מזג האוויר השרבי השבוע הזכיר לנו כמה חם כאן בישראל. שכבות הלבוש של החורף עומדות להתחלף בבגדים קצרים ואווריריים וגם השיער שחימם אותנו בעונה הקרה הולך להיאסף לגולגול תמידי או להתקצר לתספורת שתכניס בנו רעננות וקריצה, לצד עורף פנוי לבריזה מן הים. זו גם הזדמנות יקרה מפז לעשות משהו נדיב ומשמעותי עבור אחרים: תרומת שיער לחולי סרטן. אין פשוט מזה, אין מדהים מזה.
למעשה, ניתן לתרום שיער בכל ימות השנה על ידי מספרות ייעודיות וסלונים לעיצוב שיער אשר לוקחים חלק בפרויקטים לתרומות שיער. כמו כן, מידי שנה עמותת זכרון מנחם בשיתוף חברת פנטן, יוצאת במבצע מיוחד שכולל ניידת תרומות שיער שמבקרת בערים רבות ברחבי הארץ ובה ספרים שמחכים לנשים וגברים שמעוניינים לתרום שיער לנשים חולות סרטן.
"המבצע המרגש מתקיים מדי שנה במהלך דצמבר-ינואר, אבל בשל הקורונה – הוא נדחה השנה למאי (יתקיים ב3 עד ה-9 לחודש)", מספרת שלומית עוז, רכזת תרומות שיער בעמותת זכרון מנחם. "מלבד המבצע השנתי, ניתן לתרום שיער בכל אחד מ-500 המספרות שמתנדבות ועושות זאת בחינם מדי יום. אנחנו מרימים אירועים דומים גם בבסיסי צה"ל, תחנות משטרה, אירועי נוער ויש הרבה מאוד יוזמות פרטיות באירועים כמו בת מצוות וחתונות". עוד מספרת שלומית, כי כל חולת סרטן יכולה וזכאית לקבל פאה בחינם דרך עמותת זכרון מנחם. "פאות שעשויות משיער אמיתי וטבעי יכולות להגיע גם לסכומים של 10,000-17,000 שקל ואנחנו, בעמותת זכרון מנחם, רוצים ומבקשים להעניק פאה במתנה לכל חולה שירצה בהן. העמותה נועדה למען עזרה לילדים מגיל 0 ועד 25, אולם הפאות ניתנות לכל אישה בכל גיל".
שאלות-תשובות בנושא תרומות שיער
מעוניינת לתרום שיער, דווקא עכשיו לפני הקיץ, אך רוצה לקבל את כל הפרטים קודם לכן? הצגנו בפני שלומית כמה שאלות נפוצות בנושא תרומות שיער, שבטוח יעשו לך קצר סדר בראש (תרתי משמע). בואו נתחיל:
נתחיל מהבסיס, מי יכול לתרום שיער?
"כל אדם, אישה וגבר, ילד וילדה, שיש להם אורך שיער שניתן לייצר ממנו צמה באורך של 30 ס"מ (מלבד אנשים בעלי שיער רסטות). כמו כן, נשים שעברו החלקה כימית/יפנית ייאלצו להמתין 3 שנים עד שיוכלו לתרום", אומרת שלומית. "חשוב לשים לב כי מדובר ב-30 ס"מ מגומייה לגומייה. כדי למדוד את אורך השיער צריך לאסוף אותו לקוקו על ידי גומייה ואז לקלוע צמה בעזרת גומייה נוספת. הקצוות לא נכנסות לחישוב האורך".
מאיזה גיל ניתן לתרום?
"הגיל אינו משמש פקטור, כי אם אורך השיער", מסבירה שלומית. "במהלך עבודתי נתקלתי במגוון רחב של תורמי שיער – החל מבני 3 שתרמו את השיער לאחר אירוע החאלקה המסורתי ועד ניצולת שואה בת 89, שהגיעה עם שיער שיבה מדהים עד המותן".
מדוע דווקא 30 ס"מ?
"מרבית הנשים מבקשות לעצמן פאה ארוכה יחסית, שמזכירה את שיערן שלפני המחלה. זה טבעי ומובן. 30 ס"מ של פאה המיוצרת מקו הקרקפת מגיעה לאורך קארה קצר. בעזרת תספורת מדורגת, ניתנת לייצר גם פאה ארוכה יותר. זו הסיבה שזו הדרישה לאורך הזה", מסבירה שלומית.
מה חשוב לעשות לפני תרומת השיער?
"מכיוון שיש לא מעט ילדים וילדות שתורמים שיער, חשוב מאוד לעבור טיפול כינים בטרם התרומה כדי למנוע ביצי כינים", אומרת שלומית ומוסיפה: "כמו כן, מומלץ להגיע עם שיער מסורק נטול קשרים. בנוסף, מומלץ להשתמש במוצרים איכותיים לשיער על מנת להגיע לפאה איכותית. מניסיוני רואים הבדל ניכר כאשר שיער מטופל בחומרים הנכונים והאיכותיים. למרות שאנחנו עובדים ומעבדים את תרומות השיער לאחר מכן בשטיפה נכונה, הסרת צבעים וכדומה, זה מאוד מקל כשהשיער מוכן לעבודה מיד".
מה לגבי שיער צבוע ותוספות שיער?
"אין שום בעיה עם שיער צבוע, כמו גם שיער שיבה", היא מדגישה, "למרות שיש טרנד חזק של טיפוח שיער שיבה כיום, מרבית הנשים רוצות שיער נטול שורשים. יש כמה נשים שרוצות לשחזר את השיער שלפני המחלה, ובוחרות את שלב הביניים הטבעי. תוספות שיער חשוב כמובן להסיר בטרם התרומה".
כמה זמן לוקח לייצר פאות?
"ייצור פאה נמשך כיומיים-שלושה, והפאה מעובדת מ-7 צמות", מסבירה שלומית, "כבר קרה שהיו תורמות עם שיער מלא נפח שיכולנו לייצר מתוכו 4 צמות בבת אחת".
האם הפאות מיועדות אך ורק לנשים אונקולוגיות?
"לא רק, הפאות מיועדות גם לגברים אבל יש פחות היענות בקרב הקהל הזה", היא מסבירה.
ולסיום, יש איזה מקרה תרומה מרגש שזכור לך במיוחד?
"אני נתקלת בהמון מקרים שמרחיבים את הלב", משתפת שלומית, "פעם ניגשה אליי ילדה בת 8 שביקשה לתרום שיער. לקח לי שעה ורבע לסרק אותה מרוב הקשרים שהיו לה. בסוף, היא חיבקה אותי וחשפה בפניי: 'אני תורמת את השיער לזכרה של אמא שלי שנפטרה מסרטן לפני חודשיים'. במקרה אחר, הגיעה אישה כבת 40 עם אחותה וביחד הן תרמו שיער בהתרגשות רבה. מיד לאחר מכן, היא שיתפה אותי שהיא עצמה חולה ורגע לפני כימותרפיה, בחרה לתרום. אלו רק שני מקרים מיני רבים כמובן. חשוב לי לציין שבכל הקשור לילדים – מומלץ שלא להכריח אותם לתרום. נתקלתי בלא מעט מקרים שבהם הורים הגיעו עם ילדים לתרום וראו שהתהליך נעשה שלא מרצונו המלא של הילד. אין צורך לכפות בכוח, זה צריך לבוא בטוב. כי בסך הכול, כל תרומה חשובה וניתן לתרום בשלל דרכים נוספות".