בימים האחרונים שלחו מספר נשים שונות למערכת תוכנית הבוקר של פאולה וליאון סרטון - שבמבט ראשון יכול להיראות לא מזיק. בסרטון נראה הקאוצ'ר ומאמן הכושר אריאל יעקבסון נושא נאום מוטיבציה מול קהל של נערות. "האם כל אחת יכולה להצליח? האם כל אחת יכולה להיות חטובה?", שואל יעקבסון, ועונה: "נכון שלא כל אחת יכולה להיות מנכ"לית פייסבוק, ושלא כל אחת תקים את הטסלה הבאה או תהיה נטע אלחמיסטר ותפרוץ בכל העולם, אבל כל אחת ואחת מכן יכולה להיות פי שתיים, פי ארבע, פי 17 - יותר מצליחה ויותר חטובה ויותר חזקה ממה שהיא היום".
האם זה נכון? האם כל אישה באמת יכולה להיות חטובה, והאם זה באמת תלוי רק בכוח הרצון שלה? "קודם כל, הקשר שהוא עשה בין הצלחה ובין חיטוב הוא מאוד-מאוד בעייתי", אומרת נועה זילברמן, מאמנת כושר הוליסטית ובודי פוזיטיב, "זו הגדרה של הצלחה לפי איזה פרמטרים? לפי איזה אידיאלים? ההקשר הזה הוא אחד מהדברים שגורמים עוד יותר להפרעות של דימוי גוף".
בנוסף, אומרת זילברמן, יש משהו מוטעה מהיסוד באמירה של יעקבסון שכל אחת יכולה להיות חטובה: "לא כל אחת יכולה להיות רזה וחטובה. יש סטטיסטיקה שלפיה 95 אחוזים מהאנשים והנשים לא יגיעו ליעד הזה ולא יצליחו להחזיק בו במשך שנים. יש לזה הרבה נסיבות, יש את המשקל הרווח והנוח של הגוף, שאליו הוא תמיד ישאף לחזור; יש את החיים עצמם, חוויה רגשית, יחסים עם אוכל... הוא מוכר שקר. זה משהו שלא קיים, או שקיים באחוזים מאוד נמוכים, והוא גורם לאנשים ולנערות להרגיש שהן הבעיה כשזה לא נכון".
"כשאני צופה בסרטון הזה אני מרגישה שאני מתכווצת", אומרת תמר אשר, מטפלת בהתנהגויות אכילה ודימוי גוף בגישת שפת האכילה, "המסר שעולה הוא שזה עניין של כוח רצון. אם תאכלי דברים מסוימים תהיי רזה ותהיי יותר מוצלחת. הדיבור הזה הוא מה שאנחנו אומרים לעצמנו, ולכן אנחנו מתכווצים".
ומה קורה כשלא מצליחים? "אז זו חוויה של כישלון", אומרת אשר, "חשוב להבין שבריאות היא לא רק פיזית, ודיבור כל כך ביקורתי ואלים הוא לא טוב לנו. אני מציעה קודם כל לעשות הפרדה בין בריאות למשקל ובין ערך עצמי לבין משקל, וככל שנסתכל במבט רחב על עצמנו אנחנו נרגיש יותר טוב".