לכולנו יש רגעים בהם אנחנו מרגישות מלכות העולם ויש רגעים בהם אנחנו רק רוצות לעצור את הרכבת ולרדת. יש ימים בהם השיפוטיות גוברת על היופי, הביקורת העצמית רומסת כל חלקה טובה ושחור, שחור לנו על הנשמה.
למה זה קורה לנו ואיך מצליחים לנהל את זה אחרת?
נשים בפרט, ואנשים בכלל בעולם המערבי, מאוד עסוקים היום באינספור מחויבויות של מרוץ החיים המטורף. אנחנו נדרשות לתפקד בכל החזיתות ולפעמים זה מרגיש שזה פשוט לא נגמר: עלינו להצטיין בעבודה, בזוגיות, בהורות ולעשות הכול כשאנחנו נראות במיטבנו, וללא מאמץ כמובן. "הסחרור הזה יכול להביא אותנו למצבים לא פשוטים כמו אכילה רגשית, שנועדה לפצות על היום שעברנו ואז בהמשך להלקאה עצמית ולהתנהגויות שליליות שעלולות להשפיע באופן ישיר על איך שאנחנו מרגישות ומתייחסות לעצמנו", מסבירה מאי קובי, עובדת סוציאלית קלינית.
"כל עוד יש לנו הרגלי אכילה בריאים, אין שום דבר פסול בלהתענג מפעם לפעם על עוגת שוקולד. הרעיון הוא ממש לא למנוע ולהימנע מהנאות החיים – אלא להתייחס אליהן בהתאם" מוסיפה קובי. במילים אחרות, אם הרגשת שנכון לך לאכול עוגה ממקום של בחירה מודעת ושזה בדיוק מה שהיית צריכה אחרי יום ארוך, מצוין. התמקדי ב'כאן ועכשיו' והתענגי על הביס. כשתסיימי את העוגה, תשובי לשגרה המאוזנת שלך.
ובכל זאת, מה הן נורות האזהרה שאולי בכל זאת התרחקנו מדי מהדרך התקינה והבריאה?
קובי מסבירה כי לא מעט נשים לוקחות את ייסורי המצפון ותחושות האשמה אחרי שאכלו קצת יותר ממה שהן תכננו וממהרות לפעול בדרך שעלולה להזיק להן בטווח הרחוק. "כשרגשות האשמה והביקורת מתעוררים ומציפים, לעיתים יש נשים שיתמודדו איתם באופן של התנהגות מפצה- יתאמנו באופן מוגזם, יימנעו מאכילה או יאמצו דיאטת כסאח. המעגל הזה שבו אני מרגישה רע עם עצמי, מנסה לפצות על זה ועל-ידי כך מרגישה עוד יותר רע עם עצמי עלול להוביל לתחושת אובדן שליטה ופגיעה בתפקוד. אלו המקומות שבהם חשוב לעצור ולהבין מה קורה אצלך וכיצד ניתן לשנות זאת."
אחת השאלות שעלייך לשאול את עצמך היא מתי מתעוררות בך תחושות שליליות לגבי הגוף שלך, מסבירה ד״ר שירי שדה שרביט, פסיכולוגית קלינית מבית ספר ברוך איבצ׳ר לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי, העוסקת בימים אלו בתכנית everyBody, התכנית הדיגיטלית לדימוי גוף בריא בשיתוף סופר-פארם. "האם את מרגישה רע עם עצמך אחרי מפגש עם חברות מסוימות שעסוקות בדיאטות? האם זה קורה לקראת הרצאה חשובה בעבודה? אם את מזהה אירועים כאלה, נסי להבין מה בהם גורם לחוויה של דימוי גוף שלילי ועבדי על דרכים לשנות את הסיטואציה", אומרת ד"ר שדה שרביט. "בדקי עם עצמך מה את באמת מרגישה: במחקרים נמצא שכשנשים אומרות 'אני מרגישה שמנה', הן בעצם מתכוונות לבטא רגשות שליליים אחרים שבכלל לא קשורים למראה החיצוני". אולי כשאת עסוקה בגוף שלך את בעצם מוטרדת, עצובה, מודאגת, מאוכזבת או חשה בדידות? נסי לשתף חברה או אדם קרוב, ואולי תקבלי מהם פידבק לגבי רגשות אחרים שאת עשויה להרגיש.
