קצת מצחיק לחשוב על זה, אבל בכל יום מדממות מאות מיליוני נשים בעולם. רובנו מתייחסות אל המחזור החודשי ואל הווסת שמגיעה איתו כתופעה נתונה שאנחנו פשוט מחכות שתחלוף, ובינתיים נעזרות במה שניתן כדי להקל על עצמנו – מנוחה, משככי כאבים, וכמובן הרבה שוקולד. אתר האפינגטון פוסט ערך רשימה של תסמיני הווסת שדווקא עשויים להוות נורות אזהרה ודורשים שבכל זאת נגיע לבדיקה רפואית (למרות שאין לנו כוח לצאת מהבית).
גשם כבד עומד ליפול
תסמיני הווסת של כל אישה הם שונים, וגם עוצמת הדימום היא שונה. רוב הנשים יאבדו בממוצע בין 6-8 כפיות דם במהלך מחזור אחד של ווסת, אבל גם דימום של עד 16 כפיות דם נחשב נורמלי. אפילו דימום שמגיע בשיטפון עשוי להיות נורמלי, אבל לעתים יכול גם מצביע על משהו לא תקין. אם את צריכה להחליף את התחבושת או הטמפון שלך כל שעה, אם את מדממת בכל ימי החודש או אחרי קיום יחסי מין, או אם את צריכה להישאר בבית בימים של ווסת בגלל שהדימום כל-כך כבד, כנראה שהגיע הזמן לבדיקת רופאה. כדאי לדעת שגם יציאה של קרישי דם יחד עם דם הווסת היא נורמלית, במיוחד בימים הראשונים של הדימום. אבל אם הם גדולים מ-2-3 ס"מ, או אם הם מופיעים בתדירות גבוהה, כדאי להתייעץ עם רופאה.
בטן-גב, אבל לא מהסוג הטוב
כאבי בטן או גב וההתכווצויות שאנו חוות בזמן הווסת הם לרוב תופעה נורמלית, שנגרמת בגלל שהרחם מתכווץ על מנת לדחוף את הדם אל מחוץ לגוף. יותר ממחצית מהנשים מדווחות שהן סובלות מכאבי מחזור, ועבור מרביתן שימוש במשככי כאבים כמו אקמול או נורופן יהיה מספיק כדי לשכך את הכאב. במקרה שהכאבים לא חולפים גם לאחר נטילת כדור, או במקרה שהכאב מקרין גם לאיברים אחרים בגוף, כדאי להתייעץ עם רופאה כדי לוודא שלא מדובר בתופעה אחרת הדורשת טיפול.
התשישות, הו התשישות
הרגשה של עייפות תהומית בימים שלפני קבלת הווסת היא טבעית לגמרי. רמות ההורמונים בגוף צונחות כאשר הוא מבין שרקמות הרחם לא קלטו ביצית מופרית ושיש להשיר אותן בצורה של דימום, וזה משפיע על הכוחות ועל מצב הרוח שלנו. החדשות הטובות? במהלך הביוץ שמגיע כשבועיים לאחר קבלת הווסת, רמות האנרגיה אמורות לחזור לעוצמה הרגילה שלהן. עם זאת, אם התשישות של ימי הווסת משפיעה על איכות חייך, ובמיוחד אם את סובלת מדימומים כבדים כדבר שבשגרה, כדאי לבדוק עם הרופאה שלך אם היא יכולה להציע לך דרכים שיוכלו להקל על המצב.
הנורמלי שלה הוא לא הנורמלי שלך
כלל האצבע בכל מה שקשור לפענוח הווסת הוא להבין מהי ווסת נורמלית עבורך. אם את חווה שינויים פתאומיים מהווסת הרגילה שלך, כמו דימום שלא בימי הווסת, כמות הדם, או עוצמת הכאב שמגיע איתו, כדאי לשוחח על כך עם הרופאה שלך. מומלץ גם לעקוב אחרי המחזור שלך ולתעד אותו ביומן או באפליקציה ייעודית (כמו Clue) – התיעוד יעזור לך לזהות דפוסים או חריגה מהם. אין ספק שהווסת במקרים רבים היא אכן תופעה מעיקה, אבל אם יש לה השפעה בלתי סבירה על חייך, אם היא מונעת ממך לצאת מהבית או לבצע פעולות שאת נדרשת להן, כדאי להגיע ליתר בטחון לבדיקה רפואית כדי לוודא שאין עוד תופעות שמתרחשות בגוף נוסף לדימום המוכר והטוב.