בשנת 2015 התפרסמה ידיעה על נערה אשר התחסנה נגד נגיף הפפילומה וזמן קצר לאחר מכן חלתה בשיתוק. סיפורים נוספים בתקשורת על תופעות לוואי בעקבות החיסון גורמות לנשים רבות להתלבט האם להתחסן ולהורים רבים לתהות האם לאשר את קבלת החיסון בבית הספר.
לקראת יום המודעות לסרטן צוואר הרחם שחל מחר, ביקשנו מפרופסור יוסי שלו, מומחה לרפואת נשים, לענות לכן על כל השאלות הנפוצות סביב החיסון ולהתייחס לכל הטיעונים בעדו ונגדו, כדי שתוכלנה לקבל את ההחלטה הכי נכונה עבור בריאותכן ועבור בנותיכן
מהו נגיף הפפילומה?
נגיף הפפילומה הוא וירוס היכול לגרום לסרטן בצוואר הרחם וכן ליבלות (קונדילומות) ודלקות באברי המין. הגידול הסרטני יכול להופיע בנשים ובגברים גם בפי הטבעת, בחלל הפה ובגרון בעקבות מין אורלי ואנאלי.
ישנם כ 100 סוגים שונים של נגיף הפפילומה, 15 מהם יכולים לגרום לגידול סרטני בצוואר הרחם. הסוגים המסוכנים הגורמים לגידול הסרטני הם בעיקר מסוג מס' 16 ו- 18. אלה הגורמים ליבלות הם בעיקר מס' 6,11.
איך נדבקים בנגיף הפפילומה?
הנגיף עובר במגע עור לעור כולל קיום יחסי מין (נרתיקיים, אוראלי, אנאלי) וגם במגע יד לאבר המין ללא יחסי מין מלאים. קונדום אינו מכסה את כל אבר המין ולכן לא מהווה הגנה שלמה. אנשים לא נדבקים במגע עם חפצים כגון ישיבה על מושב האסלה.
הסיכון בהדבקה עולה ככל שכל אחד מבני הזוג מקיים יחסי מין עם מספר רב יותר של אנשים. נמצא שבין 50%-80% מהמבוגרים עד גיל 50 (אשר מקיימים יחסי מין) ידבקו בנגיף הפפילומה. ההדבקה תתרחש לראשונה בגילאים 15-25. עם זאת, רוב הנדבקים לא ירגישו שנדבקו ולא יחוו פגיעה כל שהיא.
אצל 10%-20% מהנשים ההדבקה בנגיף מעלה משמעותית את הסיכון לפתח שינויים טרום סרטניים ואף גידול סרטני בצוואר הרחם. קצב התפתחות הגידול איטי ביותר ויתכן שיעברו כ 20-25 שנים עד להופעתו. מכאן החשיבות במעקב גינקולוגי סדיר.
מהם סוגי החיסונים הקיימים כנגד נגיף הפפילומה?
קיימים 3 סוגי חיסונים (Gardasil, Gardasil-9, Cervarix) היכולים למנוע הדבקה בנגיף. שלושת החיסונים טובים כנגד הדבקה בנגיף הגורם לסרטן צוואר הרחם מסוג 16 ו – 18. חיסון ה Gardasil מונע בנוסף הדבקה בנגיפים מס. 6 ו – 11 אשר גורמים ליבלות באברי המין. החיסון לא מכיל את הנגיף, ולכן אין אפשרות שהמתחסן ידבק ויחלה בפפילומה.
מתי לחסן?
בנות ובנים צעירים מגיל 15 יקבל 2 חיסונים (זריקות) בטווח של חצי שנה. לאחר גיל 15 יש לקבל 3 חיסונים – הזריקה השניה לאחר חודשיים -, והזריקה השלישית לאחר חצי שנה מהזריקה הראשונה.
כאשר קיימת הדבקה בוירוס הפאפילומה לפני החיסון, יש לקבל 3 זריקות ללא קשר לגיל.
ההגנה הטובה ביותר נרכשת כאשר מקבלים את החיסון לפני תחילת קיום יחסי מין. כאשר קיימת הדבקה בוירוס הפאפילומה - החיסון אינו גורם להעלמות הוירוס או לשיפור הנגע בצוואר הרחם.
כמה זמן החיסון מגן כנגד נגיף הפפילומה?
התשובה אינה ידועה. אין הוכחה שהחיסון מאבד מיעילותו לאורך השנים. עד כה הוא נמצא יעיל מעל 10 שנים.
מכיוון שהחיסון אינו יעיל לגבי אנשים שנדבקו לפני קבלת החיסון, הרי שקיימת המלצה להמשיך במעקב גינקולוגי ובדיקות משטח של צוואר הרחם (בדיקת פאפ).
מהי יעילות החיסון?
נגיף הפפילומה גורם ל-90 אחוז ממקרי סרטן הרחם כך שמניעת הדבקה בנגיף פרושה פחות סיכון לחלות. ואכן החיסון גרם להפחתה משמעותית בממצאים טרום סרטניים בצוואר הרחם. בארה"ב נמצאה ירידה של 56% במקרי ההדבקה. חיסון לנשים ולגברים הביא לירידה משמעותית בכמות הגברים עם יבלות באבר המין אשר בעקיפין הביא גם להפחתה של 50% בהדבקה בני/בנות הזוג. החיסון מונע גם הדבקה באמצעות מין אוראלי, וכן גורם להפחתה במקרי סרטן פי הטבעת.
כך שאפשר בהחלט להגיד שהחיסון מסייע במניעת סרטן.
חשוב לציין, שהחיסון כנגד וירוס הפאפילומה אינו מונע הדבקה במחלות מין אחרות כגון - HIV, זיבה, קלאמידיה.
מהן תופעות הלוואי של החיסון?
תופעות הלוואי הן רגילות כמו לאחר רוב החיסונים. תיתכן אדמומיות או נפיחות זמנית באזור הזריקה ולפעמים סחרחורת. לאחר מספר דקות של המתנה ניתן לעזוב את המרפאה.
היו פרסומים שהחיסון יכול לגרום לשיתוק ומחלות אוטואימוניות כגון זאבת וטרשת נפוצה. במספר עבודות מחקר נרחבות נבדקו למעלה ממיליון נערות (בכל מחקר) ולא נמצאה הוכחה לפגיעה רפואית רצינית בעקבות החיסון. רובם המכריע של המומחים תומכים בקבלתו. הם מצביעים על העובדה ששיעור המחלות האוטואימוניות זהה בקרב אלה שהתחסנות בהשוואה לאלה שלא קבלו את חיסון. מכאן, שהחיסון אינו הגורם לאותן סיבוכים רפואיים במקרים הבודדים שפורסמו.
האם ניתן לקבל את החיסון בהריון?
משרד הבריאות אינו ממליץ לקבל חיסון נגד נגיף הפפילומה בהריון. לא נמצאה עדות שהנגיף גורם לנזק לעובר, ולכן הדבקה בנגיף בהריון אינה מהווה עילה להפסקתו. עם זאת, עד לקבלת מידע מבוסס מומלץ לא להתחסן בהריון.
חיסון נגד נגיף הפפילומה נחשב יעיל ובטוח למניעת הדבקה. ההחלטה שלנו באם לחסן את ילדנו חייבת להתבסס על נתונים מחקריים אמינים. החיסון כנגד הפפילומה נחשב כיום לתשובה הרפואית והמדעית הטובה ביותר כאמצעי מניעה מסרטן צוואר הרחם ויבלות באברי המין.