ב-14 בפברואר, יום האהבה הבינ"ל, מצאו בני משפחת סקוט-פלבר את נטשה, בתם בת ה-14 כשהיא מוטלת ללא רוח חיים. בניתוח שלאחר המוות התגלה כי הטרגדיה התרחשה בעקבות העובדה שחלפו חמישה ימים מאז השתמשה לראשונה בטמפון. מקרה קשה ודומה קרה גם כאן בישראל, לפני שנתיים, כאשר צעירה בת 29 מכרמיאל אושפזה במשך שלושה חודשים כתוצאה מזיהום שנוצר לאחר ששכחה להסיר את הטמפון. גם היא מצאה את מותה במקרה הזה. בקמפיין חדש שעורכים בני המשפחה לזכר יקירתם, הם מנסים לעורר את המודעות לתסמונת ההלם הרעילה שגורמת לזיהום חיידקים שיכול להיות מופעל על ידי הספיגה של הטמפון.
"ערב לפני מותה, היא בישרה שהיא מרגישה טוב יותר"
משפחתה של נטשה החליטה לפרסם את הטרגדיה האישית שלהם על מנת להזהיר משתמשות אחרות. "באופן כללי, ההנחה המקובלת היא שהשארת הטמפון בגוף למשך זמן רב מדי יכולה לגרום לתסמונת ההלם הרעילה. לדברי הוריה של הצעירה, "נטשה השתמשה בטמפון לפי ההוראות וזאת פשוט הייתה ההיכרות הראשונה של גופה עם הטמפון אשר גרמה לתסמונת להתפרץ. נטשה חלתה חמישה ימים לפני שנפטרה אבל הייתה במצב רוח טוב, ורק ערב לפני שנפטרה, אמרה למשפחתה שיפסיקו לדאוג כי היא מרגישה טוב יותר. היא מתה בשלווה בסביבות 6:45 בבוקר, אחרי שנרדמה כשהיא צופה באחת התכניות טלוויזיה האהובות עליה".
מקרה דומה אירע לפייג' רופי בת ה-15 שהתמוטטה אחרי שלקטה בתסמונת ההלם הרעילה אחרי שהשתמשה בטמפון במשך ארבע שעות בלבד. למרות שהרופאים חשבו שמדובר בווירוס, פייג' התמוטטה והייתה בתרדמת במשך יומיים בבית החולים, בזמן הזה אמה כבר החלה לתכנן את הלוויה. הסוף כאן נגמר בטוב. "אני עדיין מרגישה חולה בחלק מהימים אבל אני מתחילה להתחזק. אני פשוט רוצה שיותר נשים ידעו על כך", סיפרה לדיילי מייל.
"ישנן תופעות לוואי, אבל הן שכיחות בשימוש רגיל של טמפון"
לפי ד"ר ערן הורוביץ, מומחה לרפואת נשים, מדובר באחד המקרים הנדירים ביותר ששמע עליהם. "מותה של הצעירה בעקבות שימוש ראשוני ונכון של הטמפון הוא ללא ספק חדשה שיכולה לעורר גלים אבל חשוב להבין שהיא קיצונית ונדירה ביותר. אני מעולם לא נתקלתי בדבר כזה ומעולם גם לא נתקלתי באישה שהתפתח בה שוק של תסמונת ההלם הרעילה. קשה לי להאמין שתוך ארבע שעות התפתחה תגובה כל כך מהירה כי זה שוק על רקע זיהומי ולוקח לו זמן להתפתח בראש. אם פעם ראשונה השתמשת בטמפון ןיש תחושות של חולשה, חום, צמרמורת ומשהו חריג, עלייך להוציא את הטמפון ומיד ללכת להיבדק. מה שכן ראיתי אלפי נשים שלא הייתה להן שום תגובה לטמפון. מניסיוני לא היה לאף אחת שום סיבוך. חשוב לציין שזה דבר נדיר ביותר ואין סיבה לבהלה".
