כל השבוע את מתמידה: אוכלת ארוחות מסודרות, מגיעה למכון הכושר גם כשאת מעדיפה לקפוץ ממטוס בוער, מתנזרת מבורקסים ושאר פחמימות יפות ומתנחמת באיזה גזר טוב כשבא לך משהו ללעוס. ואז הוא מגיע – היום שכל העולם מחכה לו חוץ ממך, זה שאת יודעת שהמשמעות שלו היא תחילתה של מלחמה אבודה מראש: יום חמישי, שבעצם מודיע לך שהשגרה מתפיידת ליומיים. מיד תגיע ארוחת יום שישי, ויציאה עם חברות, והג'חנון של שבת בבוקר וכל המטעמים שאליהם מתווספת לגיטימציה ברורה: מגיע לך. עבדת קשה כל השבוע. אז למה זה קורה? איך יכול להיות שלאורך כל השבוע אנחנו חיילות מטכ"ל ממושמעות אבל בסופ"ש מתפרקות כמו טירון בקו"ם פעור? למה דווקא ביום הכי רגוע בשבוע כל כך קשה להתמודד בנחת עם הפיתויים?
ובכן, בשורה טובה לנו אליך – יש פיתרון לפורקן סוף השבוע. גם אם הוא גשום וביתי במיוחד. הוא אמנם דורש המון מאמצים, כוחות ומשברים גדולים וקטנים, אבל יש לנו כמה המלצות והצעות שייתנו נוק אאוט לאקסיומה שלפיה סוף השבוע הוא מלכודת שומנים צפויה מראש.
צ'ופרים ומתוקים – לא רק בסופ"ש
הדבר הראשון שאת צריכה לעשות הוא לשנות תפיסה לגבי הפינוקים שהחך שלך לא יכול לעמוד בפניהם. "לא משנה בני כמה אנחנו – ברגע אנחנו שיודעים שמשהו אסור הוא הופך להרבה יותר מפתה, ואי אפשר להוציא אותו מהראש", אומרת הדיאטנית הקלינית דנה רזניק. "ואז מגיע שלב ההנחות שבו אנחנו אומרים לעצמנו שאם רק ניקח פרוסה דקה מהעוגה לא יקרה שום דבר, מה שמעניק לגיטימציה לבליסה, וכאן כבר מתחילה בעיה".
אז אם את מנסה לשמור על המשקל או ממש לרדת, טוב תעשי אם לא תתייחסי לצ'ופרים האלו כאל חטאים חד שבועיים, אלא תרשי לעצמך להתפנק גם לאורך השבוע – אבל במנות קטנות. "אני קוראת להן צ'ופרי נפש", אומרת רזניק, "ובעיניי הם עושים את ההבדל בין מישהי שמתנפלת על המקרר בסוף השבוע, ואוכלת ללא הגבלה מתוך רצון לחפות על כל מה שהפסידה במהלך השבוע, לבין מי שתצליח לשמור על אכילה במידה ותעבור בהצלחה את השישי והשבת. עצם הידיעה שאותם דברים מתוקים יהיו בהישג יד גם מחר, יכולה להרגיע ולהוריד את הלחץ על זלילה בלתי מוגבלת בסופ"ש".
תאכלי לאט, אבל אל תוותרי על הקינוח
הדבר הבא שכדאי לך לעשות הוא לבחון את הרגלי הבילוי שלך בוויקאנד. "פעם, יציאה למסעדה נחשבה אירוע מאוד חגיגי ויוצא דופן", ממשיכה רזניק, "אבל היום זה עניין די שגרתי, ולכן צריך להתייחס אליו בהתאם". אז בדיוק כמו שלא מומלץ ללכת לסופר רעבים, לא כדאי להגיע למסעדה כשאת גוועת ברעב אלא רעבה במידה סבירה, מה שעשוי למנוע ממך להתנפל על הסלטים, הלחם שזה עתה יצא מהתנור, החמאה, המטבלים, ואז המנות שהזמנת, כולל קינוח ושתי כוסות יין. מומלץ גם לאכול לאט וללעוס את האוכל היטב, מה שמוביל לשובע מהר יותר וצריכה מופחתת של קלוריות.
על הקינוח רזניק דווקא לא ממליצה לוותר. "אפשר לשקול לחלוק אותו, וככה תוכלי ליהנות מהטעם ולא להתפתות 'ליישר את הפינות'". מה שכן, מה שרצוי ואף מומלץ להשאיר מחוץ להזמנה ולתפריט היומי הם המשקאות המתוקים. "יש כאלו שיכולים לשתות כמעט בקבוק שלם של משקה ממותק או מוגז בארוחה אחת, ומעבר לעובדה שהמשקאות האלו מכילים צבעי מאכל ועוד חומרים לא ממש בריאים, הם גם מעלים את רמת הקלוריות שנצרכת באותה ארוחה". אז נכון שהכי בריא לשתות מים, אבל אם בכל זאת מתחשק לך פה ושם לגוון בטעם אחר, יש המון משקאות דיאטטיים שלא מכילים צבעי מאכל, ספרייט נניח.
אחרי הכל, מחר יום חדש
בין אם את מאלו שטוחנות בסוף השבוע, ובין אם את אחת שמצליחה לסתום את הפה גם בלי סדר יום לחוץ של בית ועבודה, דנה רזניק ממליצה לעשות בחירה מושכלת של מה שאת מכניסה לפה. "ניהול הקלוריות לאורך היום והשבוע דומה מאוד לניהול תקציב כספי – יש כאלו שיעדיפו לחסוך שנה שלמה ואז להתפרע בחופשה יקרה, בעוד שאחרים יעדיפו להשקיע באופן שוטף בשיפוץ, ריהוט וכו'".
אותו דבר בקלוריות – יש כאלו שיעדיפו להכניס לגוף קלוריות מכוס יין טוב או בירה, אחרים יעדיפו להתפנק על שוקולד או עוגה. אבל כך או אחרת, מה שחשוב זו המידה. לא חייבים לסיים את העוגה גם אם נשאר ממנה ממש עוד קצת, לא חייבים לאכול את כל חפיסת השוקולד או לשתות את כל בקבוק המשקה, וכדאי מאוד להזכיר לעצמך שגם מחר אפשר יהיה לאכול ולשתות בדיוק מאותם הדברים. "ברגע שנצליח להרגיע את הדחף לזלול בלי חשבון, סוף השבוע ייראה בדיוק כמו עוד יום רגיל. רק בלי הקטע של העבודה, מה שהופך אותו לכל כך כייפי".