זה אף פעם לא נחמד לשמוע את זה, אבל האחריות הבסיסית שלנו כנשים היא להבין דבר או שניים על הגוף שלנו. ואנחנו לא מתכוונות לאותה הבנה נפוצה שהציצי דורש הגדלה או הבטן דורשת הקטנה. לא שיש לנו בעיה עם זה כמובן, חלק מחברותינו הטובות הן מנותחות. אבל אנחנו מתייחסות דווקא למצבנו הבריאותי. מלבד מעקב והיכרות אינטימית של גופנו, כדאי גם להכיר דרכים שנוכל למנוע מחלות ולהישאר בריאות.
וירוס הפפילומה האנושי הוא יצור שכדאי להכיר. קיימים זנים רבים של הווירוס הזה, ובעוד שרובם אינם מזיקים, אחרים עלולים להיות חמורים למדי ולגרום לסרטן צוואר הרחם. כאשר אישה נדבקת בזנים מסוימים בעלי "סיכון גבוה" של וירוס הפפילומה האנושי (הידוע כ- HPV), והגוף שלה לא מצליח להתמודד עם הזיהום, עלולים להתפתח תאים לא תקינים ברקמות צוואר הרחם. אם לא מגלים את התאים האלה בשלב מוקדם, הם עלולים להתפתח לתאים טרום סרטניים, ומאוחר יותר לסרטן. ברוב המקרים, נמשך התהליך הזה שנים אחדות, למרות שלעתים נדירות הוא עלול להתרחש בתוך שנה אחת בלבד.
סרטן זה מתפתח באזור התחתון של הרחם, החלק שמתחבר לנרתיק. מחצית מהנשים המאובחנות כחולות בסרטן צוואר הרחם הן בגילאים 55-35, אם כי רבות מהן אינן מודעות לכך שנחשפו במהלך שנות העשרים שלהן לאחד מהזנים בסיכון גבוה של הווירוס.
סרטן צוואר הרחם הוא הגורם השני בשכיחותו למוות מסרטן של נשים בכל העולם. הוא אינו נחשב תורשתי, אלא נגרם על ידי זנים מסוימים של הווירוס, אולם הוא מושפע גם ממוצאה של האישה.
ב-2006 העריכה האגודה האמריקאית לחקר הסרטן (ACS) כי יתגלו 9,710 מקרים חדשים של סרטן צוואר הרחם בארה"ב, וכ-3,700 נשים ימותו ממנו. עוד על פי הנתונים: שיעור מקרי סרטן צוואר הרחם בנשים ממוצא היספאני כפול משיעור המקרים בנשים לבנות. בנוסף, בארה"ב, נשים ממוצא אפרו-אפריקאי מפתחות פי 1.5 מקרים בהשוואה לנשים לבנות.
איך אפשר להפחית את הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם?
הדרך הטובה ביותר למנוע סרטן צוואר הרחם היא להימנע מחשיפה לווירוס הפפילומה האנושי (HPV) של אברי המין.
חשוב לדבר עם הרופא בשלב מוקדם ככל האפשר, ללמוד עוד על בדיקות Pap (משטח צוואר הרחם) המאתרות בשלב מוקדם שינויים לא תקינים בתאי צוואר הרחם, ולהקפיד לבצע את הבדיקות והטיפולים הנדרשים עוד לפני שתאים כאלה הופכים סרטניים.
האגודה האמריקאית לחקר הסרטן קובעת כי 60-80% מהנשים שאובחנו כחולות חדשות בסרטן פולשני של צוואר הרחם לא ביצעו בדיקות Pap (משטח צוואר הרחם) בחמש השנים שקדמו לאבחון הסרטן. רבות מהן מעולם לא ביצעו כלל בדיקות כאלה.
מה הם הסימפטומים של סרטן צוואר הרחם?
לרוע המזל, סרטן צוואר הרחם עשוי שלא להתבטא בכל סימן או סימפטום, עד לשלב מתקדם. לכן, אם הנך סובלת מאחד הסימפטומים הבאים, פנוי לרופא בהקדם:
דימום לא תקין מהנרתיק.
דימום לאחר מגע מיני.
הפרשות לא רגילות מהנרתיק.
כאבים באגן.
למידע על החיסון למניעת סרטן צוואר הרחם, כנסי
לעוד פרטים, את מוזמנת להיכנס לאתר התוכנית "לנצח את הסרטן".
המידע בחלק זה של האתר אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי, יש להיוועץ ברופא המשפחה לפני כל ביצוע ו/או אימוץ דעה, חוות דעת ואף שאלה או חוויה שהובאה במסגרת הפורום