עבור נילי בסן, אסנת זייפן ותמר חורש, חודש אוקטובר בסימן המודעות לסרטן הוא הרבה יותר מרק חודש בחייהן. כל אחת מהן איבדה לפחות קרובת משפחה אחת שחלתה במחלה ושלושתן עברו בדיקה בה התגלה כי הן עצמם נשאיות של הגן BRCA, מה שמכניס אותן היישר לתוך קבוצת סיכון גבוהה לחלות בסרטן השד ובסרטן השד.
בצעד אמיץ, הזהה לזה שבחרה השחקנית אנג'לינה ג'ולי לבצע, החליטו שלוש הנשים לעבור ניתוחים מניעתיים של כריתת שחלות וכריתת שד המקטינים את הסיכון להופעת סרטן השד. למרות ההמלצות הרפואיות, הבחירה הייתה קשה שכן נשים נשאיות אינן חולות, ועבורן ההחלטה לעבור את הניתוחים באה מתוך בחירה ולא מתוך אילוץ. בשלב קריטי זה התוודעו הנשים לעמותת ברכה, הפועלת ללא מטרות רווח, במטרה להעלות את המודעות לקיומו של סרטן שד ושחלות משפחתי. ליסה כהן, מייסדת ומנכ"לית העמותה, שכלה את אמה ואחותה, שנפטרו מסרטן שד גרורתי, ומאז היא מקדישה את חייה להגדלת המודעות בנושא זה.
השינוי הגופני בעקבות כריתת האיברים ללא ספק מחייב את האישה לתהליך הסתגלות מחדש לגוף. מלבד דימוי עצמי והבנת הגוף, נשים רבות בודקות מחדש את סגנון הלבוש שהיה נהוג על ידן לפני הניתוח. שלוש הנשים הגיעו ליום של פינוק והתאמת בגדים ואביזרים על מנת להסתגל לשינויים שאחרי הניתוח. הנה הסיפורים שלהן.
"הרגשתי שאני יושבת על פצצה מתקתקת"
"לפני הניתוח הרגשתי שאני יושבת על פצצה מתקתקת", אומרת נילי בסן, 48, נשואה + שתי בנות, עובדת סוציאלית בעיריית ראשון לציון. את הניתוח המניעתי עברה לפני שלושה חודשים בלבד. "שמעתי חברות שמדברות ככה סתם על גיל 50, ואני בכלל לא ידעתי אם אגיע אליו. מצאתי את עצמי מסתכלת על נשים בנות 70 שחלפו על פני ברחוב, ומקנאה בהן שהגיעו לגיל הזה".
אחותה הגדולה והיחידה חלתה כשהייתה בת 42. כשהייתה בת 43, לאחר טיפולים ממושכים, הודיעו לה הרופאים שסיימה את כל הטיפולים, והיא יכולה לחזור לשיגרה. המשפחה נשמה לרווחה. אולם, לאחר כחודש היא החלה לסבול מסחרחורות, ובתוך זמן קצר גילו שהסרטן התפשט לכל הכיוונים, כולל המוח. היא נפטרה לאחר מאבק ממושך וכואב במה שהייתה חוויה קשה וטראומתית עבור נילי.
נילי נבדקה וגילתה שהיא נשאית של הגן. כשהייתה בת 39 עברה ניתוח כריתה מניעתית של השחלות, ולאחר 9 שנים עברה ניתוח כריתה מניעתית של השדיים, ולאחר מכן, גם עברה שחזור. "פחדתי מהכל. שיהיו סיבוכים בניתוח, שהיה סיעודית או חלילה לא צלולה. פחדתי שארגיש לא נשית, שאאבד את עצמי, פחדתי לאבד את האטרקטיביות, המיניות, הזוגיות".
