הגיע באמת הזמן שמישהו יגיד את זה: עם כל הכוונות הטובות, מפורסמים רבים מתראיינים בנושאים שבהם אין להם מושג, ולעיתים גורמים נזק רציני במקום לקדם אג'נדות חשובות. אחד הנושאים הללו הוא התזונה הנכונה והדיאטה – מפורסמי הוליווד, שאובססיביים לגבי המראה החיצוני שלהם, ממהרים לאמץ טיפים ושיטות שונות, ברוב המקרים הזויות לחלוטין. אבל הם לא מסתפקים רק בהריסת הגוף הפרטי שלהם, אלא דואגים להפיץ את הבשורה לכל מי שרק מוכן להקשיב.
עכשיו יש מי שנותן להם קונטרה. מדענים ודיאטנים שמאסו במיתוסים שמפיצות הסלבריטאיות הרעבות, יוצאים למלחמה נגד הדעות הקדומות והעצות המגוחכות שלהן. על הכוונת: כוכבת "רובוטריקים" מייגן פוקס, שניחנה בגזרה דקיקה באופן טבעי, והזמרת פרגי מלהקת "בלק אייד פיז". שתי הסלביות מקדמות בהתלהבות את השימוש בחומץ כמזרז ירידה במשקל ומטהר את הגוף, למרות שאף אחת מהן לא סיימה תואר בתזונה, או כל תואר אחר.
"זה פשוט מנקה את המערכת לגמרי", מסבירה פוקס. "לנשים שסובלות מהצטברות נוזלים בגלל הביוץ וכל זה, זה פשוט נפטר מהם במהירות. אני לא מתה על דיאטות או על התעמלות, כי אני עצלנית ואוהבת מתוקים, אז אני חייבת להתנקות פעם בכמה זמן בגלל כמויות הסוכר שאני צורכת". טוב, אם חושבים על זה, זה די הגיוני לשתות חומץ נגד סוכרים. אז זהו, שלא.
לוסי ג'ונס, דיאטנית בריטית, מזהירה מפני הטיפ הגאוני של פוקס. "מפתה ככל שזה יהיה, אין באמת גלולת פלא, תחליב או שיקוי שגורם לירידה מהירה במשקל. הגוף, והכבד בתוכו, הוא מכונת ניקוי רעלים משומנת שתפקודה לא ישתפר בעזרת חומץ – בין אם מדובר בחומץ אורגני, חומץ תפוחים, לא מסונן או סתם חומץ רגיל".
עוד סלבריטאי שמרגיז את המדענים הוא רוג'ר מור, שטוען בתוקף כי אכילת כבד אווז גורמת לאלצהיימר, סוכרת ודלקת פרקים, ו"זאת הדרך הטעימה לחלות במחלות קשות". ג'ונס ממש לא מסכימה עם הקביעה הזאת. "אין אף מזון שאפשר לקבוע שהוא הגורם העיקרי להיווצרותה של מחלה בגוף או לריפוי שלה", היא אומרת.
קשקשנים, נמאסתם
רזה ככה שתהיה, מייגן פוקס לא תמיד מצטיירת כמופת לחוכמה בקרב מעריציה, בניגוד לשחקניות מוערכות אחרות כמו גווינית' פאלטרו. אלא שגם פאלטרו, מסתבר, טועה ומטעה בעצמה, בקמפיין שהיא מובילה נגד אכילת מזון שרוסס בחומרי הדברה.
"גווינית' מפספסת את הנקודה, שהמינון הוא זה שהופך את המזון לרעיל," מסביר ד"ר ג'ון צ'ארי מהמכון לרפואה תעסוקתית. "כמויות חומרי ההדברה במזון שלנו מאוד נמוכות ואין ראיות שהן גורמות למחלות".
יש מי שמבין את כוחם של המפורסמים ובמקום להשתיק אותם, הוא מעדיף לחנך אותם. אלן רפאל, מנהל "Sense About Science" שמדריכה סלבריטאים כחלק מניסיון ללמד את הציבור על מדע, אומר כי "לאנשים שנמצאים בעין הציבורית יש 'קולות רמים' באופן בלתי פרופורציונלי, ובסיוע האינטרנט, הטענות המטעות הללו חיות בתוכנו זמן רב. זוהי הזמנה פתוחה לסלבריטאים ליצור קשר עם מדענים כדי לבדוק את העובדות לפני שהם מדברים בפומבי על נושאים שעליהם הם יודעים מעט מאוד". במחשבה שנייה, לא הרבה יותר פשוט לומר להם לסתום את הפה?