בחורה מחייכת מביטה על עצמה במראה (צילום: GlobalStock, Istock)
שתהיי בריאה לנצח: חיוך כל בוקר זה נפלא, אבל לא מספיק | צילום: GlobalStock, Istock

 אמא שלך, סבתא שלך, דודה שלך, ואפילו החברה הכי טובה שלך חטאו לא פעם בביטוי הפולני "העיקר הבריאות". נכון, יש בו מסר ממורמר משהו, אבל רק כשנהיים חולים מבינים שהבריאות היא משהו מובן מאליו, ושלא תמיד מספיק לעשות ספורט, לאכול נכון ולחייך כמה שאפשר.

הבשורות הטובות הן שיש איך להתגונן - מספר בדיקות רפואיות ששווה לכל אחת לעשות, בתדירות המתאימה לפי גילה. אל תדאגי, זה לא אומר שאת זקנה או שימייך ספורים, זה פשוט אומר שאם קיים סיכוי לחלות במשהו, עדיף להיות במעקב ולגלות את זה כמה שיותר מוקדם. קבלי את המדריך שישאיר אותך בריאה עד 120 (טפו טפו טפו), בהתאם להמלצת משרד הבריאות, ההסתדרות הרפואית בישראל וה- USPTF - כוח המשימה האמריקאי למניעת מחלות.

בדיקת לחץ דם

נניח שאת מנסה להיכנס לחצאית מיני ממש צרה – נכון שהגוף שלך מנסה מצידו לדחוף אותה מעליו? אז ככה מתנהג גם הדם – הזרימה שלו בכלי הדם (ההתייחסות היא ללחץ דם עורקי), יוצרת לחץ על דפנות כלי הדם המובילים דם לאיברים שלך. וכמו שהחצאית שלך יכולה להתפקע אם הגוף שלך מפעיל עליה יותר מדי לחץ, כך מומלץ שהלחץ על דפנות העורקים לא יהיה גבוה מדי.

מה נחשב ללחץ דם נורמלי? אדם בוגר בזמן מנוחה צריך להגיע ל-120/80 mm Hg. לרוב יתר לחץ דם אינו מאופיין בסימפטומים מובהקים ולכן מצב זה גם מכונה "הרוצח השקט", אך הוא גורם לשורה של בעיות חמורות כמו פגיעה בכלי הדם עד סכנת קריעה, פגיעה בכלי הדם השייכים ללב, שבץ מוחי, אי ספיקת כליות ועוד. בשביל לוודא שאת בטווח הנורמה, מומלץ לנשים שלהן לחץ דם תקין לבצע מדידת לחץ דם אחת לחמש שנים מגיל 20, אחת לשלוש שנים מגיל 30-39 ואחת לשנה מגיל 40.

צוות של רופאים מחייכים (צילום: Neustockimages, Istock)
לא כל הרופאים מסבירים פנים, אבל זאת לא סיבה לא להיבדק | צילום: Neustockimages, Istock

בדיקת פאפ

עכשיו, כשהמודעות לזה שיש חיסון למניעת סרטן צוואר הרחם גבוהה מתמיד, את בטח לא יכולה להתעלם מהעובדה שיש דרך למנוע את המחלה. וזה מתחיל בבדיקת הפאפ סמיר – משטח צוואר הרחם, שיכול לגלות סימנים להידבקות בווירוס הפפילומה (שעלול לגרום לסרטן צוואר הרחם). פאפ היא בדיקה גינקולוגית שגרתית המסייעת באבחון תאים לא תקינים ברקמות צוואר הרחם עוד לפני שהם מספיקים להפוך לתאים טרום סרטניים או סרטניים. סרטן צוואר הרחם הוא אחד מסוגי הסרטן בעלי סיכויי המניעה הגבוהים ביותר.

הפאפ היא בדיקה וגינלית המתבצעת על ידי רופא הנשים ובמהלכה לוקח הרופא דגימה של משטח צוואר הרחם. מבחינת אופיה הבדיקה דומה למשטח גרון שעושים כדי לאבחן מחלות דוגמת שפעת, רק שהפעם הרופא יקח דגימה באמצעות מעין מקל אוזניים מצוואר הרחם.

הבדיקה מומלצת מתחילת הפעילות המינית ועד גיל 60 אחת לשנה-שנתיים (לאחר שלוש בדיקות תקינות ברציפות נערכת הבדיקה אחת לשלוש שנים). עם זאת, המלצות האגודה הישראלית למיילדות וגינקולוגיה בישראל הן להיבדק החל מגיל 25 כל שלוש שנים. חשוב להקפיד ולהיבדק בתדירות המומלצת על ידי הרופא שלך.
למידע נוסף שיכול להציל את החיים שלך על סרטן צוואר הרחם.

בדיקת שד ידנית

עוד מחלה שאפשר לטפל בה ביתר קלות באמצעות גילוי מוקדם היא סרטן השד. בדיקה ידנית של השד מתבצעת על ידי רופא מוסמך לביצוע בדיקות אלו. הבדיקה מומלצת לנשים מגיל 40 אחת לשנה, אבל כיוון שאיש לא יכול להבטיח לך שלפני גיל 40 לא יופיעו אצלך תסמינים של המחלה, כדאי להיות בבקרה עצמית כבר מגיל 20. עשי לעצמך מנהג קבוע – אחת לחודש העבירי את היד על השד בתנועות סיבוביות כדי להרגיש אם נוצרו גושים שלא היית מודעת להם קודם. תסמינים נוספים שצריכים להדליק נורה אדומה: ורידים מורחבים או בולטים, שקע או בליטה בעור, גירוד בלתי פוסק, שינויים בגוון הפטמה, פריחה על הפטמה או מסביבה, הפרשה דמית או שקופה מהפטמה או פטמה ששקעה לתוך השד. בזמן ההריון, כיוון שחלקות התאים בגוף והפעילות ההורמונלית מוגברת, מי שיש לה קרובה מדרגה ראשונה (אמא או אחות) שעברו את המחלה, חייבת להיות תחת השגחה ופיקוח.
לא חייבים רופא - את יכולה לבדוק את עצמך לבד

