פאטימה (31) מתגוררת עם שני ילדיה בבית בוץ קטן בפרברי לובומבאשי, עיר בדרום הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. במדינה ידועת הסבל הזו הנמצאת במרכז אפריקה, העולם צבוע בצבעים של אדום ותעשיות הכריה שולטות בכלכלה. היא הייתה נשואה בעבר, אך בשנה שעברה בעלה נעלם אחרי שהבין שהיא נושאת ברחמה את ילדם השלישי. אמצעי מניעה מכל סוג שהוא זה לא משהו שמוצאים בקונגו.
"הוא הבין שהוא לא יוכל לכלכל את הילד הזה, אז הוא פשוט עזב", היא מספרת לכתבת ה-Broadly כשהיא ישובה תחת עץ, כשלרגליה משחק בנה הקטן מותש מחום הצהריים הכבד.
כשבעלה נעלם, נעלם איתו גם מקור הפרנסה העיקרי שהיה לה. היא ניקתה בתים לפרנסתה, ככל שיכלה, אבל ההכנסה הזו לא הספיקה בשביל להאכיל את משפחתה. כשהיא הייתה בחודש השלישי להריונה היא ידעה שאין לה ברירה אחרת, אלא לסיים את ההריון הזה. "לא פחדתי כי הבנתי שההחלטה הזו היא ההחלטה הנכונה ביותר עבורי, לא הייתה לי כל אפשרות אחרת", היא מספרת. "הסבל היה גם ככה גדול מלהכיל. היו לי שני ילדים קטנים שבקושי הצלחתי להאכיל, איך הייתי מאכילה ילד נוסף?"
עד 10 שנות מאסר לאישה שביצעה הפלה
הפלות ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו אסורות על פי חוק, עוד מתקופת היותה קולוניה. ההגבלות על ההפלות במדינה הן מהחמורות הנהוגות בעולם: ההליך עצמו מותר רק כשיש איום ממשי על חייה של האם, והן נאסרות גם במקרים של אונס. כל מי שנתפס מבצע הפלה צפוי לעונש של עד כ-15 שנות מאסר, ואישה שהפילה יכולה להיכנס לכלא לעד 10 שנים.
ויחד עם זאת, נראה שהעובדה הזו לא עוצרת את נשות קונגו מלבצע הפלות חשאיות אצל גינקולוגיים או מיילדות. לפאטימה לא היה גינקולוג – היא לא יכולה הייתה לממן את זה, אבל היא הייתה נואשת. מספיק נואשת על מנת לעשות מעשה שכמעט עלה לה בחייה. היא נזכרה ששמעה את אחת הנשים בשכונה מספרת הפלה באמצעות קוקטייל מיוחד של עשבים ושורשים והחליטה שזו האופציה היחידה שעומדת בפניה. היא לקחה את הקוקטייל הצמחי הזה ותוך יום החלה לדמם בצורה מסיבית, תוך שהיא סובלת מהתכווצויות קשות בבטן.
שוכבת על רצפת ביתה המלוכלכת, פאטימה הייתה משוכנעת שהיא עומדת למות. היא הבינה מיד שהיא תהיה חייבת לקבל עזרה רפואית ושהיא חייבת להישאר בחיים, למען ילדיה שיוותרו ללא טיפול אם תמות. בשארית כוחותיה היא הצליחה להעביר את עצמה למונית אופניים שלקחה אותה במשך שעת נסיעה ארוכה ומטלטלת למרפאה בלובומבאשי תוך שהיא מדממת ללא הפסקה. היא איבדה כל כך הרבה דם שהיא אפילו לא הצליחה להיזכר בשם המרפאה.
המרפאה שהגיעה אליה שכנה בסמטה חשוכה ונוהלה על ידי רופאים שלא היה להם רישיון. הם הצליחו לייצב אותה אבל אז הציגו בפניה חשבון של 150$ שלא היה לה שום דרך לשלם אותו. במשך שלושה חודשים, עד שהצליחה לשכנע קרוב משפחה לעזור לה עם התשלום, היא הוחזקה במרפאה כבת ערובה. בלילה הם אזקו אותה למיטה ובמהלך היום הם החזיקו בבנה הצעיר כערבון, בזמן שהיא ניסתה לחפש כל עבודה שתוכל להעניק לה את האפשרות לשלם. מעצר של נשים שאינן מסוגלות לשלם על שירותי לידה או שירותים רפואיים אינו דבר נדיר ומדובר בבעיה ידועה, שכיחה וכואבת בקונגו גם היום.