אך לשמחתה אחרי הניתוח, הפחדים כולם התפוגגו. "אני מרגישה מאוד נשית, בעלי תומך ואומר שאני יפהפיה ומושכת. אני מרגישה מנצחת. בימים הראשונים שאחרי הניתוח קיבלתי המון תמיכה משפחתית. הרגשתי מוקפת ועטופה". גם התמיכה ממקום עבודתה הייתה מדהימה כשהבוסית שלה הציעה לקחת כמה ימי חופש על מנת ללוות אותה ולסעוד אותה עם חזרתה הביתה לאחר הניתוח. אולם, נילי הרגישה בטוחה בתמיכת משפחתה וסירבה. "חשוב לי מאוד להעביר מסר לנשים שקוראות את הכתבה שלא צריך לעבור את התהליך לבד", היא אומרת. "נשים רבות מתמודדות עם הקונפליקט ויכולות לקבל המון כוח מנשים שעברו את התהליך. אני ממליצה בחום להיעזר בעמותת ברכה שסיפקה לי גב, מישהו שנותן לי ידע, ייעוץ ותמיכה".
כמו כן, היא שמחה לומר שיש חיים גם אחרי הניתוח. "החזה החדש מאד דומה לקודמו, והוא מלא, עומד ויפה. אני מרגישה בנוח בבגדים, הולכת עם מחשופים או חולצות צמודות. לאחרונה גם השתתפתי במירוץ של 8 ק"מ, הכי רחוק שרצתי אי פעם. אני מודה לגוף שלי שהוא חזק ונלחם, שהוא לא בוגד בי".
הסגנון שנבחר עבור נילי: נילי רצתה לשדר נשיות, רכות ולהיראות בסגנון התואם את אישיותה. "בחרתי לנילי שמלה בגוון קורל עם פרחים צבעוניים", אומרת הסטייליסטית גלי גרינפלד דרייר. "השמלה ססגונית ומלאת צבעים, וגזרתה עוטפת ו'מחזיקה' את הגוף. להשלמת ההופעה נבחר איפור טבעי עם דגש ירוק בקו העין ובשיער לוק משוחרר - פן ביבייליס. הלוק משדר חיוניות, אופטימיות ורוך נשי, ממש כמו נילי".
"הנשים במשפחה מתו זו אחר זו"
אסנת זייפן, 51, נשואה + 3 בנים, מזכירה באוניברסיטת חיפה, גילתה שהיא נשאית של הגן בגיל צעיר יחסית כשהייתה בין מאה הנשים הראשונות בארץ שביצעו את הבדיקה. לא ניתן היה להתכחש להיסטוריה המשפחתית בה נשות המשפחה נפטרו בגילאים צעירים מהמחלה (סבתה נפטרה בגיל 39 מסרטן השד, אמה חלתה בגיל 44, ודודתה נפטרה בגיל 39). "פעם לא היו בדיקות של גנים. הנשים במשפחה מתו זו אחר זו. ברגע שהתחילו הבדיקות מיהרתי לעשות, ואובחנתי כנשאית של הגן BRCA1".
תוך שנה מרגע שאובחנה כנשאית עברה כריתה מניעתית של השחלות, ולאחר עשר שנים עברה כריתה מניעתית מלאה של השדיים. חצי שעה מאוחר יותר עברה תהליך שחזור השד. התוצאה הסופית משולבת בקעקוע, ועשויה מצויין כשהחזה עומד ומלא. "זכיתי לראות את התוצאות", מספרת הסטייליסטית גרינפלד דרייר. "אסנת עמדה מולי עירומה והסבירה לי על כל הצלקות, החיתוכים והשחזור שעברה. זה כל כך יפה לראות איך מראה את עצמה באופן טבעי ומרגיע. שלמה עם עצמה ועם הגוף שלה וממש מעוררת השראה".
