גיל הוא עניין של הרגשה, לא עניין כרונולוגי. גם אם הקביעה הזאת עדיין לא הוכחה מדעית, יש מספיק אנשי מקצוע שעוזרים לנו ליישם אותה, עם לא מעט חומרים שעומדים לרשותם. חומרי מילוי קמטים, למשל. אפשר בקלות להאשים את השמש הישראלית הקופחת, חיי הלילה הסוערים והגורם הפחות סקסי, השנים עצמן, בתופעה המרגיזה של הופעת קמטים, קמטוטים וחריצים בעור. אפשר כמובן גם להתעלם ולהסתכל על הקמטים כעל תהליך טבעי ולא בלתי אסתטי. אלא שלמרבה הצער, נשים רבות מעדיפות להאמין שפחות קמט פה ושם יעשה אותן יותר מאושרות. אז אם כבר - הנה כמה דברים שכדאי לדעת לפני שמזריקים.
מילוי קמטים – במקום לגהץ, אפשר למלא
העור הוא גורם ההגנה הראשון שלנו מפני השמש, מזג האוויר וזיהומים חיצוניים, ולמרבה הצער הוא נוטה לאבד גמישות ולצבור סימני גיל כבר באמצע שנות העשרים: קמטים, קמטוטים וכתמים, בעיקר סביב העיניים, סביב הפה ובאזור המצח. בעבר, כדי להיפטר מקמטים היה צורך לעבור מתיחת פנים מלאה – שיטת הגיהוץ. היום אפשר פשוט למלא: במקום למתוח את העור או להוריד ממנו שכבות בעזרת פילינג, מוסיפים חומרים ומקבלים את אותו האפקט. היתרון במילוי קמטים על פילינג או מתיחת פנים, הוא שלא נגרמת פגיעה לרקמות בריאות, ואין צורך להרוס את העור כדי להשיג מראה חלק וישר.
מה כולל הטיפול: כל חומרי המילוי כוללים אותה פרוצדורה: מגיעים למרפאה, מקבלים זריקת אלחוש, ולאחר שהחומר המאלחש משפיע מוזרק למקום חומר המילוי. לרוב מדובר ב-15 דקות של חוסר תחושה, שבסופן מסתכלים במראה ולא רואים יותר קמט. ניתן כמובן למלא כמה אזורים בפנים בטיפול אחד.
על מה משלמים: על החומר עצמו, על זמנו של הרופא, וכמובן על המיומנות. רופא מיומן יודע כמה כמות דרושה מכל חומר כדי למלא קמט באופן סימטרי מבלי ליצור בליטות מוזרות בפנים. מהסיבה הזאת לא כדאי לנסות את זה בבית – גם אם החומרים היו זמינים לציבור הרחב (והם לא).
חומרים שמשמשים למילוי קמטים
רוקחים ומדענים אספו מבחר מרשים של חומרים סינתטיים, טבעיים וחצי סינתטיים, שאיתם אפשר לעבוד כדי למלא את הקמטים. הודות לגיוון הרב, אפשר לבחור חומר לפי פרמטרים שונים ומגוונים: אורך החיים שלו בגוף, מידת האלרגיה שהוא מעורר, סיכויי דחייה מצד הגוף ומה יקרה במידה שהתוצאות לא יהיו נאות. כיוון שהטיפול הוא קצר, יעיל וכרוך במינימום פולשנות ומינימום כאב, קיים עניין מצד כל הגורמים המעורבים למצוא את החומר האידיאלי – שגם לא נדחה על ידי הגוף וגם נשאר יציב במבנה שלו להרבה זמן, מבלי להתפרק. עד שיימצא החומר המושלם, אפשר להסתפק בחומרים הבאים שעושים די טוב את העבודה.
* התמונות מתוך סרטוני 3D באתר אסתטיקה
קלציום – CaHA, המוכר גם בשמו הידידותי פחות קלציום הידרוכסילפטית, עשה את הופעת הבכורה שלו בכלל במחלקות האורתופדיה, כחומר למילוי עצם, ומשם הגיע לרפואה האסתטית בתפקידו הנוכחי למילוי קמטים. למטרה זו הוא מוזרק אל מתחת לעור בשילוב קולגן (להלן), ויחד הם מהווים צוות מנצח. אמנם הקולגן מתפרק תוך מספר חודשים אך כדוריות הקלציום הזעירות מחזיקות מעמד עד שנתיים, ושומרות על אזור ההזרקה חלק כטוסיק של תינוק.
יעילות: יעיל, למי זה טוב: לכולם.
