רזות ומלאות, גדולות כקטנות, מבוגרות וצעירות – למרבית הנשים בעולם יש מכנה משותף מרגיז במיוחד: צלוליט. מחקרים מראים כי אותה הצטברות שומן תת עורית (מה שקרוי בטעות צלוליטיס), הגורמת לגבשושיות ולמראה עור לא אחיד באזורים כמו ישבן, ירכיים, בטן וזרועות, מטרידה לא פחות מ-90 אחוז מכלל הנשים (וגם כמה גברים, אם כי באחוזים נמוכים בהרבה).

 
ישבן וירכיים נטולי צלוליט (צילום: istockphoto)
כמעט לכל בחורה יש צלוליט, אלא אם כן היא עברה פוטושופ | צילום: istockphoto
צלוליט: דעי את האויב

הצלוליט נגרם כשזרימת הדם וניקוז הרעלים באזורים שבהם מצויים תאי שומן מסוימים, אינם פועלים כראוי. עקב כך רקמת הקולגן המחברת בין התאים מתעוותת, משנה את צורתה וחודרת אל התאים עצמם. מהלך זה גורם לתאים הגדושים להיצמד לשכבת העור העליונה, ומכאן מגיע השלב הסופי, המוכר והמטריד – יצירת הגבשושיות ומרקם התפוז האופייני.

 למעט המרכיב הגנטי המשמעותי, לא נמצאו סיבות ברורות להופעת צלוליט. מחקרים העלו סברות שונות על בעיות במערכת הלימפה, מערכת האחראית על ניקוז רעלים. סברות אחרות מדברות על הצטברויות נוזלים, אולם אף אחד מאלה אינו בגדר סיבה מוכחת מעל לכל ספק.

אי הידיעה לא הפריעה לרפואה האסתטית לנסות למצוא פתרונות לשיפור מראה הצלוליט. חלק מן הפתרונות, כמו קרמים למיניהם, הגיעו מעולם הקוסמטיקה, אולם לטובת מי שמעוניינת לטפל בצלוליט שלה ביד חזקה יותר יש גם כמה אמצעים מתחום האסתטיקה. יש לציין כי קיימים חילוקי דעות לגבי כל אחד מסוגי הטיפולים, ואם תחפשו טיפול יעיל ומוכח באופן גורף, לא תמצאו כזה. כמו כן, שום טיפול אינו יכול להבטיח להעלים לחלוטין את המפגע, אלא רק לטשטשו ולדאוג שיהיה בולט פחות.

איך נפטרים מצלוליט

תזונה והתעמלות
רופאים רבים מרימים גבה בזלזול למשמע הרעיון, אבל יש כאלה הטוענים בתוקף כי בעזרת דיאטה דלת שומן ומלח, ובאמצעות התעמלות שתמריץ את זרימת הדם לאזורים הבעייתיים, ניתן לטפל בצלוליט באופן יעיל יותר מכל אמצעי חיצוני. לא בטוח שזה מה שיעלים לכם את הצלוליט, אולם פעילות גופנית ותזונה מבוקרת לבטח לא פגעו באיש.

יעילות: שנויה במחלוקת – יש מצדדים בלהט ואחרים מסתייגים.

עיסוי לימפטי
עיסוי לימפטי עמוק הוא אחד האמצעים הוותיקים לטיפול בצלוליט. לא מדובר במסאז' תענוגות נעים, אלא בעיסוי ידני חזק המתמקד באזורים מוכי הצלוליט ומשפר את זרימת הדם. העיסוי אורך כחצי שעה עד שעה, ופעמים רבות מלווה במריחת תכשירים נגד צלוליט. ניתן לבצע את העיסוי לבד, אולם לרוב נוח ויעיל יותר לפנות לגורם מקצועי. מומלץ לחזור על העיסוי מדי שבוע או שבועיים עד לפתרון הבעיה, ולאחר מכן לשוב לטיפולי תחזוק.

מחיר: כ-200-300 שקל לעיסוי בודד.
סיכונים ותופעות לוואי: אין (למעט כאב קל בשעת העיסוי).
יעילות: בינונית. התוצאות נראות לעין אחרי כמה טיפולים, אולם נשמרות לזמן קצר בלבד.