עבור אסנת, הפחדים הגדולים ביותר מהניתוחים היו לא להתעורר מההרדמה. "גם פחדתי מהתוצאות, פחדתי מפגיעה בנשיות ופגיעה בזוגיות. לשמחתי התעוררתי מההרדמה, התוצאות יצאו טובות, אני מרגישה נשית והזוגיות התחזקה. הניתוח וההחלמה קשים, אך עוברים גם את זה. למדתי לתת לעצמי הנחות. אם אני עייפה, אני נכנסת למיטה. אני לא מתביישת לבקש עזרה. פעם לא הייתי מסוגלת. היום דברים השתנו".
אסנת מציינת שקיבלה תמיכה מלאה מבעלה ושלושת בניה. "בעלי לקח 3 חודשים חופשה מהעבודה וסעד אותי. הוא שכב לידי בבית החולים בזמן האשפוז ולא הניח לי לרגע. הבנים היו מדהימים ותמכו ועזרו". היום, אסנת מצליחה גם לעזור לאחרים. "אני טיפוס אופטימי וחזק, בטוחה שיהיה בסדר. אין לי בעיה לדבר על עצמי ועל התהליך, אני משוחחת עם נשים כל הזמן, ומאוד עוזרת להן. למעשה ד"ר מוסקונה וד"ר רפי קליין, הרופאים שטיפלו בי, מפנים אלי נשים להתייעצות ותמיכה בתהליך. הם מפנים אלי מכיוון שיודעים שאני פתוחה ומראה בלי חשבון את התוצאות".
המסר של אסנת לנשים הוא לשמור על אופטימיות, אך להיות אסרטיביות ולברר היטב על הרופאים לפני התהליך, להבין בדיוק באיזה סוג ניתוח מדובר ולהתייעץ עם נשים שעברו את התהליך. "הכי חשוב שנשים ילכו להיבדק, שהפחד לא ישתלט על ההחלטה לעבור את הבדיקה".
הסגנון שנבחר עבור אסנת: אסנת אוהבת ללבוש בגדים צמודים וחשופים, המדגישים את קווי המתאר של גופה, ואת החזה. "בחרתי לאסנת שמלה עם הדפס קלאסי של שחור-לבן ומחשוף נדיב", אומרת גרינפלד דרייר. "הוספנו שרשרת בעלת נוכחות המשדרגת את ההופעה, ונעלי עקב שחורות. להשלמת המראה הוחלק השיער בפן והאיפור מדגיש היטב את העיניים. זהו לוק נשי חזק המעביר את האישיות של אסנת".
"החזה נראה כמו שני כדורי טניס שחיברו לי באמצע הבטן"
תמר חורש, 35, נשואה + 3 ילדים, עוסקת בפיתוח תוכן במחשבים, כבר ידעה מה היא רוצה לפני שהגיעה ליום הצילומים. מבחינתה, היא רצתה לוק אחר לחלוטין, מראה נשי יותר ושיקי שלא מורכב מג'ינס וטישרט, המרכיבים את רוב מלתחתה. בגיל 29 היא גילתה שהיא נשאית. אמה נפטרה מסרטן השחלות, ולאחר מותה הלכה להיבדק. הסיפור של תמר שונה מהסיפורים של נילי ואסנת שכן היא נאלצה לשכנע את הרופאים לנתח אותה. "לקח לי זמן למצוא רופא שיתמוך בניתוח מכיוון שהמודעות לא הייתה גבוהה", היא מספרת. "הלכתי לחמישה רופאים, כולם ניסו למנוע ממני את הניתוח. בחיפושיי הגעתי לליסה (מנכ"לית ומייסדת עמותת ברכה, נ.כ.), שהסבירה לי מהו ההבדל בין סרטן גנטי לסרטן 'רגיל'. ליסה קישרה אותי לרופאים שעושים ניתוחים מניעתיים".
לפני 5 שנים, כשהייתה בת 30, עברה תמר ניתוח כריתה ושחזור מיידי של החזה. כשהתעוררה מהניתוח הזדעזעה. "החזה נראה כמו שני כדורי טניס שחיברו לי באמצע הבטן- עגולים מידי ורחוקים אחד מהשני, מאוד לא טבעי". תמר הייתה מאוד לא מרוצה, אך חשבה שאין לה ברירה, והיא תתרגל עם הזמן. לפני הוצאת השחלות רצתה תמר להביא עוד ילד לעולם. היא הרתה וילדה את בתה השלישית.
