כרוב, קרח, תפוחים והשם ישמור: כולנו שמענו על דיאטות הכסאח הידועות לשמצה, אלה שמבטיחות ירידה מקסימלית של קילוגרמים במינימום זמן. כולנו יודעות איך הסיפור הזה מתחיל ואיך הוא ייגמר: ההתחלה נפלאה, הקילוגרמים נושרים, אבל מהר מאוד הרעב משתלט. ואז, כשנגיע למטרה, רזות ומותשות, נשוב לאכול ולא רק כרוב. הקילוגרמים יתווספו, תחושת המצפון תידבק לירכיים ונייצר מעגל אימה אמיתי של דיאטות ודימוי עצמי ארור, עם שאלה אחת ברורה: "למה זה אף פעם לא עובד לי? למה רק אני לא מצליחה להתמיד?"
קרייבינג בלתי ממומש
"בעגה המקצועית דיאטת כסאח נקראת היפוקלורי, משום שיש בה כמות קלוריות נמוכה במיוחד", מסבירה אסנת בוברוב, דיאטנית קלינית של לייף מבית רשת סופר-פארם. "אם בדיאטות סבירות מדברים על צריכה של 1,200-1,400 קלוריות ביום, בדיאטות כסאח המספר יורד ל-800 קלוריות ואפילו פחות ליום".
מלבד תחושת רעב תמידית, חשוב לזכור כי דיאטת כסאח מכניסה את הגוף למצב של חיסכון ושל קרייבינג בלתי ממומש. "במצב של חסך, גם הגוף וגם המוח חסרים במשאבים הנחוצים לו לכלל התפקודים הנדרשים בשגרה", אומרת לינור זידנברג רכב, מנהלת השירות לעבודה סוציאלית והיחידה להפרעות אכילה במרכז לבריאות הנפש באר שבע. "רעב והימנעות מייצרים שינוי קוגניטיבי – כאשר אנו חוסכים מעצמנו משהו אנחנו נוטים לחשוב כמעט אך ורק על הדבר ממנו אנו נמנעים. דיאטת כסאח מתאפיינת בעיסוק יתר במחשבות על אכילה, משקל ואוכל, החשיבה בשאר תחומי החיים מצטמצמת, הרגשות נהפכים קיצוניים יותר ויוצרים מעברים חדים בין שמחה והתרגשות למצבי דאון, חרדה ודיכאון או לחילופין מצטמצמים לאדישות ולריחוק".
זידנברג רכב מוסיפה כי "לאורך זמן הגוף והנפש לא יוכלו לשאת את החסך ויבקשו לחזור לאיזון. לכן במקרים רבים דיאטת כסאח קיצונית תסתיים בחזרה למזונות האהובים שנמנעו אך בצריכה מוגברת ולא מווסתת, ואף בבולמוסים".
"הסיכון האמיתי", מסכימה גם בוברוב, "הוא לא בכמות הקלוריות המועטה, אלא בעצם שינוי הרגלי האכילה. הדיאטות הללו דורשות ריסון עצמי ומאמץ קשה מאוד. יש כאלו שמצליחות להחזיק בדיאטה הזו זמן מסוים, אבל מי שבריא בנפשו לא יכול לשרוד אותן לאורך זמן. הפיתויים בחברה המערבית שאנו חיים בה הופכים את המשימה לבלתי אפשרית".
המשמעות היא חיים במאבק בלתי פוסק – זה לא נגמר, זה מתיש וכמעט בלתי אפשרי לעמוד בזה לטווח הארוך. "העמידות הזאת מול פיתויים תמידיים יכולה להתפרש כמצב של מניעה", מוסיפה בוברוב, "אדם שכל הזמן מונע מעצמו דברים נמצא בחוסר, וזה כמובן משפיע על התחושה הכללית. אין שום פינוק, אין תגמול, אין פסק זמן".
>> רוצות לקחת חלק בתכנית everyBody לדימוי גוף בריא בשיתוף סופר-פארם?
מלכודת מסוכנת
השימוש בדיאטות כסאח נובע מהתגמול המתעתע והמהיר. בוברוב מסבירה על התהליך: "בהתחלה, את יורדת במשקל וזה נפלא לך. אבל בשלב מסוים הירידה במשקל נעצרת, כי מגיעים למצב שבו הגוף מנסה לשמר את מאגרי השומן שלו כדי לא להיכנס למצוקה. רוב האנשים לומדים לזהות את זה. יש כאלו שמקצינים את הדיאטה בשלב הזה עוד יותר כדי לא לעצור את הירידה במשקל, ויש את אלה שחוזרים לתפריט הרגיל שלהם ואפילו לאכול כמויות יותר גדולות. דיאטות הכסאח האלו נוטות לחזור בלופים בחיינו, ובכל פעם אנחנו עולים יותר".
