כאילו אין קורונה, מלחמות, או משבר אקלים עולמי, בשבוע שעבר סערה מדינת ישראל סביב נושא מטלטל אחד – השערות הבלונדיניות בבטן של הדוגמנית נטע אלחמיסטר. אלחמיסטר העלתה תמונה בבגד ים, הגולשים זיהו פלומת שיער בלונדינית על בטנה – וברחבי הרשת ניצתה אש.
גם הדוגמנית והאמנית מאטיה גלילי, שהחליטה בתקופת הקורונה לא להסיר שערות מגופה, נאלצה להתמודד כמו אלחמיסטר עם הערות פוגעניות. "לא משנה כמה פתחתי והסברתי, אנשים עדיין שואלים שאלות או מעלים טענות לא קשורות ו'פתרונות' שלא ממש מתאימים לכל אחד", היא מספרת ומוסיפה, "אנשים שכחו שכל אחד הוא אינדיבידואלי. כל עוד האדם המדובר מרגיש בנוח בגופו, שיעשה מה שטוב לו בלי להקשיב לאף אחד אחר".
נראה שלא משנה כמה מתקדמים אנחנו חושבים שאנחנו, שיער גוף של נשים נשאר בישראל בגדר טאבו. "הסערה הזו חושפת עד כמה גופן של נשים עדיין נתפס כחפץ שאמור לעמוד בקריטריונים נוקשים שמגובים בשיימינג על כל 'חריגה' מהכללים", מסבירה ד"ר מירי רוזמרין מהתכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר אילן, "אני מקווה שנשים משפיעות ובעלות עוצמה כמו נטע ואחרות ישתמשו בכוח שלהן כדי להראות גוף אמיתי וטבעי שמאפשר לנשים ולגברים לשמוח בגוף שלהם".
התביעה החברתית מנשים לעמוד באידיאל יופי מחמיר קיימת, כמובן, בכל העולם, אבל לפחות בנושא שיער גוף נדמה שהישראלים קשוחים במיוחד בדרישות שלהם ואובססיביים לגבי נשים חלקות. לפי הנתונים של רשת רונית רפאל, הביקוש להסרת שיער בלייזר גבוה יותר בישראל מאשר באירופה ובארה"ב – בעיקר כיוון ששם קיים ריכוז גבוה יותר של נשים וגברים בעלי פיגמנט שיער בהיר יותר לעומת ישראל. ובכל זאת, כפי שראינו השבוע, גם שיערות גוף בהירות לא עוברות פה לאנשים בגרון, אפילו אם את אחת מהדוגמניות המצליחות בארץ. "הישראלים עדיין לא מקבלים גוף אמיתי של נשים ורוצים מראה ילדותי ובובתי, ללא שיעור, ללא זיעה, ללא קמטים וללא כל סממן חי", מסבירה ד"ר רוזמרין, "צריך לחשוב על כל הנערות והילדות שרואות את השיימינג הזה ופוחדות שאולי גם הגוף שלהן יישפט בצורה אלימה בגלל איזו שערה, משקל או 'עבירה אחרת'. זו תרבות שמעודדות שנאה עצמית אצל נשים וגברים".
ד"ר רוזמרין מוסיפה שגם התרבות הכוחנית של הישראלים נוכחת בסוגיה: "רף האלימות החברתית בישראל גבוהה ולכן גם השיח ברשתות שדורש מנשים להציג גוף לא ריאלי הוא אלים. נראה שכיום באירופה ובארה"ב יש גם שיח אחר שמקדם גיוון ודימוי גופני חיובי, ויש שם גם חברות גדולות שמקדמות בפרסום שלהן גיוון גופני. בישראל אנחנו מבחינה זו מפגרים מאחור".
גלילי מזדהה עם המתקפה שאלחמיסטר עוברת. "לא משנה כמה בן אדם קרוב לשלמות - אין דבר כזה מושלם. למרות שאפשר להגיד שנטע די קרובה לכך עדיין יהיה לאנשים מה להגיד, עדיין ינסו להוריד לך את הביטחון, עדיין ידרכו עלייך ועדיין ימצאו על מה להתלונן או לרדת. אנשים צריכים להתחיל לדאוג לעניינים האישיים שלהם ולנושאים יותר חשובים, יש מעל ומעבר".