דברים קטנים יעשו לך שינוי גדול
גם השימוש ברשתות החברתיות יכול לגרום לדכדוך ולדימוי עצמי נמוך. "באינסטגרם, בפייסבוק וביתר הרשתות החברתיות אנשים נוטים לצלם את עצמם בזוויות מסוימות ולהשתמש בתאורה ופילטרים מחמיאים כדי להיראות רזים או שריריים יותר", אומרת ד"ר שדה שרביט. "אם מה שאת רואה בפיד מתסכל אותך, קחי בחשבון שסביר שהנשים הללו לא נראות כך בחיים האמיתיים. אם את רואה שיש חשבונות מסוימים שגורמים לך להרגיש רע עם עצמך, פשוט הרדימי אותם לתקופה מסוימת". את מוזמנת גם לנסות להגביל את השימוש שלך ברשתות החברתיות באופן כללי – את תראי שזה בטח לא יזיק.
>> רוצות לקחת חלק בתכנית everyBody לדימוי גוף בריא בשיתוף סופר-פארם?
אפשרות נוספת לשפר את הדימוי העצמי ותחושת הביטחון העצמי היא לאמץ לעצמך פעילות גופנית שאת אוהבת. "כולנו יודעות שהתנועה טובה לבריאות הנפש לא פחות מאשר לגוף, אבל קשה להתניע", אומרת ד"ר שדה שרביט. "אין צורך לשלם דמי מנוי יקרים לחדר כושר, צריך רק למצוא את הספורט שעושה לך טוב – הליכה, ריצה, ריקוד בסלון לצלילי מוסיקה מקפיצה, משחק כדור עם הילדים או שיעור יוגה ביוטיוב. ככל שתרגישי שהגוף שלך מסוגל לנוע ולגרום לך הנאה, כך תרגישי טוב יותר לגבי עצמך".
כמו כן, כדאי לבדוק אם את לא נמצאת במצב של חוסר גופני כלשהו. "הרבה פעמים אנחנו מתייחסות לגוף שלנו באופן שלילי כשאנחנו לא דואגות לו מספיק. עצרי לרגע ושאלי את עצמך האם הזנת את הגוף שלך באנרגיה המתאימה לצרכיו ביממה האחרונה, האם דילגת על אבות מזון מסוימים, האם ישנת מספיק והאם רמת הסטרס שאת חשה הינה תקינה. במידה והגוף שלך סובל ממחסור בשינה ובאוכל או מעודף מתח, נסי לאזן אותו – ותיווכחי שאת מרגישה טוב יותר לגביו", אומרת ד"ר שדה שרביט.
הכיני את עצמך לרגעים מורכבים
הצעה נוספת לשיפור התחושה וחיזוק הדימוי העצמי שמעלה מאי קובי היא להכין לעצמך רשימה של שלושה דברים שאת יכולה לעשות ברגעי משבר, במקום לברוח לאכילה רגשית. "בסופו של יום, אותו מגש פיצה שאת חושקת בו בשעה קשה, לא ייתן לך הרגשה טובה לכשתסיימי אותו. למעשה, ההיפך הוא הנכון. סבירות גבוהה שהוא רק יכניס אותך למצב רוח רע עוד יותר . נסי לתכנן לעצמך אלטרנטיבות ראויות להתמודדות עם הרגשות שלך בעת צרה: להאזין למוזיקה שעושה לך טוב, לתרגל נשימות שירגיעו אותך או לדבר עם החברה הנכונה. בנוסף, חשוב שתזכירי לעצמך, שגם אם את מרגישה שמעדת – זה בסדר, ואת תמיד יכולה לחזור להרגלים הבריאים שלך".
סופר-פארם מאמינה שאת המידע והתרגולים כדאי להנגיש לקהל כמה שיותר רחב, ולכן הצטרפה למחקר של ד"ר שדה שרביט, ויחד הן מציעות את everyBodyבאתר סופר-פארם – פלטפורמה דיגיטלית המספקת תכנים, כלים ומשימות אותם ניתן לתרגל בזמן, בקצב ובזמן המתאים לכל אחת ואחד, ובאנונימיות מוחלטת.