כבר התרגלנו לדעת מה קורה בכל רגע נתון בחיים של חברי הרשתות שלנו. מי בדיוק שותה קוקטייל פוטוגני, מי נתקל בבלגאנים עם העירייה, מי התארס, מי ניגש למבחן חשוב - וכעת מבקשת קרן אור איזראילוב, מלווה ומכינה נשים במעגלי חיים, לשתף את חבריה וחברותיה בתהפוכות ובשינויים שעוברים על גופה ונפשה לאורך ימי החמזור החודשי - הביוץ, הווסת ומה שביניהם.
זה דבר קדוש - לא טמא
"קיבלתי בפעם הראשונה בגיל 13", היא מספרת ל-mako נשים. "אמא שלי לא הכינה אותי מראש, והייתי מופתעת ומבולבלת. אני מודה ששנאתי את הווסת שלי, וכל חודש רק רציתי שזה יעבור. הרגשתי שזה משהו שמגביל אותי, מכאיב לי ומשבש לי את שגרת החיים - ועד היום, אני חושבת שרוב הנשים מתייחסות כך לווסת שלהן, מכנות אותה בשמות כמו "מכשפה" ורק מחכות שהיא תיגמר".
"החברה שלנו מתייחסת לווסת כדבר טמא", היא ממשיכה, "מלוכלך, מביש - אבל בתרבויות אחרות זה נחשב זמן מקודש. יש שבטים אינדיאניים שבהם המחזור של הנשים מסתנכרן, וכולן מקבלות וסת פחות או יותר באותו זמן. בימי הדימום הן מייעצות, כל שני השבט מחכים לימי הווסת כדי לשאול שאלות וליהנות מהחוכמה והיצירתיות שלהן בימים האלו".
כל מחזור הוא ילד שכבר לא תהרי
את השינוי בתפיסה לגבי המחזור בכלל והווסת בפרט מייחסת קרן אור ללימודי הגינקולוגיה ההוליסטית שלה. "התחלנו ללמוד על הווסת, וככל שהתעמקנו יותר בנושא הבנתי שאנחנו חיים בחברה חשוכה, שלא מדברים על זה וכל מה שאת רואה זה במקרה הטוב נוזל כחול בפרסומת. מצפים ממך לתפקד בדיוק כמו בימים אחרים בחודש, בזמן שהגוף שלך עובר טלטלה כל כך משמעותית - זה פשוט לא הגיוני.
"עשו מחקרים על אצניות, וגילו שאלו מהן שנחו בימי הווסת השיגו תוצאות טובות יותר ביתר ימי החודש - זו דוגמה שכולנו צריכות ללמוד ממנה. אי אפשר לתפקד כרגיל, כי אלו ימים מיוחדים, אחרים. הווסת היא פרידה מהביצית, מאי הפריון של אותו חודש. לנשים יש כמות מוגבלת של ביציות בגוף, ולא משנה כמה ילדים יש לך ואם את רוצה בכלל עוד ילדים - כל מחזור הוא ביצית שהולכת ממך, ילד שכבר לא תהרי - אבל פרט לתהליך של האבל הזה, הווסת היא הזדמנות לשחרר כעסים ומתחים מיותרים ולזמן לעצמך חודש טוב יותר ומדויק יותר".
קרן אור מאמינה שאישה שמודעת למחזור שלה יכולה להיות מוגנת מפני היריון לא רצוי מבלי להשתמש באמצעי מניעה, ואף לשפר את היחסים עם בן הזוג. "אני לא רוצה לחשוב כמה גירושים אפשר היה למנוע אם נשים היו מודעות לשינויים שחלים בהן בזמן הווסת ודואגות למנוע חיכוכים בזמן הזה - ולהתחבר לרחם שלך ולמהות שלך".
קרן אור מפרסמת את יומן הווסת שלה בפרופיל הפייסבוק האישי שלה - ומסרבת להתחבא מאחורי מילות קוד והודעות מרומזות. התגובות, כצפוי, לא תמיד אוהדות. "מישהי שלחה לי הודעה פרטית ואמרה שאני סתם פרובוקטיבית, ובתגובה החלטתי לכתוב פוסט ולהצהיר שאני לא מסתירה כלום וכותבת כל אשר על לבי, ומי שלא מתאים לה מוזמנת להסיר אותי מרשימת החברים, בלי טינה וכעסים. אני קווקזית, ובעלי והמשפחה שלנו קצת הרגישו לא נעים בהתחלה - אבל זה חלק ממני, מהגוף שלי: כמו שאנחנו מדברים על מה אכלנו ומעלים תמונות של הבישולים לשבת, אין סיבה שלא נדבר על מה שקורה לנו בגוף בכל חודש".