אין דבר שישראלים שונאים יותר מאשר להיות פראיירים. אבל מתברר שבכל מה שנוגע למחירי האופנה בארץ – כולנו בוכים כל הדרך אל הקופה. בבדיקה מיוחדת שערכנו בחמש רשתות הבגדים הבינלאומיות המובילות, מצאנו כי על אותם בגדים בדיוק תשלמו בישראל עשרות אחוזים יותר לעומת מה שהייתם משלמים עליהם בחו"ל.
כשרשת H&M השוודית נכנסה לארץ, ההבטחה הייתה שהמחירים האטרקטיביים המוכרים מחו"ל יישמרו גם בישראל. ואמנם, בהשוואה לרשתות האופנה הבינלאומיות הגדולות האחרות שפועלות כאן, רמת המחירים של H&M אכן נמוכה יותר. אך ביחס למחירי הרשת באירופה, ואפילו בארה"ב, התמונה נראית כבר פחות אטרקטיבית. בדיקה של פריטי לבוש זהים בחו"ל ובישראל מראה שברוב המקרים, בארץ פשוט יקר יותר.
וכמובן ש- H&M לא לבד. גם את הבגדים של זארה ומנגו הספרדיות, טופשופ הבריטית וגאפ האמריקאית, פחות משתלם בדרך כלל לקנות בארץ. למשל, טוניקה בצבעי כחול לבן של טופשופ שעולה בישראל 300 שקל, תוכלו לקנות בלונדון בכ-160 שקל בלבד – כמעט חצי מחיר. גם נעלי עקב של זארה שעולות בארץ 349 שקל, נמכרות באירופה בכ-229 שקל ובארה"ב בכ-284 שקל.
"ההבדלים ממש בלתי סבירים"
מהנתונים אפשר לראות בבירור שהבגדים בחנויות בחו"ל לא נראים לנו כל כך זולים רק בגלל שהמחיר נקוב באירו או בדולר, אלא הם באמת זולים בצורה ניכרת. סל הקנייה שבחנו בכל אחת מחמש הרשתות בארץ, יצא יקר בהרבה מהמחיר שהיינו משלמים תמורתו באירופה. בשופינג במנגו ישראל נשלם כ-40 אחוז יותר מאשר באירופה, בזארה כ-50 אחוז ותר ובגאפ נשלם כ-26 אחוז יותר. ב- H&M הפער מצטמצם, ונשלם בארץ רק כ-17אחוז יותר על אותם בגדים. אבל בטופשופ פער המחירים קופץ לכ-85 אחוז יותר עבור אותו סל קנייה בדיוק.
יכול להיות שפשוט משתלם יותר לקפוץ לוויקאנד של שופינג בלונדון ולקנות שם בחצי מחיר. גם בהשוואה לארה"ב מחירי הבגדים בארץ יקרים יותר. חוץ מאשר ברשת מנגו, שם סל הקניות שבדקנו יצא זול יותר בארה"ב מאשר בישראל.
חשוב לציין שבבדיקה דומה נוספת שעשינו לפני כמה חודשים באותן רשתות, הקולקציות השתנו, אבל פערי המחיר נשארו דומים. אז למה בכל זאת המחירים בישראל כל כך גבוהים? "יש גורמים נוספים שצריך לקחת בחשבון, כמו העובדה שאנחנו מדינה קטנה עם שוק קנייה קטן, ובהתאם, פוטנציאל הרווח קטן. או דמי השכירות הגבוהים בקניונים ובמרכזי המסחר בישראל ועלויות העסקת עובדים בארץ", מסבירה מנכ"לית ארגון "אמון הציבור" גלית אבישי. אבל כל אלה יכולים להסביר רק חלק מהפער. "ההבדלים הם כל כך בלתי סבירים, שזה מדאיג ודורש הסבר וראוי שהחברות יסבירו את הפער", אומרת אבישי.
ההסבר שמספקות החברות עדיין לא מבהיר למה דווקא בישראל המחירים כל כך גבוהים. בזארה מסבירים כי "המחירים נקבעים בהתבסס על המדינה שבה מדובר, בשוק המקומי, המיצוב המסחרי ומספר גורמים נוספים כגון כוח קנייה, סביבה כלכלית ועלויות המשפיעות על הפעילות כמו מכס, עלויות כוח אדם ונדל"ן". בנוסף טוענים בחברה כי "כדי להציע קולקציה עדכנית המתחדשת פעמיים בשבוע, בכל שבוע, מתווספות גם עלויות שינוע אווירי".
בגאפ מודים שקיים פער מחירים של עד 20 אחוז בשל עלויות כמו מסי הייבוא, שילוח והובלה בינלאומית. אבל טוענים כי ישנם פריטים שיימצאו באותם מחירים בדיוק כמו בארה"ב ואף זולים מהם וישנם פריטים שיהיו יקרים. ובכל זאת, תרשו לנו להמר, שבחו"ל החשבון יהיה זול יותר.