וכשהיעד לא מתממש, כשאנחנו נופלות לפיתויים ולא עומדות בדרישות של הדיאטה, אנחנו גם מחלישות את עצמנו: "אין לי את זה"; "אני תמיד אהיה שמנה"; "כלום כבר לא יעזור לי" - ומכאן ההידרדרות לזלילה נטולת גבולות היא מהירה.
אך כשמנסים למפות את קבוצת הסיכון ליפול בדיאטות כסאח, מסתבר שאין ממש כזו. "זה יכול לתפוס כל אחת בכל גיל", אומרת זידנברג רכב. "זה אמנם נפוץ ומאפיין יותר נשים בתקופות חיים מעבריות, כמו למשל לפני בת מצווה, לקראת הגיוס, לפני חתונה או אחרי לידות, אך גם תקופות בהן עולה תחושה של חוסר סיפוק או חוסר שביעות רצון מעצמנו בתחומי חיים שונים, וניסיון להחזיר שליטה. אנחנו לרוב אוחזות בפנטזיה שאם רק ארד במשקל אהיה הרבה יותר מסופקת, מוצלחת וכל השאר כבר יסתדר בהתאם".
האם דיאטת כסאח היא למעשה הפרעת אכילה?
"הפרעת אכילה מתחילה כדיאטה נורמטיבית שיוצאת משליטה", אומרת זידנברג רכב. "דיאטה לכשעצמה היא תופעה רחבה ונורמטיבית שכמעט כולנו ניסינו, ובוודאי שלא כל דיאטה תהפוך להפרעת אכילה. יחד עם זה, ישנן הרבה דוגמאות למצבים בהם נערה או אישה בעודף משקל קל מאוד נסחפת לדיאטה קיצונית".
זידנברג רכב מתארת את המדרון החלקלק הזה. "בהתחלה הדיאטה מצליחה וסוחפת הרבה מאוד מחמאות. בתקופה הראשונה החוויה יכולה להיות חיובית ומתגמלת, הסביבה מגיבה, הביטחון העצמי עולה והחוויה היא טובה. לאט-לאט הירידה במשקל נשארת מטרת העל, כאשר מטרות אחרות בחיים מאבדות מערכן ותחומי חיים שלמים מאבדים מחשיבותם. האישה מודדת את עצמה באופן כמעט חד משמעי על ידי כמה היא שוקלת ואיך היא נראית, ואז מתחילה חרדה מאוד גדולה מעליה במשקל. קשה מאוד לתחזק אכילה מצומצמת לאורך שנים. פעמים רבות מתפתחים בולמוסים ובעקבותיהם מתחילות גם הקאות".
נקודת מינוף ולא נקודת ייאוש
אנחנו לא רוצות להגיע למקומות האלה, כמובן. ובכל זאת: מה יכולה אישה לעשות כשהיא רוצה לרדת במשקל וכמה שיותר מהר? לדברי בוברוב, זה לא מסובך יותר מדי. "קודם כל לא להתפתות לדיאטות שהן מהירות, כי אם זה נשמע טוב מדי, זה כנראה לא אמין. אם צריכים לרדת במשקל מהר, אני מציעה להסתכל על הנקודה הזאת כנקודת מינוף ולא כנקודת ייאוש. זה בדיוק הזמן להתגייס לשינוי אמיתי באורח החיים, זה לא הזמן להתחיל בשינויים קיצוניים שבסופו של שבוע יביאו אותך חלשה, עייפה ומורעבת. זה לא שווה לסכן את הגוף ואת הנפש בתמורה לשני קילו פחות".
אז מה כן?
"אין לי תפריט לתת. תפריט אחד לא יכול להתאים לאחר, כל אדם צריך לדייק את מה שהוא רוצה להשיג ולבחור בדרך שתתאים להרגלים, לשגרת החיים, למטרות וליעדים שלו. להוציא תפריט גנרי מהאינטרנט או לקחת אחד מחברה ש'זה עבד אצלה מעולה' זה מתכון לסכנה. תפריט כזה, גם אם הוא בריא ואחראי ועם כמות קלוריות נכונה, רק ייצר אצלך את אותו תסכול שיוצרות דיאטות הכסאח – כי אם הוא לא יתאם את אורח החיים שלך, הוא רק ייצור אצלך תסכול, חוסר שביעות רצון וייאוש".
בסופו של יום, ברגע שתדייקי את המטרות שלך ותאמצי תפריט שנכון לך ושיגרום לך להתמיד איתו בקצב שפוי – זה יהיה מה שיעצים אותך, יחזק את הדימוי העצמי שלך וגם יכניס אותך בסוף הדרך למידת המכנסיים שייחלת לה.
סופר-פארם מאמינה שאת המידע והתרגולים כדאי להנגיש לקהל כמה שיותר רחב, ולכן הצטרפה למחקר של ד"ר שדה שרביט, ויחד הן מציעות את everyBody באתר סופר-פארם – פלטפורמה דיגיטלית המספקת תכנים, כלים ומשימות אותם ניתן לתרגל בזמן, בקצב ובזמן המתאים לכל אחת ואחד, ובאנונימיות מוחלטת.