מי אני: שירה מגידיש (30) מפרדס חנה, דיאטנית קלינית וטכנולוגית מזון, רווקה.
משקל לפני הירידה: 123 ק"ג.
משקל נוכחי: 63 ק"ג (1.78 מטר).
כמה ירדתי: 60 ק"ג.
כמה זמן לקח לי לרדת: 50 ק"ג במשך שנה וחצי, ו-10 ק"ג נוספים במהלך 5 השנים האחרונות.
כמה זמן אני שומרת על המשקל: 14 שנה.
"נמאס לי להיות הילדה השמנה שבוחרים אחרונה בשיעור ספורט"
"בגיל 15, בסוף החופש הגדול, הלכתי לחפש בגדים ליום הראשון בבית הספר. כשאף זוג מכנסיים במידה 48 לא עבר את הברכיים שלי פרצתי בבכי בתא ההלבשה - ולא רק בגלל אותם מכנסיים", נזכרת שירה ברגע שהביא אותה לעבור מהפך קיצוני כל כך, ולהשיל 60 ק"ג ממשקלה. "בכיתי כי נמאס לי להיות הילדה השמנה. הילדה שתמיד בוחרים אחרונה בשיעור ספורט. הילדה השקטה שאף פעם לא עמדה על שלה רק כי פחדה לשמוע 'שתקי, שמנה!'. הילדה שעולה 10 מדרגות ומתנשפת כמו אחרי מרתון. הילדה שנהג המונית פעם סינן לעברה 'את צריכה לשלם פעמיים' וצחק צחוק גדול.
"באותו רגע נשבעתי לעצמי שאני תופסת את עצמי בידיים, ובוחרת בחיים בריאים יותר. התחלתי לקרוא ספרים על תזונה, הרכבתי לעצמי תפריט (בכל זאת עשיתי אינספור דיאטות בילדותי), התחלתי לבצע פעילות גופנית – הליכה איטית, שהפכה להליכה מהירה, ולבסוף אפילו ריצה. החלטתי שאני לא אהיה יותר 'שירה השמנה', והבנתי שזה תלוי רק בי".
מה היה לך הכי קשה בדיאטה? "להתגבר על האכילה הרגשית – בעבר כל רגש בסופו של דבר הוביל לאכילה. עצוב לי? האוכל ישפר את ההרגשה. כועסת? בטוח האוכל ירגיע אותי. שמחה? צריך לחגוג עם אוכל! – אבל לאט לאט למדתי לעשות את ההפרדה בין רגשות לאוכל, וכשזיהיתי שסיטואציה כזאת עומדת לקרות – הייתי יוצאת להליכה בחוץ, נפגשת עם חברות, כל דבר שירחיק אותי מהמטבח. תמיד דאגתי שיהיו ירקות חתוכים במקרר, חטיף אנרגיה זמין, פירות טריים – הכל מוכן מראש למקרה שאהיה חייבת לנשנש משהו כאן ועכשיו".
תפריט הדיאטה היומי שלי (3 ארוחות עיקריות ו-3 ארוחות ביניים):
בוקר – לחמניה קלה + 2 כפות גבינה 5% + ירקות חתוכים.
ביניים – 2 פרוסות לחם קל + כפית טחינה/מיונז לייט + 2 פרוסות פסטרמה + ירק + פרי.
צהריים – מנה בשרית (חזה עוף/ירך עוף/בשר בקר רזה) + כוס פסטה/אורז/שני תפו"א + ירקות מבושלים וטריים.
ביניים – יוגורט עד 1.5% שומן + פרי.
ערב – 2 פרוסות לחם קל + ביצה קשה/טונה + 2 כפות גבינה + סלט ירקות + כפית שמן זית.
לילה – פרי/גלידה דיאט/2 כוסות פופקורן.
איך הגיבו במשפחה לשינוי? "המשפחה מאד תמכה, אבל השינוי האמיתי התרחש כאשר התחלתי את לימודי התואר בתזונה, אז כל הבית עבר שינוי משמעותי. אמא שינתה את אופן הבישול, וכמעט שאין טיגון אצלנו בבית, אוכלים יותר ירקות טריים ומבושלים, יותר דגנים מלאים וקטניות, יותר בשר רזה ודגים, פחות חטיפים ושוקולדים. הרכבתי תפריט לשני אחיי הקטנים, ושניהם ירדו במשקל גם כן: דור (26) ירד 30 ק"ג, ושקד (20) ירד 15 ק"ג. שניהם שומרים על המשקל כבר 7 שנים".
ואיך הגיבו מסביב? "בגלל שהתחלתי מעודף משקל גדול מאוד, רק אחרי שירדתי 20 ק"ג התחילו לומר לי 'רזית קצת'. כשהירידה נעשתה משמעותית, היחס של הסביבה השתנה – פתאום התחילו להזמין אותי למסיבות, היה לי חבר, פתאום כבר לא הייתי הילדה השקופה. הירידה במשקל נתנה מוטיבציה לבנות אחרות, ופתאום בהפסקה כל הבנות בכיתה אכלו כריכים בריאים עם ירקות חתוכים".
מה השתנה בך בעקבות הירידה במשקל?
"הביטחון העצמי שלי השתפר מאוד – סוף סוף למדתי לעמוד על שלי, להביע את הדעות שלי. היום אני יודעת שאין דבר העומד בפני הרצון, וזה משליך כמעט על כל תחום בחיי. קיים בי הצורך להראות לאנשים אחרים, שנמצאים במאבק הבלתי פוסק במשקל, שזה אפשרי - אפשר לרדת במשקל, וגם לשמור עליו, וזאת גם הסיבה שפניתי ללימודי התזונה והפכתי לדיאטנית בעצמי".
טיפים למי שמעוניין לעבור שינוי:
"להאמין בעצמך, ולהבין שלא מדובר בדיאטה, אלא בשינוי אורח החיים. בתפיסה שלנו ל'דיאטה' יש התחלה וסוף, ולרוב כשמגיע הסוף – הקילוגרמים עולים בחזרה. השינוי צריך להיות הדרגתי, לא קיצוני, בכדי שנוכל להתמיד ולהתרגל לאורח החיים החדש. כאשר אתה צריך להתאים את עצמך לתפריט סטנדרטי מסוים – הדבר מועד לכישלון. מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית מוסמכת, וביחד איתה לבנות תפריט שמתאים לך ספציפית, ושבאופן הדרגתי יאפשר לך לאמץ הרגלים חדשים, בריאים יותר, ולהתמיד איתם בהמשך הדרך".
ורצה גם להשוויץ בגזרה החדשה שלך? יאללה יאללה! women@mako.co.il