תחשבי על הפנטזיה הכי פרועה שלך (שלא כוללת את ראיין גוסלינג). גם אם את אתלטית אולימפית, גם אם נולדת טבעונית – סביר שמככבים שם ענני קצפת, גושי חמאה וגבעות שוקולד. ספר חדש – "הפתעת השומן הגדולה" שמו – נותן לכולנו אישור לתקוע דליי מיונז לארוחת בוקר (ומעורר עליו, כמובן, לא מעט ביקורת).
נינה טייכהולץ, עיתונאית אמריקאית, החליטה לנפץ את מיתוס השומן הרווי, ולהוכיח שלא רק שהשד אינו נורא כל כך – הוא גם יכול לעזור לכם לרדת במשקל. "במשך שנים מכרו לנו שעודף משקל ומחלות לב וכלי דם קשורים לצריכת השומן שלנו, ובפרט: השומן הרווי", כותבת טייכהולץ בפתח ספרה, שכצפוי החליק כמו חמאה על מרגרינה לראש טבלאות רבי המכר בארה"ב. "לפי הגישה הזו, הסיבה היחידה שהעולם לא מאכלס כיום רק אנשים רזים היא חוסר מטיבציה או משמעת עצמית, אבל מה אם הבעיה היא למעשה בדיאטה דלת השומן? מה אם כל אותם מזונות שעשינו הכל כדי להימנע מהם – גבינות שמנות, סטייקים וכל החשודים המיידיים האחרים – הם למעשה המפתח לירידה במשקל והפחתת הסיכון ללקות במחלות לב ובסוכרת?".
עוד ב-mako נשים:
- כך גיליתי שאני יוצאת עם מפיק אתרי פורנו
- סוד הצבע האדום בליפסטיק: אבקת חיפושיות
- קמפיין חדש חושף: מנכ"ליות מתכנתות בתחתונים
"הייתי אוכלת מנות משמינות - ומרזה"
בראיון שהעניקה ל"וול סטריט ג'ורנל", הייתה טייכהולץ נחרצת אף יותר: "מעולם לא הוצגה כל הוכחה נחרצת לכך שהשומן הרווי הוא הגורם לכל המחלות שמייחסים לו. פשוט הורגלנו לחשוב כך, כתוצאה מטעויות מדעיות, דעות קדומות ואינטרסים של בעלי עניין פוליטי וכלכלי בעניין. מסע הצלב נגד שומן רווי מבוסס על מחקרים חסרים וראשוניים מאוד, שהתייחסו רק לרמת הכולסטרול הכללית בדם. נכון, שומן רווי מעלה את הספירה הכללית של כולסטרול, אבל יש כאן התעלמות מהאבחנה בין כולסטרול 'טוב', שהגוף זקוק לו, לבין כולסטרול 'רע', שאכן עלול להעלות את הסיכון למחלות שונות ולהתקפי לב".
את דעותיה המגובשות באשר לדיאטות, שומן רווי ומה שביניהם גיבשה טייכהולץ בתשע שנות תחקיר אינטנסיבי, שהושפע מעבודתה כמבקרת מסעדות. "במסגרת העבודה שלי הייתי אוכלת מנות משמינות ועשירות מאוד, ודווקא בתקופה שבה כתבתי ביקורת מסעדות ירדתי חמישה קילו, ורמות הכולסטרול שלי ירדו פלאים", סיפרה טייכהולץ בראיון ל"סאנדיי טיימס". לדבריה, למאכלים רבים שנתפסים כ"משמינים" ו"לא בריאים" יש דווקא חשיבות עצומה בשמירה על משקל גוף תקין ותפקוד פיזיולוגי מוצלח. "חלב רגיל עדיף בהרבה על חלב דל שומן, דווקא משום שהוא שמן יותר. השומן שבו עוזר לוויטמינים A ו-D להיספג טוב יותר בגוף, ומלבד זאת, כאשר מוציאים מהחלב את השומן מוסיפים לו פחמימות במקום – וזו הסיבה האמיתית לעלייה בשכיחות של השמנת יתר ומחלות כמו סוכרת".
כצפוי, המומחים לא מתלהבים מהרעיונות של טיכהולץ, ומזהירים מפני נהייה אחרי טרנד מפוקפק שטיבו לא נבדק די הצורך. "לאכול לפי ההמלצות של הגברת טייכהולץ היא לא פחות מטעות טראגית", התבטא בחריפות ד"ר דייויד כץ, מומחה לתזונה ומרצה באוניברסיטת "ייל" היוקרתית. "אין שום דרך בעולם שדיאטה המבוססת על בשר שמן, גבינות עשירות וחמאה תעזור לירידה במשקל לטווח ארוך או תתרום לבריאות של מי שיבחר בה. תזונה בריאה צריכה לכלול ירקות, פירות, קטניות, זרעים ואגוזים – זה הבסיס שאי אפשר לוותר עליו. מי שלא בוחר בצמחונות או טבעונות יכול להוסיף לזה בשר, דגים, ביצים ובשר רזה מדי פעם, אבל לבסס את התזונה היומיומית על מזון עתיר שומן רווי זה פשוט לא משהו שמיטיב עם איש".