בוקר בהיר אחד התעוררה ליבי גולדשטיין, אז אמא צעירה בת 28, לחדשות ששינו את חייה מקצה לקצה. בחודש השישי להריונה השני גילתה ליבי כי היא חולה בסרטן. מאחר והייתה מאוד סימפטומטית (עם תסמיני מחלה בולטים) הרופאים חששו להמתין והוחלט להתחיל בטיפולי כימותרפיה באופן מידי כבר בהיריון.
ליבי לא נתנה לחששות ולפחדים להשתלט עליה והחליטה שהיא יוצאת למלחמה על חייה וחיי משפחתה כשבליבה אמונה שלמה שהיא תהיה המנצחת. אחד המאבקים הקשים ביותר שחוותה היה אובדן השיער. "הכימותרפיה גרמה באופן מידי לנשירת שיער. בהתחלה הנשירה הייתה הדרגתית, אך מיד לאחר הלידה, כאשר עברתי לכימותרפיה מסוג יותר אגרסיבי, השיער נשר כולו בבת אחת", היא נזכרת, "החוויה של לאבד את השיער עבורי כאישה היה לא פשוט. אמנם אני אישה דתייה ואני מכסה את ראשי בכיסוי ראש, אך אובדן שיער הראש, הגבות והריסים היה אחד הסממנים של חולי עבורי ופגיעה בנשיות".
באופן טבעי, ניסיונות ההחלמה וההתחזקות התערערו כשהייתה קמה בבוקר ומביטה במראה ורואה אישה חולה וחסרת שיער. "בשבוע הראשון, מיד לאחר קבלת הבשורה וקבלת הטיפול הכימותרפי הראשון, התחלתי לקנות כובעים ומטפחות שיתאימו למסע אליו אני יוצאת, אך לא הרגשתי שהכיסויים האלו הכי מתאימים לי. אני חושבת שכל אישה בריאה שקמה בבוקר על רגל שמאל או אחרי לילה נטול שינה, אם היא שמה על עצמה בגד יפה ומתאפרת התחושה שלה משתנה והיום שלה נראה אחרת, קל וחומר בכל הנוגע לחולי סרטן. מצב הרוח והדימוי גוף של חולים מאוד משפיע על מהלך הטיפול ולכן כל כך חשוב לשים על זה דגש כחלק בלתי נפרד מהטיפול עצמו. חולה שיכולה לשים פאה על הראש ולהרגיש שוב נשית ויפה זה דבר מדהים".
להרגיש עם הפאה כמו אישה רגילה
אצל נשים רבות, אובדן השיער מהווה את נקודת המשבר המשמעותית ביותר במאבק במחלה. מעבר לתופעות הלוואי הקשות של הטיפול, אותן ניתן להסתיר באמצעים שונים, אובדן השיער מרגיש כמו אות קלון אותה נושאים חולי וחולות הסרטן ודרך ההתמודדות היא קריטית. "באחד השבועות הקשים ביותר, פגשתי חברת ילדות שעובדת ב"זיכרון מנחם" והיא אמרה לי לבוא למשרד שלהם לבחור שיער להכנת פאה. נתפרה עבורי פאה מלאה עם פוני מקדימה על מנת להסתיר מעט גם את הגבות שעמדו לנשור. למרות שלא הסתרתי את היותי חולה וסיפרנו לכל מי שדרש בשלומי, העדפתי להסתובב בחוץ במראה טבעי ככל האפשר. להראות טוב נתן לי הרבה כוח ולא הרשיתי לאף אחד לרחם עליי, יכולתי לשכוח קצת מהמחלה ומהדאגות ולהרגיש עם הפאה כמו אישה רגילה".
כיום, שש שנים וחצי אחר כך ליבי היא אישה בריאה. אמא גאה לשתי בנות מקסימות, אחות מוסמכת בהדסה עין כרם, מאמנת אישית לחשיבה אופטימית ועוצמתית וכותבת הבלוג "מיומנה של מחלימה" העוסק בהתמודדויות ובתובנות שלה כמחלימה מסרטן, המאמינה כי חשיבה חיובית הינה המפתח להתמודדות עם כל משבר ומחלה.