הסרת צלוליט (צילום: nail Airak, Istock)
מכשיר שאיבה. לא כיף בכלל | צילום: nail Airak, Istock

מכשירי ואקום (מכשירי לישה)
העיקרון העומד בבסיס הטיפול בצלוליט באמצעות ואקום דומה לכוסות רוח, אולם הפעם הטיפול מתבצע על ידי מכונה (הסוג הנפוץ ביותר הוא LPG). לפני הטיפול לובשים המטופלים חליפת ניילון שמטרתה להגן על הגוף משטפי דם או סימנים אחרים. המכונה לשה את העור למשך כ- 35 דקות, ובכך מעודדת את התחדשות רקמת העור ואת סילוק הרעלים. שלא כמו העיסוי הידני, הטיפול במכשיר לישה אינו כואב ויש המגדירים אותו כחוויה נעימה. אחד המכשירים המתקדמים בתחום זה הוא WEYERGANS, המציע טיפול משולב באמצעות עיסוי, חליפת ואקום וטיפול בהזעה. יש לחזור על הטיפול בלישה פעמיים בשבוע למשך כשמונה עד עשרה שבועות, ולאחר מכן לעבור טיפול שבועי לשימור התוצאות. מדי פעם יש לחזור על הסדרה כולה לרענון האפקט.

מחיר: 250 עד 500 שקל לטיפול בודד (מרבית המכונים מציעים חבילות במחירים מוזלים). בחלק מן המקומות יש להוסיף בין 100 ל-200 שקל על חליפת הניילון.
סיכונים ותופעות לוואי: מעט שטפי דם או אדמומיות בעור (חולף זמן קצר לאחר הטיפול). כאבים קלים לאחר הטיפול.
יעילות: גבוהה למדי, במידה שמתחזקים את הטיפול באופן שוטף.

מכשיר LPG להסרת צלוליט (צילום: האתר הרשמי)
מכשיר LPG להסרת צלוליט | צילום: האתר הרשמי
אולטרסאונד / לייזר / גלי רדיו
במסגרת טיפולי אולטרסאונד או לייזר מנוצלות הקרניים שפולטים המכשירים לחימום השכבה התת-עורית שבה ממוקם הצלוליט, ופעולה זו אמורה – ניחשתם נכון – להמריץ את הדם, לנקות את הפסולת ובכך לגרש את הצלוליט. הטכניקה שבה פועל הטיפול דומה לזו של מכשיר לישה, אלא שבה בעת נוספת לעיסוי גם פליטת הקרניים, ואלה חודרות לשכבה התחתונה של העור ומפרקות את תאי השומן. עם המכשירים הנפוצים בשוק בתחום זה נמנים Velashape,spa RF ו– Ultrashape. זה האחרון אף זכה לפני זמן קצר להמלצה בתכנית של אופרה וינפרי. עוד מכשיר חדש הוא בלה קונטור, המתמקד בהצרת היקפים באמצעות אולטרסאונד בניהול ממוחשב.

מכשיר להסרת צלוליט וקיו סטיילר (צילום: האתר הרשמי)
מכשיר להסרת צלוליט וקיו סטיילר | צילום: האתר הרשמי

הטיפול אורך כ-45 דקות, ומרבית המכונים ממליצים לחזור עליו לפחות 10 – 20 פעמים עד לקבלת תוצאות אופטימליות (ניתן לעבור טיפול או שניים בשבוע). אחרי סדרת הטיפולים הראשונה צריך לחזור למכון לטיפולים משמרים.

מחיר: בין 2,500 ל-3,000 שקל לסדרת טיפולים (בסביבות 15).
סיכונים ותופעות לוואי: כמו בסעיף הקודם, בתוספת העובדה שלעתים הטיפול עצמו עלול לכאוב.
יעילות: גבוהה, אם מתחזקים את הטיפול באופן שוטף.