"אחרי הלידה ולפני הניתוח להוצאת השחלות, הגיע ארצה חבר של אבי, ד"ר אבי צדיק, פלסטיקאי במקצועו, המתגורר בלוס אנג'לס. התגברתי על הבושה הגדולה, והראיתי לו את החזה שעשו לי. הוא הגיב קשה לתוצאה הקיימת, והציע תיקון". תמר עברה ניתוח תיקון אסתטי שיצא מוצלח מאוד. "פחדתי לחלות בסרטן ולמות. פחדתי גם להזדקן, להשמין ולהתקמט". אולם, אחרי התיקון האסתטי שעברה, תמר הייתה מרוצה. "החזה נראה טבעי. חשוב לבחור שתל שמתאים למבנה הגוף".
בעלה של תמר תמך מאד בהחלטתה לעבור את הניתוח. לטענתה, אסור לנשים שעוברות תהליך דומה לוותר. "עלייך למצוא את הרופא המתאים ולהתייעץ עם מי שיכול לעזור, במקרה שלי נעזרתי מאוד בעמותת ברכה. אני מאמינה שצריך לשמור על נימה חיובית".
הסגנון שנבחר עבור תמר: "בחרתי לתמר שמלה בגוון כתום עז, מלאת חיות, בגזרה מלבנית המונחת באופן משוחרר על הגוף. הוספנו שרשרת זהב ארוכה עם נוכחות, אספנו את השיער בסגנון אסוף מרושל, והקפצנו את ההופעה עם נעלי עקב בגוון טורקיז", מפרטת גרינפלד דרייר. "המראה משדר אופטימיות, חוזק ונשיות, כמו שתמר רצתה".
טיפים כללים להופעה מחמיאה לאחר ניתוח כריתת שד
לפני השחזור או אם חלילה יצא לא מוצלח: כדאי ללבוש חולצות משוחררות באזור החזה, או חולצות שיש להן שכבות של בדים זו על זו, כך שהן מטשטשות את האזור.
לאחר השחזור לכי על פי הרגשתך. יש נשים שאוהבות את החזה החדש, הוא מלא ועומד, והן מעוניינות להדגישו. מחשופים או חולצות צמודות יעשו את העבודה.
עם או בלי חזיה? לאחר השחזור נשים רבות מעדיפות ללכת ללא חזיה. כדאי לבדוק שהמראה מחמיא לחזה ולמעמד. במידה והחולצה צמודה מדי או שקופה, ניתן ללבוש גוזיה או חזיה רכה, ללא ברזלים.
איזה בגד ים מתאים? כדאי לרכוש בגד ים בגזרה המסתירה את הצלקות. אצל כל אחת נמצאות הצלקות באזור שונה, ועל כן גזרת בגד הים תיבחר בהתאם.
שימוש באקססוריז ותכשיטים משדרג כל הופעה. כדאי להתאים את התכשיטים לבגד, ולוודא שאין עומס של תכשיטים או סגנונות.
*איפור והפקה בפועל: מורן בן שימול. סטיילינג וטקטסים לכתבה: גלי גרינפלד דרייר. צילום ועיבוד תמונה: אסתי דוד. עיצוב שיער: רותי ברג. תכשיטים: Miola. בגדים: j סטודיו לאופנה. מודליסטיות: נילי בסן, אסנת זייפן, תמר חורש.
>> הרופאים אמרו שהכל תקין, הסרטן היה אגרסיבי
>> צפו: שנה של מאבק בסרטן בדקה של סרטון
>> היית מניחה את השדיים שלך על שולחן?
>> בעקבות אנג'לינה: יותר נשים שוקלות לעבור כריתת שד