מאז שהחלימה, היא שמה לעצמה למטרה לעזור לנשים חולות סרטן להתמודד עם הבעיות מהן סבלה ובפרט עם איבוד השיער. "כשנשר לי השיער ואמרו לי שהשיער שלי יצמח מהר בחזרה לא דמיינתי שאפילו אני כבר אספיק לתרום, 3 שנים לאחר הקרחת, 30 ס"מ שיער", היא מספרת בחיוך.
הפנינג של עשייה חיובית
כמעט כל אחת מבנות משפחתה של ליבי תרמה שיער גם כן, אחייניות, חברות - כולן תרמו בגל אחת אחרי השנייה. "בקרוב אנחנו עורכים הפנינג התרמת שיער בבית הספר של בנותיי, לאירוע מוזמנות כל בנות בית הספר, אחיות ואימהות", היא מספרת. "ילדה אחת תורמת וגם חברתה רוצה ואז עוד חברה ועוד" היא משתפת אותנו בפלא שקורה בהתרמות שיער כאלו, "היוזמה מגיעה מהן וזה מדבק במובן החיובי של המילה. אני אוהבת להגיד שתרומות שיער זו עשייה חיובית במיטבה שעושה גלים. הילדות האלו יוצאות בתחושה נפלאה שהן תרמו, לא כסף, לא בגדים ישנים, אלא מעצמן ממש! כל מי שיש לה 30 ס"מ שיער אסוף בצמה מוזמנת לתרום במעמד מרגש עם מורל ועידודים של שאר חברותיה לכיתה".
הנכונות לתרום ולהעניק לא פסחה גם על ביתה הבכורה של ליבי אשר ביקשה לכבוד יום הולדתה להצטרף למעגל הנתינה ולתרום משיערה שלה. "זה היה משהו שהגיע לחלוטין ממנה, היא לא הניחה לי עד ליום התספורת וכשהספר שאל אותה כמה לגזור היא אמרה לו "כמה שיותר". התרגשות מאותו יום עוד אוחזת בי ואני גאה שהבת שלי לקחה את התקופה הלא פשוטה שהיא בטח חוותה כילדה קטנה למקום כל כך טוב של נתינה. זכיתי".
מה ההמלצה שלך לנשים שרוצות לתרום שיער?
"מה שחשוב זה לקבל החלטה על התרומה בשמחה ובשלמות. בבית, יש לקלוע את השיער לצמה ולמדוד שיש לכן צמה באורך של 30 ס"מ (לא פחות), כמובן שתמיד אפשר יותר, שהרי "כל המרבה הרי זה משובח". לשמחתנו, בזכות הקמפיין של זיכרון מנחם עם חברת פנטן, יש בשנים האחרונות הרבה יותר מודעות לנושא תרומות שיער וחולים מכל הגילאים יכולים לקבל פאה. בזכות התמיכה של זיכרון מנחם יצאתי מועצמת מאחת התקופות המאתגרות בחיי ואני מודה להם על כך".
אין ספק שהסיפור של ליבי הותיר אותנו עם פה פעור ולב פתוח, הנכונות והשמחה שלה לתרום מדבקות ומעוררות גם את הספקניים ביותר. אז אם גם אתן מעוניינות, השנה בין התאריכים 25-27/12 עמותת זיכרון מנחם ופנטן יוצאים בקמפיין משותף זו השנה ה-5 במטרה להשיג פאה משיער טבעי לכל אישה ונערה, המתמודדת עם מחלת הסרטן בישראל, ללא תשלום. במסגרת הקמפיין הוקם מערך של כ-412 מספרות ברחבי הארץ, המעניקות תספורת חינם לכל תורמת. זה בהחלט הדבר הטוב ביותר שאתן יכולות לעשות בשביל השיער שלכן.
גם באפליקציית איזי ריכזו לכם את כל המספרות שבהן תוכלו לתרום: