בלונדינית עם עיניים כחולות ועור חרסינה מככבת על שלט חוצות. לא נשמע כמו משהו שלא ראינו לפני, הא? אלא שהפעם מדובר בסיפור אחר לגמרי: הדוגמנית בפרסומת ממש לא שואפת להדס על מסלולי האופנה או לככב על השער של ספורטס אילוסטרייטד, קארי ת'ורפ בת ה-20, חולת סיסטיק פיברוזיס סופינית, מבקשת רק דבר אחד: לעבור יום ללא קשיי נשימה, והיא מוכנה לעשות הכול למען המטרה הזאת. גם במחיר של חשיפה ציבורית לצורך עידוד תרומת איברים.
לא היית נותן לה אחת?
הסטודנטית הצעירה ממזרח אנגליה החליטה לעמוד בראש קמפיין נועז כצעד אחרון ונואש. המחלה פגעה בריאותיה, והן אינן ניתנות לתיקון, מה שאומר שלא תוכל להגיע ליום ההולדת ה-22 שלה אלא אם תשיג השתלה של שתי ריאות בזמן. מטרת הקמפיין היא לעודד אנשים לחתום על תרומת איברים, ובזאת לנסות להגדיל את סיכוייה. דמותה של קארי מתנוססת על גבי פוסטרים של ארגון הצדקה Live Life Then Give Life ("חיו ותנו לחיות", בתרגום חופשי) בשתי פוזות חושניות, ומעליה הכיתוב הפרובוקטיבי שאמור לסובב ראשים: "לא היית נותן לה אחת? אני הייתי נותנת לך אחת".
תפקוד הריאות של קארי עומד היום על 20% בלבד. וכשמתרגמים את המספר למציאות, הדבר אומר שהיא מתקשה ללכת יותר מכמה צעדים בכוחות עצמה. "קשה לי לטפס במדרגות, ואני משתמשת בכיסא גלגלים אם עליי להגיע למקום שרחוק ממני במספר מטרים בלבד". אחד הדברים הבודדים שהיא יכולה לבצע לבד, ללא מאמץ רב, היא כתיבת הבלוג שלה, אך בעבור רוב הפעולות היא נזקקת לעזרה. "אני עם מכל חמצן במשך הלילה, וזקוקה לעזרה בחפיפת שיער, בבישול וכן הלאה. משום כך אמי והארוס שלי, ג'וש, כל כך חשובים עבורי. הם מנסים לעודד אותי ולהפיח בי רוח חיובית".
"חולמת להינשא לבחיר לבה ללא מכל חמצן"
על מנת להתקבל לרשימת הממתינים להשתלה, קארי זקוקה למסת גוף בריאה, והמטרה היא להגיע למשקל הדרוש. "בגלל הריאות הלא מתפקדות, הקלוריות נשרפות אצלי במהירות. בנוסף, הייתה לי סכרת שלא הייתה מבוקרת בעבר. שקלתי 32 ק"ג, ועכשיו עליתי ל-40 ק"ג. כעת אני צריכה להגיע למשקל של 44 ק"ג".
לדברי קארי, המחלה הגנטית החלה לתת את אותותיה בשנות העשרה המוקדמות. "הייתי צריכה עירוי אנטיביוטיקה לעתים דחופות, ובתקופת התיכון התאשפזתי בבית חולים במשך שבועיים, כל חודשיים- שלושה. עשיתי את רוב המבחנים והעבודות בבית שלי עקב המחלה. את חגיגות יום ההולדת ה-18 שלי, אושפזתי בבית החולים".
אבל קארי שומרת על אופטימיות, ולא מפסיקה לחלום. היא שואפת ללמוד פסיכולוגיה באוניברסיטה, להגיע לניו יורק ולהתחתן עם בחיר לבה ג'וש. "הייתי מעדיפה להיות בחתונה ללא מכל חמצן וכיסא גלגלים", היא אומרת בעצבות. אבל החלום הגדול ביותר שלה הוא הרבה יותר צנוע: "אני רוצה לעבור יום אחד בלי לחשוב על הנשימה שלי, בלי לעבור טיפולים של שעות על גבי שעות. פשוט להתעורר בוקר אחד ופשוט לקום ולהתחיל ללכת".
"גם בארץ יש לנו בעיה עם תרומות איברים"
"קארי חתומה על כרטיס תרומת איברים מגיל 16, כך שהיא מתפקדת הן כנזקקת לאיברים והן כתורמת פוטנציאלית" אומרת אמילי ת'אקריי, מנכ"לית Live Life Then Give Life. ת'אקריי טוענת כי רק 29% מאוכלוסיית בריטניה רשומים כתורמי איברים.
גם בארץ המצב לא מזהיר במיוחד, מספרת שירה זגורי, מנכ"לית איגוד הCF סיסטיק פיברוזיס בישראל: "יש לנו בעיה מאוד קשה עם תרומות איברים. רק בשנה החולפת, שתי חולות בסוף שנות העשרים לחייהן, נפטרו בזמן שהמתינו להשתלה".
האיגוד פועל בשיתוף פעולה עם עמותת אד"י לעידוד והעלאת המודעות בנושא תרומת האיברים. האם קמפיין כזה היה יכול לעבוד בארץ? לטענת שירה, מדובר בפרסום שוודאי היה מעלה את המודעות. "אילולא הייתה משתמשת בפרובוקציה, הבחורה הזאת לא הייתה מגיעה לתקשורת. מדובר בבחורה שהולכת למות כך שקשה לשפוט אותה, היא הגיעה למצב של 'אין ברירה' וכעת היא מנסה להציל את חייה בכל הדרכים האפשריות"
"אני רוצה לנסות ולעשות שינוי", אומרת קארי לאתר MailOnline. "אני יודעת שאני רק אדם אחד, אבל אם דרך הפעולה שלי, קומץ של אנשים יירשמו לתרומת איברים - ארגיש שהצלחתי להשיג משהו בחיים".
>> "אני מרגישה את הגוף שלי שלם למרות שהוא לא": דרך מרעננת להסתכל על הסרטן