הווסת היא נושא שרובנו כנשים רגילות להסתיר אותו. די מוקדם בחיינו כנערות צעירות, למדנו שזה משהו מלוכלך מבייש ומסריח ושעדיף לא לדבר על זה, להסתיר, ולהמשיך להתנהג כאילו הכל כרגיל. למדנו לשאוף להיראות כמו הבחורות לובשות-הלבן-הכה-קופצניות-ומאושרות האלה מהפרסומות של הטמפונים והתחבושות, שמשום מה הדם שלהן הוא כחול.
לא למדנו לעקוב אחרי המחזור שלנו. למדנו לקרוא לווסת שלנו ״מחזור״ בטעות, כאשר למעשה היא רק חלק מהמחזור השלם שלנו, שנמשך בממוצע בין 24 ל-35 יום - מהווסת, דרך הביוץ ועד הווסת הבאה. המחזור שלנו מחולק ל-4 שלבים, וכל שלב כזה מאופיין בשינויים הורמונליים שמשפיעים עלינו פיזית ורגשית.
לא למדנו להכיר את הגוף שלנו ואת החכמה האדירה שהיא נושאת עם המחזוריות שלה. למדנו גם לחיות לגמרי בשלום עם הרעיון שמידי חודש אנחנו זורקות לפח טונות של מוצרי ״היגיינה״ חד-פעמיים שמזהמים לא רק את הסביבה אלא גם את הגוף שלנו. למדנו לחיות עם ״כאבי מחזור״, ניכור מהגוף ועצבנות כאילו שהן ״חלק החבילה״.
אבל האמת היא שיש דרך אחרת לחוות את הווסת שלך: זה לגמרי אפשרי לחוות אותה כזמן קסום של מנוחה, רגיעה, הורדת הילוך, חלימה, תפילה, נטיעת כוונות לכל המחזור הבא. זמן של הקשבה פנימה וחיבור לגוף המדהימה והמחזורית שלך.
כן - ממש כמו המחזוריות של עונות השנה (חורף-אביב-קיץ-סתיו), של היום (לילה-בוקר-צהרים-ערב) ושל הירח (מולד ירח-חרמש מתמלא-ירח מלא-חרמש נחסר), גם הגוף שלנו היא מחזורית, והמחזוריות שלה מקבילה למחזוריות של היום, הירח ועונות השנה. להתעקש להמשיך "הכל כרגיל" בזמן הווסת זה כמו להתעקש ללכת לים בגופייה ושורטס גם בחורף, או להמשיך לעבוד ולאכול כאילו אמצע היום - גם בשעה 2 בלילה.
לפני כ-10 שנים התחלתי להתייחס אל הווסת שלי אחרת לגמרי: עברתי להשתמש בתחבושות רב פעמיות והפסקתי להיגעל מהדם שלי אבל הכי חשוב - התחלתי להוריד הילוך בימים הראשונים של הווסת. תוך חודשיים בערך כל ״כאבי המחזור״ שהיו מגיעים באופן קבוע כל חודש כמעט ונעלמו לגמרי, והיום זה ממש נדיר שאני חווה כאבים לפני או בזמן הווסת.
את התובנה הזו היה חשוב לי להעביר לנשים שמקיפות אותי. כבר כמה שנים שאני מנהלת את ״חיים בתשוקה״ – מרכז לקורסים, סדנאות, הדרכות ואימון לנשים בתחום של מיניות נשית, זוגיות, תשוקה, עונג והגשמה. בשנתיים וחצי האחרונות הצטרפו אליי 3-5 נשות צוות ומנחה שעובדת לבד, הפכתי להיות מנהלת צוות.
כבר מההתחלה היה לי חשוב שנשות הצוות שלי תחיינה באותו אופן שאנחנו מלמדות את הנשים שפונות אלינו לחיות - חיים מתוך חיבור והקשבה לגוף ולכן לפני כשנה וחצי הכנסתי מדיניות חדשה בצוות שלנו: ״יום ווסת״ בתשלום!
זהו יום חופש בתשלום שכל אשת צוות לוקחת ביום הראשון של הווסת שלה (או ביום שבו הדימום הכי חזק, אצלי זה לפעמים היום השני) - אבל יש קאצ׳! היא יכולה לקבל תשלום על היום הזה רק אם היא לקחה אותו למנוחה ורגיעה, זה לא יום חופש לסידורים ומטלות.
חשוב להבין: מנוחה בזמן הווסת היא לא מותרות עבור נשים. בניגוד לגברים שההורמונים שלהם די יציבים לאורך כל החודש, ההורמונים שלנו משתנים והמחזור החודשי שלנו מאופיין בתופעות הורמונליות, רגשיות ופיזיות שונות. אם נדרוש מנשים ללכת נגד המחזוריות והקצב הטבעי של הגוף שלהן, הן תחווינה יותר עצבנות, עייפות ואי-נוחות. אישה שנחה וממלאת מצברים ביום הווסת שלה היא אישה שתתפקד בצורה הרבה יותר יעילה, אפקטיבית ופורה לכל אורך החודש.
מאז שהכנסתי את המדיניות הזו נשות הצוות לא מפסיקות להודות לי על המתנה הזו ממש מידי חודש. הן מדווחות שהמנוחה ביום הווסת משפיעה עליהן לכל אורך החודש. ברמה האישית, ״יום הווסת״ שיפר משמעותית את איכות החיים של כל אחת מנשות הצוות ויצר אווירה של הערכה, חיבור, והוקרה בין כולנו.
ברמה העסקית, ״יום הווסת״ תרם להגדלת ההכנסות שלנו, מכיוון שנשות הצוות יכולות להספיק יותר בפחות זמן ולהיות ממוקדות ואפקטיביות יותר בעבודה שלהן. בנוסף, יש לנו פחות הוצאות מיותרות על זמן עבודה מבוזבז ולא אפקטיבי.
הלוואי שכל בעל/ת עסק תחליט להעניק את המתנה הזו של ״יום ווסת״ לעובדות - זה יתרום לנשים עצמן, למשפחות שלהן, וכמובן יעזור לעסק לשגשג!