"אני נוטלת גלולות מזה עשר שנים, ובשנתיים האחרונות התחלתי להרגיש שאני פשוט מתה מבפנים", מספרת מאיה, בחורה בת 30 מתל אביב. "פתאום קלטתי שתקופה ארוכה מדי אני לא מרגישה תשוקה, חשק מיני או כל רגש של חרמנות. תהיתי אם זה קשור לנטילת הגלולה ושאלתי את הרופא שלי אם כדאי לי להחליף אותה באחרת. הוא אמר לי שאין גלולה חלופית שמטפלת בתחושות האלה. אחרי שחלקתי את הסיפור עם חברות, גיליתי שאני לא לבד בסיפור. לרגע שקלתי להשתמש בתחליפים אחרים כמו התקן תוך רחמי, בסופו של דבר, החלטתי לוותר כליל ולנהוג במשנה זהירות במיטה. השיפור הורגש מיד. זה שלא חזרתי להיות בת 16 שוב, אבל בהחלט משהו שם חזר אליי".
>> המדריך המלא: כל מה שרצית לדעת על אמצעי מניעה
הריון או סקס שיגעון?
המקרה של מאיה הוא לא עניין של אינטואיציה נשית מחודדת או מקרה חד פעמי לא מוכר, כי אם תופעה נפוצה בקרב נשים רבות. סקר חדש שנעשה בקרב 1,000 נשים צעירות ופורסם במגזין הרפואה באוניברסיטת היידלברג שבגרמניה, מצא כי שליש מהנשאלות נמצאות בסיכון ממשי לסבול מתפקוד מיני לקוי, תופעה שמשפיעה בין היתר על חשק מיני נמוך. "תפקוד מיני לקוי היא הפרעה נפוצה ומוכרת, והסטטיסטיקה מדברת על כך ש-2 מתוך 5 נשים מדווחות על ירידה משמעותית בחשק מיני במיטה", אומרים העומדים בראש הסקר.
האשם העיקרי בסיפור כאן הוא אותו הורמון סינתטי שנמצא בגלולה במינון כזה או אחר, ואמור לעצור לנו את מלאכת הביוץ ובמקביל גם מוריד לנו את רמת הטסטוסטרון.
הנשים בקבוצת הסיכון לליבידו נמוך הן כאלה שלוקחות את הגלולה על בסיס קבוע. אבל הנתון המפתיע הוא שהנשים שמשתמשות באמצעי מניעה אחרים, כמו קונדומים או התקן תוך רחמי, הן בעלות הסיכוי הקטן ביותר לסבול מבעיות אלו. המחקר טוען שיש מליוני נשים, בדגש על צעירות, שנוטלות גלולות מהרגע שהן מתחילות להיות פעילות במיטה והופכות את זה להרגל של שנים. "נשים מקבלות בקלות יתרה מהרופאים שלהן את הגלולה כדי לחסוך מהן את החששות מפני הריון לא רצוי, אבל הן לא מקבלות מספיק אינפורמציה כיצד הגלולה הזאת יכולה להשפיע על החשק המיני שלהן", מסביר אחד החוקרים.
תחזירו לי את הליבידו שלי ומהר!
אז נחמד מאוד שטרחתם לבשר לנו שחיי המין שלנו עלולים לספוג חבטה בשל שימוש בגלולה, אבל מה לעזאזל עושים עם האינפורמציה הזאת? ובכן, יש כמה אופציות מרגיעות. ראשית, המסקנה של החוקרים היא שמדובר ברע במיעוטו. לדבריהם, שימוש באמצעי מניעה עדיפים על כל סקס לא מוגן. אחת הטענות שלהם בדבר זה שעדיף בכל זאת לשים קונדום במקום לקיים יחסים לא מוגנים, נובעת מכך שהסקס שלנו פשוט הרבה יותר מהנה כשסכנת ההריון לא מרחפת מעל ראשנו.
עוד פתרון הוא לנסות להחליף לסוג אחר של גלולות, כך מייעצים במגזין women's health. כל גלולה משפיעה באופן שונה על כל אישה. השאלה היא אם מתחשק לך לעשות ניסויים כאלה בגופך. מצד אחד היא עשויה להביא את הליבידו שלך לשחקים, אבל גם להותיר אותך עם שיעור קל באיזור השפם, או משהו דומה.
בדקי עם עצמך עד כמה שניתן, מה באמת משפיע עלייך: עומס בעבודה, מצב משפחתי, חרדה, דיכאון או כאמור אלה הגלולות נטו. אל תמהרי לוותר על הגלולה לפני שאת מסננת את שאר הנעלמים במשוואה.
נסי להוציא את הגלולה שלך לאתנחתא קלה על המדף, נגיד משהו כמו שלושה חודשים עד חצי שנה. בהיעדר הורמון מלאכותי שמתרוצץ בגופך, השחלות שלך יקומו מתנומת החורף שלהן ויתחילו לייצר טסטוסטרון בעצמן. ובעברית: החשק המיני יגיע בריצה. מה שכן, עלייך להיות מוכנה ומאורגנת ועירנית לימי הביוץ.
נסי לעשות סקס יזום. תראי אם משהו זז שם. לפעמים, זוהי השגרה הארוכה והרציפה ללא סקס שגורמת לרגש הזה בנו לנוח שינת דובים. נסי פעם אחת באופן מלאכותי, אם הפרפרים בבטן מתחילים לעוף, ייתכן שזה רק הרגל שצריך לשבור.
למאיה מתל אביב זה עבד. היא הפסיקה לקחת גלולות לחלוטין. "לא חזרתי לגיל 16 מבחינת החשק המיני", היא אומרת, "אבל לפחות אני נזכרת מה זה להיות חרמנית מפעם לפעם".