מה שכן קורה לא מעט הם אותם מקרים בהם שוכחים לשלוף את הטמפון או להשתמש בו לפי ההוראות. לדברי ד"ר דגנית סמואל, רופאת נשים בכירה ומנהלת מרפאת מומחים ברמת אביב - "כתוצאה מהשארת הטמפון בגוף מצטבר חיידק אשר תוקף ומפריש רעלנים אל תוך הגוף. הפרשת הרעלנים הזו מובילה לכך שהגוף יפתח קריסת מערכות כללית אשר תוצאותיה יכולות להיות הרות אסון. ברגע שהסינדרום מתפרץ ההחלמה ממנו תלויה במהירות האבחון. הטיפול שניתן הוא טיפול נמרץ - אנטיביוטיקה ותרופות להמרצת הדם".
עם זאת, חשוב לציין כי מקרי מוות כתוצאה משימוש לא נכון בטמפונים הם עדיין בגדר תופעה נדירה, אך חשוב לדעת שישנן תופעות לוואי נוספות שכדאי לשים לב אליהן. "גם אני וגם גניקולוגים אחרים נתקלים באלפי נשים שאינן מחליפות את הטמפון בצורה תדירה, ובעקבות זאת סובלות מתופעות לוואי שונות", הסבירה ד"ר סמואל, והבהירה לכולנו ש"צריך להשתמש בטמפון עם אחריות מסויימת". ד"ר הורוביץ פירט לנו את אותן הסכנות שיכולות להיגרם משימוש בטמפונים.
זיהום מחיידק סטפילוקוקוסארוס: "הדבר השכיח שיכול להיגרם זה זיהום מחיידק סטפילוקוקוסארוס. הזיהום יכול לגרום לזיהום נוסף ברחם של האישה, זיהום בכל הגוף ואף לסכן את חייה של האישה. זה בדרך כלל קורה אם שוכחים את הטמפון מספר ימים בפנים. אולם, הסבירות נמוכה בשימוש רגיל של טמפון".
החדרה לא זהירה: "תיאורתית, הכנסה של הטמפון בכוח או הכנסה לא זהירה יכולה לגרום לקרע או דימום בקרום הבתולין אם הוא לא נבקע עדיין. אפשר בעיקרון לקרוע כך את קרום הבתולין עם טמפון וזה יכול לגרום לדימום כמו שגם קורה בזמן קיום יחסי מין בפעם הראשונה. אולם, זה לאו דווקא מסוכן. מה שכן, אם אי אפשר להוציא טמפון צריך לגשת לרופא נשים שיוציא אותו כי יש סכנה של זיהום".
אלרגיה לחומר ממנו מורכב הטמפון: "יכולה להיות תגובה אלרגית אם כי מדובר באלרגיה נדירה שכן בדרך כלל הטמפון עשוי מכותנה".
זיהום יכול לקרות לכל אישה בכל גיל: "גם אם השתמשת בטמפון במשך שנים ושכחת להוציא אותו - תוכלי בעיקרון לקבל זיהום, אבל זו תופעה כל כך נדירה שלא הייתי ממליץ לנשים להפסיק להשתמש בטמפון".
למה כדאי שתשימי לב:
תופעות לוואי משונות: אל תתעלמי מתופעות לוואי כמו חום גבוה, כאבי בטן ופריחה על הגוף. גשי מיד להיבדק.
ריח רע: מומלץ ללכת להיבדק. במקרה ה"טוב" תגלי שזאת רק פטריה.
אסור להשתמש בטמפונים בזמן שהוא לא זמן המחזור: למרות שנראה לנו שהאיסור הזה יהיה מובן מאליו, מסתבר שישנן נשים שמשתמשות בטמפון כדרך להתמודדות עם הפרשות גוף. אולם, חשוב לזכור ששימוש בטמפון בכל תקופה אחרת שאינה זמן המחזור מייבשת את הנרתיק ומיותרת.
השתמשי בטמפון בעל כושר ספיגה נמוך ביותר: אם את בלחץ שמשהו ידלוף תזכרי שבדיוק לשם כך הומצא הפד.
החליפי טמפון כל 4-6 שעות: אל תשכחי את הטמפון בתוך הגוף שלך. זה הדבר הכי נורא שאת יכולה לעשות. כך שגם אל תשני עם טמפון בלילה.
>> נהריה: הצעירה ששכחה טמפון מתה מזיהום
>> "לא צריך להספיק להשתמש בטמפון, התסמונת מאד נדירה"
>> 8 סיבות למה אנחנו מעדיפות ללכת לרופאת נשים