שיטות המיינסטרים בעולם הדיאטות פועלות על פי עקרונות דומים: ספירת קלוריות, תפריט מצומצם, פעילות גופנית, תמיכה קבוצתית ובעיקר הרבה כוח רצון. אך לצד השיטות המוכרות, מצאנו גם כמה שיטות מקוריות יותר לירידה במשקל.
רוצה לזכות בחופשה מפנקת ביוון? ספרי לנו איך את משקיעה בעצמך ותתחילי לארוז!
דיאטת פלטשר: 100 לעיסות לכל ביס
התזונאי האמריקאי בעידן הוויקטוריאני, הוראס פלטשר, "הלועס הגדול", טען שתהליך העיכול צריך להתעכב בפה – מה שיקל על העומס בקיבה ובמעיים. פלטשר הקים את תנועת המזון האיטי, והתיאוריה שלו הייתה שיש ללעוס כל נתח מזון כ-100 לעיסות בדקה לפני שבולעים אותו – פעולה שתקטין את כמות צריכת המזון לאדם. גם נוזלים יש ללעוס על פי התיאוריה, על מנת שיעוררו את בלוטות הרוק וייבלעו יחד איתו.
דיאטת מידרזים: מדרסים שמרזים
מדרסים מוכרים לנו כאביזר שמסייע לבעיות אורטופדיות, אך מסתבר שהם יכולים לסייע גם לבעיות משקל. ד"ר דניאל שוהם המציא את הפטנט, המתבסס על תורת הרפלקסולוגיה. לדבריו, לחיצה על נקודות עצביות בכף הרגל תביא לירידה במשקל. המדרזים, אותם ניתן להשיג בישראל, עובדים על מערכת העצבים, מזרזים יציאות ונותנים הרגשה של שובע. הם מבטיחים ירידה מתונה במשקל, כ-4-6 קילו בחודש, בדריכה של לפחות שעתיים ביום. דריכה, עצלנים שכמותכם, אומרת הליכה או עמידה במדרסים – ולא ישיבה.
דיאטת משקפיים: לראות בגדול, לאכול בקטן
קבוצת חוקרים יפניים התבססו על ההנחה שדיאטה היא עניין בעיקר פסיכולוגי, ופתחו משקפיים שמגדילים את מראה האוכל וגורמים למי שמרכיב אותם לחשוב שהמנה שהוא אוכל הרבה יותר גדולה ממה שהיא בפועל. ניסויים במשקפיים גילו שאנשים שהשתמשו בהם בעת הארוחה אכלו כ-10% פחות מזון מאלה שלא הרכיבו אותם.
המצאה יפנית נוספת, שכוללת גם היא משקפיים, גורסת כי צבע כחול מדכא תאבון. על ידי הרכבת משקפיים בעלי עדשות בצבע כחול מפחיתים המשתמשים את כמויות המזון שלהם, ובהתאמה, מרזים. שתי ההמצאות עדיין נבדקות מחקרית, ולא ידוע מתי נוכל לראות את המשקפיים המרזים בחנויות.
דיאטת freegans: אוכלים מהפחים, אז אוכלים מעט
פריגניזם או "הטבעונים החופשיים" היא לא ממש דיאטה, אלא אורח חיים של ממש - המבוסס על אכילה של מזון שנזרק לפחים, כחלק מאידיאולוגיה של אנטי צרכנות. הפריגניסטים אוספים מפחי האשפה ("דמפסטר דייבינג" בסלנג האמריקאי) עודפי מזון שהושלחו מסיבות שונות על ידי ספקים גדולים כמו צרכניות, מסעדות ושווקים – פירות גדולים או קטנים מדי, לדוגמא, נזרקים בשל אי ביקוש של הצרכנים, כשהם טובים למאכל. הפריגניסטים צורכים כמויות מדודות של מזון, וחולקים אותו עם עמותות ונזקקים. זוהי דרך מקורית וגם מוסרית לרדת במשקל.
דיאטת כדורי צמר גפן: למלא את הקיבה
אחת הדיאטות שהסעירו לאחרונה את התקשורת היא דיאטה שהפכה לפופולארית בקרב דוגמניות ושחקניות ברחבי העולם: בליעת כדורי צמר גפן טבולים במיץ או שייק פירות. הכדורים לא מתעכלים בגוף, תורמים לתחושת שובע ומופרשים כפי שהם בצואה; כך אין כל עלייה במשקל ולא קיימת תחושת רעב. חלק מחסידי הדיאטה נשענים בתפריט אך ורק על אכילת כדורי צמר גפן, ואילו אחרים אוכלים אותם לפני הארוחה על מנת לאכול פחות. מומחים בתחום הרפואה הביעו דאגה רבה למגמה מתפשטת זו וטענו שהיא מאוד מסוכנת. ראשית, רוב כדורי הצמר גפן לא מכילים צמר גפן אלא סיבי פוליאסטר מולבנים, המכילים כמות גדולה של חומרים כימיים. מלבד סכנת חנק, הגוף לא מקבל תזונה מספקת, ובנוסף, יש סיכון לחסימת מעיים, מה שעלול לגרום בסופו של דבר למוות.