתברר שדווקא בזמן דיאטה הגוף זקוק לסוכרים, בעיקר בגלל חשיבותו של הסוכר להצלחת פעילויות קוגניטיביות מורכבות. כמו, למשל, דיאטה.
פעילויות מוחיות מסוימות נחשבות מורכבות ומאומצות. ולא מדובר רק על משחק שח, סודוקו או הגיית ההמצאה הטכנולוגית החדשה שתשנה את פני האנושות – גם ניהול משא ומתן או ביצוע משימה המושתתת על כוח רצון הם תהליכים פסיכולוגים לא פשוטים. פעילויות אלו לא רק משקפות את אופיו של אדם, תכונותיו ונטיות ליבו – הן קשורות קשר הדוק לתזונה. או במילים פשוטות: אם אתם עוסקים בפעילות מוחית מורכבת, התזונה שלכם צריכה להיות מורכבת מאספקה שוטפת של מקור האנרגיה המועדף על ידי המוח, קרי, סוכרים.
איך כל זה מתקשר לתהליך הרזיה?
תהליך הרזיה הוא תהליך פסיכולוגי מורכב שבמהלכו אנו נדרשים לשליטה עצמית, כוח רצון, הימנעות מתגובות אוטומטיות לא רצויות והתמודדות בלתי פוסקת עם דחפים. מהלכים אלו מצריכים כמויות גדולות של אנרגיה, ועבורן דורש המוח שלנו תזונה מסוימת, ובעיקר אכילת מזונות המספקים רמות גבוהות ויציבות של סוכר. הפעילויות המוחיות האינטנסיביות מרוקנות את הסוכר המסופק למוח, וההימנעות מאכילת הסוכרים פוגמת באיכות תהליך קבלת ההחלטות וביכולת שלנו ליישם מנגנוני שליטה עצמית.
או כמו שמנסח את זה פסיכולוג בכיר מאוניברסיטת פלורידה: "הגוף האנושי הוא ללא ספק מערכת אנרגיה. במוח שלנו מתנהלים תהליכים קוגניטיביים משמעותיים המקנים לנו את היכולת להתנהל בצורה חכמה, אולם דרך זו 'יקרה' במונחי אנרגיה נצרכת. חשוב לזכור שלסוכר תפקיד עצום בתהליכים מנטאליים מורכבים. כנראה שהמונח: 'כוח רצון' הוא לא סתם מטאפורה – הוא באמת מצריך הרבה כוחות".
אז אולי זה נשמע לכם מעט מוזר, אבל אם המטרה שלכם היא הרזיה מוצלחת, אל תמנעו מאכילת סוכרים ואל תתבססו באופן בלעדי על אכילת מזונות נטולים.
תכלס איך עושים את זה:
1) אם, למשל, אתם יודעים שאתם עומדים להתמודד עם מצב לחץ מסוים, מומלץ לאכול לפני כן חטיף בריאות (לדוגמה: קרקר מחיטה מלאה עם חמאת בוטנים, או חופן פירות יבשים) שיסייע להעלות את רמות הסוכר בדם לקראת אותו אירוע מלחיץ או חשוב.
2) בנוסף לבחירה בסוגי המזונות הנכונים, חשוב לזכור כי יש משמעות רבה לתזמון. מומלץ לאכול כל שלוש או ארבע שעות ובאופן זה לוודא כי רמות הסוכר הגבוהות נשמרות.
3) המזונות המספקים אנרגיה אופטימלית לפעילויות מנטאליות מורכבות הם אלו העשירים בפרוטאין ופחמימות מורכבות כגון: מעדני חלב דלי שומן, פירות טריים, ירקות, דגים, עוף בתנור וכו'. מזונות אלו מתעכלים בקצב יציב ומספקים למוח רמות יציבות של סוכרים.