רובנו מבלות את החלק העיקרי של היום בעבודה, מה שגורר לא מעט מאיתנו לאכילה יומיומית בחוץ. כשאנחנו קונות אוכל מוכן או מזמינות ממסעדה, כמעט שאין לנו שליטה על הרכב המנות - ובמיוחד לא על כמות השמן והקלוריות שהן מכילות.
מסעדות ובתי קפה רבים מנסים למשוך לקוחות באמצעות הצהרות בריאות שונות בתפריט. שמות מרגיעים כמו "סלט בריאות", "כריך בריאות" או "מיץ טבעי" מוכרים לכולנו, ובאמת מסייעים לנו להרגיש שאנחנו שומרות על תזונה נכונה ודיאטטית. אבל האם באמת מדובר במנות שטובות לנו לגזרה? באנו להפריך עבורכן כמה מיתוסים.
"בשבילי רק סלט, זה טוב לדיאטה"
לא נכון. כיום הסלטים השתכללו, והם רחוקים מלהכיל רק ירקות. הסלט במסעדה כולל מרכיבים כמו בטטות, גרעיני חמניות, פולי סויה ושלל פירות. תוסיפו לזה את הרטבים עתירים הקלוריות והשומן (מנת רוטב לבדה עשויה להגיע ל-600 קלוריות) - והנה לכן חגיגה אמיתית. אם לכמת את זה, הרי מנת סלט יכולה להיות קרובה מאוד בערכה הקלורי למנה אחרת, שאינה מטוגנת או מוקרמת.
"קפה הפוך זה רק שתייה חמה"
לא נכון. קפה הפוך על בסיס חלב יכול להגיע ל- 150 קלוריות. התחושה שאנחנו רק שותות - ולעתים אפילו מוותרות על העוגה ליד - גורמת לנו לחשוב שאין כאן נזק קלורי, אך גם לכוס קפה יש להתייחס כאל ארוחת ביניים של ממש.
"מרק נחשב למנת פתיחה"
לא נכון. המרקים במסעדות עתירי קלוריות, בדרך כלל, לעומת אלו הביתיים: הם מכילים ירקות מטוגנים, מבוססים על קטניות, משודרגים על ידי קורנפלור או תפוחי אדמה או מוקרמים – מה שהופך מנת מרק תמימה לארוחה בפני עצמה. הבעיה היא שתחושת השובע לא מורגשת באותה המידה, ולכן לעתים עדיף לוותר בכלל על המנה הראשונה ולגשת מיד לעיקרית.
"מיץ טבעי אפשר לשתות ללא הגבלה"
לא נכון. כוס מיץ טבעי יכולה להכיל כמות קלוריות של שלוש מנות פרי. תמיד עדיף לשתות מים, שאותם אפשר לצרוך ללא הגבלה ובלי חשבון.
"בדיאטה עדיף לא להכניס לחם לפה"
לא נכון. בפרוסת לחם רגיל יש כ-70 קלוריות, לעומת 400 קלוריות בסטייק אחד. מה שמשמין בלחם הוא הממרח שעליו, בדרך כלל. הלחם חשוב לגופנו ומהווה מקור מצוין לפחמימות מורכבות, וכמו כל מזון אחר, יש לצרוך ממנו כמות סבירה. לחם מדגנים מלאים הוא כמובן מומלץ יותר.
"טוסט מכיל פחות קלוריות מלחם רגיל"
לא נכון. כשאנחנו הופכים את הלחם הטרי לטוסט, המרכיב היחידי שנעלם ממנו הוא המים. המים מטבעם הם נטולי קלוריות, ולכן זה לא באמת משנה אם אוכלים לחם טרי או צנים.
* הכותבת היא דיאטנית קלינית Bsc, סטודיו C