בדיקת ממוגרפיה (צילום: Gettyimages IL, getty images)
בדיקת ממוגרפיה. פשוט וודאי | צילום: Gettyimages IL, getty images
בדיקת ממוגרפיה

דרך חד משמעית לדעת אם קיים גוש בשד היא באמצעות ממוגרפיה – בדיקה שהיא בעצם צילום רנטגן של החזה.לנשים בגילאי 50- 74 שאינן בסיכון גבוה, מומלץ לבצע את הבדיקה אחת לשנתיים. במידה שקיימת היסטוריה של סרטן השד בקרובת משפחה נמדרגה ראשונה, או שיש גורמי סיכון מוכרים אחרים, מומלץ להיבדק כבר מגיל 40 פעם בשנה. הרופאים המחמירים יותר ישלחו אותך לבצע בדיקת ממוגרפיה כבר מסוף גיל 20 במידה שיש לך קרובת משפחה שהיא בוגרת המחלה.
מחקרים גילו שנשים לא באמת מקפידות לעבור את הבדיקה – בהקשר הזה חשוב לדעת שאם מגלים סרטן שד בשלב הראשון שלו, אז יש 97 אחוז החלמה מהמחלה.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה ניידת ממוגרפיה שעוברת כמעט בכל הערים בישראל ובה אפשר לבצע את הבדיקה (להזמנת תורים או בירורים לגבי מסלול הניידת, את יכולה להיכנס לאתר האגודה למלחמה בסרטן או לחייג לטלפון 1-700-700-277).

קולונוסקופיה

הוא נחשב למחלה של גברים, אבל מתברר שסרטן המעי הגס בהחלט עלול לתקוף גם נשים והוא גם אחד הסרטנים הנפוצים והשכיחים שיש. הבדיקה שעשויה להתריע על הסיכוי לחלות נקראת קולונוסקופיה – בדיקה המאפשרת לרופא לבחון את פי הטבעת והמעי הגס מבפנים באמצעות החדרת צינורית ובה מצלמת וידיאו זעירה, על מנת לוודא שאין שם סממנים מחשידים, פוליפים או גידולים קטנים שעלולים לגדול ולהפוך סרטניים. כן, מדובר בבדיקה הפולשנית ביותר מכל אלה שתוארו פה, היא מצריכה התכוננות מיוחדת, והיא גם עלולה להיות לא נעימה – אבל ללא ספק הרבה יותר נעימה מסרטן המעי הגס. הבדיקה לא רק מזהה פוטנציאל לסרטן אלא אף יכולה למנוע את התפתחותו. אם במהלך הבדיקה מתגלה במעי פוליפ כורתים אותו בו במקום.
הבדיקה מומלצת לנשים בגילאי 50- 74 שאינן בסיכון גבוה פעם בעשר שנים. מי שנמצאת בסיכון צריכה לעבור את הבדיקה ולהתחיל במעקב כעשר שנים לפני הגיל שבו אובחן קרוב המשפחה. בדיקת דם סמוי בצואה מומלץ לבצע אחת לשנה. בכל מקרה, רופא המשפחה יכול לייעץ לגבי המעקב המתאים והשאלה מהו סיכון גבוה.

קצת צבע (צילום: jupiter images)
אם את כבר נחשפת לשמש, תחשפי גם לרופא שלך | צילום: jupiter images

בדיקת עור

אנחנו לא צריכות לספר לך על העוצמה של השמש הים תיכונית. היא קופחת, היא שורפת, היא עושה לנו קמטים וגרוע מכך – היא נחשבת לאחד הגורמים להתפתחות תאים סרטניים על העור, מלנומה. ולמרות שמדובר במחלה שכיחה באופן יחסי, הרי שלמרבה המזל ניתן למנוע אותה על ידי גילוי מוקדם. אז חוץ מזה שאת לא נחשפת לשמש ממושכות ומורחת על עצמך בעיקשות קרם בעל מקדם הגנה גבוה – מומלץ בכל זאת להיבדק גם על ידי עין מקצועית.
הדרך הטובה ביותר היא קודם כל מודעות עצמית – חשוב אחת לכמה זמן לבדוק את שטח הפנים של העור – האם נוספו שומות חדשות או האם יש שינוי כלשהו בשומות קיימות. במידה שרואים נגע חשוד – חשוב לבקר אצל רופא עור. לאנשים בעלי גורמי סיכון מומלץ ללכת לבדיקה שגרתית אצל רופא עור אחת לשנה.

 הכתבה הוכנה בסיוע נציגים מקופת חולים מכבי. כל אחת מקופות החולים בישראל מאפשרת ביצוע של הבדיקות הללו, וברובן הבדיקות נעשות ללא עלות כספית. עכשיו כל שנשאר לך לעשות הוא לקבל הפניה מתאימה מרופא המשפחה.

המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי, יש להיוועץ ברופא המשפחה לפני כל ביצוע פעולה ו/או אימוץ דעה

>> תאמצי כלב. הוא כבר יתזז אותך בפארק: ועוד טיפים מצויינים שיקימו אותך מהכורסא

בא לך סיבוב שופינג מהבית? היכנסי ל-StyleRiver