"זמן רב אחרי ההפלה עוד לא הרגשתי טוב, אבל עם הזמן מצבי השתפר ואיפשר לי להתחיל לחזור לשגרה", היא מספרת. היום, היא מחשיבה את עצמה כברת מזל שבכלל שרדה את ההפלה הזו.
"אי ביצוע ההפלות אצל רופאים מביא למוות של לא מעט נשים"
לפני נתוני ארגון הבריאות העולמי, בכל שמונה דקות מתה אישה במדינות מתפתחות מסיבוכים הקשורים להפלה פיראטית. באזור מרכז אפריקה, בו שוכנת קונגו, ישנו האחוז הגבוה היותר של הפלות פיראטיות מסוכנות. 13 אחוזים מההריונות באזור הזה מסתיימים בהפלה, למרות העובדה שההפלות אסורות בחוק. מחקרים מראים כי על אף האיסור הזה בחוק הפלות עדיין מתרחשות במדינות האלה – אך מן הסתם מעלות את הסיכון לשלום האם משמעותית בשל התנאים המחפירים בהם הן מתקיימות.
יש לא מעט גינקולוגים שמסכימים לבצע הפלות, אבל עושים זאת תחת מעטה סודי ביותר. גינקולוג מלובמובאשי מספר שכל הפלה נחשבת כלא חוקית, אבל גם הגינקולוגים מבינים שצריך לבצע הפלות במקרים מסוימים.
גם אונס של נערות צעירות המבקשות לעבור הפלה נכנס למרבה הכאב לקטגוריה הזאת. העניין הזה רק הולך ומסתבך כשהאנס נושא את נגיף ה-HIV. "אם נערה כזו תגיע למרפאה בלא ידיעת משפחתה, ובייחוד בלא ידיעת אביה, לא אבצע את ההפלה בשום פנים ואופן", אומר הגינקולוג. "אם יתגלה הדבר המשפחה תלך למשטרה ואני אשלח למאסר". הוא יודע שהעמדה הזו דוחפת את האישה למצבים מסוכנים, כי היא תנסה לעשות הפלה בדרכים אחרות, אבל הוא מעיד על עצמו שהוא פשוט לא יכול לקחת על עצמו את הסיכון הזה. "אני מכיר באופן אישי 4 רופאים שנכלאו בעקבות הפלות שביצעו, ורק בשנה האחרונה נאסרו 6 רופאים בשל כך, וגם הנשים שביצעו את ההפלה נכלאו גם הן".
"אנחנו יודעים שיש לא מעט הפלות חשאיות שמתבצעות", מוסיף מפקד משטרת לובומבאשי ל-Broadly. "אך האמת שאנחנו שומעים יותר על נשים שמתו כתוצאה מהפלות לא חוקיות או שסובלות מתוצאות רפואיות חמורות יותר מנשים שביצעו הפלה". במילים אחרות – מדיניות איסור ההפלות היא לא כל כך קלה לאכיפה.
כיום לא ממש ניתן לדעת כמה נשים מבקשות לעשות הפלה בגלל שהיא נחשבת לא חוקית, אבל מה שכן אפשר לדעת שהחוק הזה מעמיד לא מעט נשים בסכנת חיים. ג'אנין אסאני, רכזת אזורית של ארגון ABEF, ארגון לתכנון המשפחה והבריאות בקונגו, עוסקת מדי יום בהשלכות של החוק הזה. המרפאות של ABEF מטפלות בנשים שסובלות מסיבוכים רפואיים בשל ניסיונות כושלים להפיל והארגון מספק תמיכה גם למשפחות שאיבדו בנות, אחיות או נשים לאחר שניסו לבצע הפלות שגרמו בסופו של דבר למותן.
"השטח מלמד אותנו שהפלות צריכות להיות חוקיות במדינה", היא אומרת. "אם אישה לא רוצה להיות בהריון, עדיף לנו לנסות לעזור לה לעצור אותו ובכך לעזור לה להגשים את החיים שלה ואת החלומות שיש לה".