מכשיר להסרת צלוליט לה קונטור (צילום: האתר הרשמי,  יחסי ציבור )
מכשיר להסרת צלוליט, בלה קונטור | צילום: האתר הרשמי, יחסי ציבור
ליפותרפיה / מיזותרפיה
בטיפולי ליפותרפיה (המסת שומן) מוזרקת אל אזורי האסון תערובת חומרים מיוחדת (לאחר הרדמה מקומית), וזו מפרקת את תאי השומן. הלכלוך והשומן שהיו אצורים בתא יוצאים החוצה, אל מערכת הדם, ומפונים מאוחר יותר מהגוף באמצעות מערכת הלימפה.

בטיפולי מיזותרפיה, המתבצעים בטכניקה זהה, נעשה שימוש בחומרים (טבעיים ברובם) המיועדים לחידוש תאי העור, ולכן הוא יעיל גם בטיפול בצלוליט. הטיפול אורך פחות מחצי שעה, וניתן לחזור לתפקוד תקין מיד אחריו. יש לחזור על הטיפול כמה פעמים (בדרך כלל בין 5 ל-6), ובין טיפול לטיפול כדאי להמתין כשבועיים.

מחיר: 5,000 שקל עבור 5 עד 6 טיפולים.
סיכונים ותופעות לוואי: הן חומרי ההרדמה והן החומרים המוזרקים עלולים ליצור תופעות אלרגיות, כגון עקצוצים, גירוי ואדמומיות בעור, וכמו כן תיתכן תגובה דלקתית. הטיפול עדיין אינו מאושר על ידי מינהל התרופות האמריקני או משרד הבריאות.
יעילות: קשה לקבוע במדויק משום שהשיטות אינן ותיקות בישראל בהקשר של טיפול בצלוליט, אולם התוצאות המדווחות עד כה חיוביות.

מכשירים ביתיים
בשוק מסתובבים לא מעט תכשירים לטיפול ביתי בצלוליט. רובם מבוססים על שאיבה ועיסוי, כמו אלה שהוזכרו בסעיף הקודם, אולם מטבע הדברים עושים זאת בעוצמה פחותה ממכשירים תעשייתיים. המכשירים הביתיים אינם נחשבים בעיני מומחים לטיפול יעיל בצלוליט, ועשויים להתגלות כבזבוז כסף מיותר.

מחיר: כמה מאות שקלים, תלוי במכשיר.
סיכונים ותופעות לוואי: שימוש לא מיומן ולא זהיר עלול להוביל לחבלות בעור.
יעילות: נמוכה.

מכשיר להסרת צלוליט וולה שייפ (צילום: האתר הרשמי)
מכשיר להסרת צלוליט וולה שייפ | צילום: האתר הרשמי
ניפוץ מיתוסים נפוצים

סביב הצלוליט והטיפול בו התפתחו לא מעט אגדות אורבניות. אחת הטעויות הנפוצות היא לחשוב ששאיבת שומן יכולה לסייע לצלוליט. למען האמת, שאיבת שומן אינה מיועדת לצלוליט אלא רק לטיפול בשומן עודף. היא יכולה לסייע למראה הכללי של האזור, אולם לא לפירוק הצלוליט באופן ספציפי. יתרה מכך: שאיבת שומן גדולה עלולה להחמיר את הצלוליט, כמו כל ירידה דרסטית במשקל.

עוד דבר שחשוב לזכור, הוא שאמנם צלוליט מצוי אצל מרבית האוכלוסייה הנשית ללא הבדלי משקל., אבל למרות זאת, השמנה דרסטית עשויה בהחלט לעודד התפתחות צלוליט.

עוד מיתוס לגבי טיפול בצלוליט הוא שכמות רבה של מים תוכל לשפר את המצב. כמו במקרה של התעמלות ותזונה נכונה, שתייה מרובה מומלצת מבחינה בריאותית, אולם היא לא רלוונטית לעניין הצלוליט.

>> לא רוצה להוציא המון כסף? ככה תילחמי בצלוליט בבית
>> הגדלת חזה: המדריך המלא

>> רוצות להמשיך להתרפרש? הצטרפי לפייסבוק של ניו פארם ותוכלי לקבל טיפים והטבות