שומן – דרך לשלב שתי פעולות אסתטיות במכה אחת: לוקחים שומן מהישבן, הבטן או הירכיים, ומזריקים לפנים. כמובן שהשומן עובר עיבוד וסטריליזציה לפני ההזרקה לאזור הקמט. כיוון שזהו חומר שנלקח מהגוף, פוחת משמעותית הסיכוי לדחייה מצד הגוף או תגובה אלרגית. התוצאות מפתיעות – למרות שחלק מהשומן נספג בגוף תוך שבוע וגורע מהתוצאה, חלקו יכול להישאר לנצח, במיוחד אם מדובר באזור נרחב שהתנועות בו מינימליות.
יעילות: טבעי, בטוח אך נספג במהירות, למי זה טוב: לירוקים, אקולוגים ומי שמאמין בחוק שימור החומר.
סיליקון – לעומת הקונצנזוס לגבי הסיליקון שמגיע בשתלים לחזה, כשמדובר על מילוי קמטים הסיליקון הוא אחד החומרים השנויים במחלוקת: מילוי קמטים באמצעותו מותר בישראל אך אסור בארה"ב. החיסרון הוא גם היתרון – הוא חומר עמיד ביותר, ותוך מספר שבועות נוצרת סביבו מעטפת שמבודדת אותו מהגוף. במידה שהוא נשאר במקום ההזרקה, התוצאות מחזיקות לנצח, אך במידה והוא נודד, ניתן להוציאו רק בניתוח. טיפול מילוי קמטים שנעשה בהזרקות סיליקון מורכב בדרך כלל מסדרה של טיפולים, שבכל אחד מוזרקת כמות קטנה במיוחד – מה שמוריד את הסיכוי לפתח תגובה אלרגית לחומר.
יעילות: עמיד לנצח, למי זה טוב: למי שמוכן לקחת סיכונים.
ביו אלקמיד – תערובת שעשויה מ-95 אחוז מים סטריליים ו-5 אחוז פולימר סינטתי: פולי אלקיל אימיד. גם כאן נוצרת מעטפת סביב החומר לאחר כמה שבועות, אך בניגוד לסיליקון, תרכובת הביו אלקמיד ניתנת לשאיבה בקלות החוצה במידה שיש תקלות. למטרות מילוי קמטים הוא מוזרק אל שכבת השומן, ולכן מתאים גם למילוי שטחים רחבים יותר וקמטים עמוקים. בשל סיכוי גבוה לפתח זיהום לאחר ההזרקה, נהוג ליטול אנטיביוטיקה לאחר הטיפול. מחזיק כשנה וחצי.
יעילות: בניגוד לחומרי מילוי אחרים שמוזרקים ממש מתחת לעור, הביו אלקמיד מוזרק לשומן, ולכן עשוי להתקבל מראה מעט פחות סימטרי. למי זה טוב: למי שהזניחה הרבה זמן.
קולגן – חלבון שמצוי בגוף ומהווה חלק נכבד מרקמת העור והעצמות. בשנות הילדות והנעורים וגם לאחר מכן, הקולגן הוא זה שמחזיק את העור, נתמך על ידי השומן תחתיו ותומך בעור שמעליו, אבל עם השנים הוא מדלדל. השימוש כיום הוא בקולגן מן החי, שעמיד למשך כשנה ואינו גורר תגובה אלרגית או דחייה, והוא מוזרק אל מתחת לעור למקומו הטבעי.
יעילות: מירבית. למי זה טוב: לא לצמחונים.
חומצה היאלורונית – תרכובת סוכר ומים שמיוצרת במעבדה ומחזיקה מעמד עד שנה וחצי בגוף. הוא לא דוחה אותה ולא מעורר תגובה אלרגית. המילוי נעשה בהזרקה אל מתחת לעור, וניתן לשלוט במידת הסמיכות של החומר כדי להתאים אותו לקמטים שטוחים וצרים, קמטים עמוקים ורחבים ואפילו שקעים. כיוון שהתרכבות סופחת מולקולות מים שמגדילות את נפחה, התוצאות נראות במלואן תוך שבוע.
יעילות: גבוהה, למי זה טוב: למי שלא רוצה למלא אלא לפסל מחדש.
בוטוקס – אמנם לא מדובר בחומר מילוי קמטים אלא ברעלן שהוא גם משתק עצבי, אך זהו הטיפול הפופולארי ביותר כיום, בישראל ובעולם. בניגוד לחומרי מילוי קמטים שהוזכרו, הבוטוקס לא מעודד ייצור קולגן או מנפח את אזור ההזרקה כך שמתקבל מראה חלק, אלא עובד על שיתוק השרירים המקומיים שגורמים ליצירת הקמט.
יעילות: מוכחת. זהו טיפול שורש שמחליק ומעלים קמטים קיימים ומונע העמקה והיווצרות של קמטים בתחילת דרכם. למי זה טוב: לריאליות, למשקיעות לטווח ארוך.