הולכים לקנות אוכל ומתלבטים מה יהיה הכי בריא? רשת סופרמרקטים בארצות הברית החלה לספק שירות חדש – דיאטנית שמלווה את הקניות וממליצה להם מה לקנות. הרשת, שנקראת "היי וויי" מנצלים את עליית המודעות להשפעת המזון על בריאות האדם, ומציעים ייעוץ וליווי צמוד בחנות. הדיאטניות מארגנות שיעורי בישול, מעבירות שיעורים במוסדות ציבוריים שונים וכמובן מעריכות מוצרי מזון על סמך הערך התזונתי שלהם.
"תפקיד הדיאטנית מתרחב" מסביר פיל למפרט, מומחה במוצרי מזון ומחבר הבלוג סופרמרקט גורו ל"ניו יורק טיימס", "תחום התזונה הולך ומסתעף, בעבר מוצרים היו נרכשים על בסיס מחיר או קידום. היום כבר לא ניתן להתעלם מהעובדה שאנשים מחפשים את המוצרים שבריאים להם ביותר".
ארה"ב ידועה בתור האומה השמנה ביותר ונלחמת כבר שנים בהשמנת תושביה. גם בישראל נושא האכילה הבריאה צובר תאוצה ואומת הדיאטניות רק הולכת וגדלה "כבר ידוע לכולם שהדיאטניות מחזיקות במידע רב אשר מוביל לשיפור ברמת החיים", מספרת הדיאטנית נטע חן לבנה, בעלת קליניקה פרטית ל-mako, "כיום ניתן למצוא דיאטניות כמעט בכל מקום, בין אם זה באתרי ספא יוקרתיים, חדרי כושר ואפילו בתי אבות ציבוריים. לכן סביר לגמרי להניח שאם מאחורי מוצר מסוים תעמוד עמדה של איש מקצוע אשר מסווגת אותו כבריא יותר, אנשים יקשיבו ויקנו".
לא קצת בעייתי שדיאטנית ממליצה על מוצר אחד ולא על אחר?
"כל עוד הדיאטנית מקצועית ובעלת יושר מקצועי אין שום סיבה לבעיה. הסופרמרקט עצמו גם צריך לדעת ולהבין שהדיאטנית לא תשמש כבובת מכירות למוצרים שלהם, אלא תנסה ללמד ולחנך לאכילה נכונה גם אם זה אומר מבחינתה לקנות מוצר מחברה מתחרה".
במדינת ישראל קיים פיקוח מסוים על מוצרים: משרד הבריאות מפקח על המפעלים כך שיעמדו בתווי התקן התזונתיים אך בתחום המוצרים המיובאים הגדר פרוצה לגמרי. "כל עוד המוצר אינו תרופה או מזון רפואי אין צורך באישור ממשרד הבריאות ולכן אין פיקוח על המוצרים ולא על אמיתות הפרסום עליהם", מציינת לבנה.
הדיאטניות בסופר לא מהוות תחליף לטיפול מקיף
ד"ר אולגה רז, מנהלת מחלקת התזונה בבית החולים איכילוב, מחזיקה בדעה מעט שונה בנושא: "הטיפול היחידי אותו ניתן לתת בסופרמרקט הינו טיפול מסייע בלבד, טיפול שניתן רק במסגרת אינו כולל את הרכיבים הנפשיים שעליהם עובדים במסגרות הפגישות עם הדיאטנית".
בנוגע לטרנד הישראלי החדש בו דיאטניות הולכות עם הלקוחות לסופר אומרת ד"ר רז, כי מדובר מעמסה על הדיאטניות ולכן היא מבצעת אותם רק כאשר היא מנחה קבוצות, "כשאני מנחה קבוצה אין לי בעיה לקחת אותם לסופר ולעשות סיור אבל כשאני בטיפול פרטני עם אדם זה דורש המון זמן ומבחינתי זה לא פרקטי". לסיכום אומרת רז, כי "זה יכול להיות נחמד אם הסופרים ישכרו דיאטניות מוסמכות אשר ימליצו לאנשים- אך הדיאטניות האלה אינן מהוות תחליף לטיפול מלא ומקיף אצל תזונאי".
כנראה שייקחו עוד כמה שנים טובות עד שנשלם מיסים גבוהים יותר על אוכל משמין או נקבל סיור קבוע מהתזונאית של הסופר השכונתי אבל אף פעם לא מוקדם מדי להתחיל לאכול נכון או לפחות להבין אילו חומרים נכנסים למערכת העיכול שלכם.