מה הופך אישה למושכת ויפה? יש הטוענים שכיום אישה הנחשבת לאטרקטיבית תהיה כזו בעלת כתפיים צרות, מותן בלתי אפשרית, ישבן בעל נוכחות ופנים סימטריות, ובקיצור, קים קרדשיאן (ונגזרותיה) הן ללא ספק הפוסטר גירלס של 2018. אבל האם קים הייתה נחשבת ליפה כל כך גם לפני 60 ו-70 שנה? לא בהכרח. ומה זה אומר לגבי נשים עם מבנה גוף אחר, האם יכול להיות שבעוד עשר שנים הן תיחשבנה ליפות ולבעלות המראה הנכון? ואם מודל היופי משתנה כל הזמן, למה אנחנו ממשיכות להיות מושפעות ממנו?
איך שלא מסתכלים על זה, יופי הוא סיפור מתעתע. מצד אחד אומרים שיופי הוא בעיני המתבונן, ומצד שני חוזרים ומדגישים עד כמה מדובר באופנה שבאה והולכת. תפיסות סביב יופי וגוף הן תרבותיות ומשתנות ממקום למקום ומזמן לזמן, והן חוו תהפוכות רבות לאורך ההיסטוריה ובאופן מועצם יותר במאה השנים האחרונות.
אז מה למעשה מכתיב את אותו מודל יופי חמקמק? "זו שאלה מורכבת ופוליטית, קצת כמו לשאול מי קובע מה יחשב מאסטרפיס באומנות", אומרת לינור זידנברג רכב, מנהלת השירות לעבודה סוציאלית והיחידה להפרעות אכילה במרכז לבריאות הנפש באר שבע. "לדעתי, מודל היופי נקבע על ידי נקודת המבט הגברית. גם כיום, למרות תהליכים משמעותיים לשוויון מגדרי, אנחנו עדיין רוצות להראות באופן בו החברה הגברית רוצה לראות אותנו. לאורך ההיסטוריה מודל היופי אמנם השתנה, אבל הוא תמיד נשאר כמעט בלתי אפשרי להשגה. ניתוח פמיניסטי יגרוס שהסיבה לכך היא ניסיון למנוע מנשים להתקדם במרחבים הציבוריים".
איך שדימוי מתגלגל לו
דוגמאות טובות לכך אפשר למצוא בעבר הלא רחוק. בסין, במשך שנים רבות אישה נחשבה ליפה יותר ככל שכף רגלה הייתה קטנה יותר, ופרקטיקות מכאיבות ומשפילות להקטנת כף הרגל היו מקובלות מאוד. באיטליה העדיפו את הנשים מלאות, ובאנגליה נאלצו נשים לדחוס את מותניהן אל המחוך הידוע לשמצה במטרה לשוות לעצמן את מראה שעון החול.
>> רוצות לקחת חלק בתכנית everyBody לדימוי גוף בריא בשיתוף סופר-פארם?
בשנות ה-20 נפרדו נשות המערב מהמחוכים ואימצו את המראה האנדרוגני: במקום מחשופים הן שיטחו את החזה, ירדו מהעקבים וקיצרו את השיער, כשהן מותירות מאחור את התפיסה ששיער ארוך מסמל יופי ונשיות. שנות החמישים בכיכובה של מרילין מונרו דחקו את המראה הנערי לטובת האישה השופעת בעלת החזה הגדול, אבל בשנות ה-60 גם זה השתנה, והאישה השופעת נראתה פתאם כמו דודה כבדת גוף ליד ילדות הפרחים הצנומות, בעלות השיער הארוך והפרוע והבגדים הרחבים.
באייטיז התחזקה מגמת הבריאות והכושר, ובהתאמה נשים שריריות ובעלות מבנה גוף ספורטיבי נחשבו ליפות יותר. בניינטיז קיבלנו את ההירואין שיק, מודל היופי השדוף שנראה על גבול המסוכן, ובסוף שנות ה-90 החזירה פמלה אנדרסון את הקימורים לאופנה, יחד עם המחשוף העמוק, השפתיים הנפוחות והסיליקון. והסיליקון מחזיר אותנו אל האחיות קרדשיאן בנות זמננו, וחוזר חלילה.
האם יום אחד נוכל להרגיש בטוחות בעצמנו ובאיך שאנחנו נראות? "השאלה היא למה אנחנו צריכות להיות מושלמות בהכול?" שואלת זידנברג רכב, "למה להיכנע לתכתיב הזה שקובע שעלינו להיות אם השנה, אשת קריירה מובילה ועם מראה של מיליון דולר? זה אידאל לא מושג שברגע שהצבנו אותו אנחנו מרגישות תסכול ואשמה על כל מה שלא הצלחנו עד הסוף. אולי אם נפטור את עצמנו מהחובה להיות הכי-הכי בהכל, נוכל לבחור להיות מה ומי שנכון לנו? כשמדברים על אידאל מדירים נשים רבות מוכשרות ונהדרות שנולדו עם נתונים אחרים או שבוחרות בחירות אחרות, ראויות לא פחות. האידיאל שאנחנו צריכות לייצר הוא שאני הכי טובה כשטוב לי", מסכמת זידנברג רכב.
אין הגדרה אחת ליופי
לשמחתנו, הנשים של היום כבר לא מוכנות להיות ברביות בפס ייצור. אנחנו מסרבות לעמוד בכללים ומתעקשות להחזיר את השפיות לדימוי הגוף. לא כולנו צריכות להיראות אותו הדבר כדי להיות יפות: היופי מגיע בכל הגדלים, הצבעים והצורות, ואפשר למצוא אותו בכל מקום. הנה כמה דוגמאות לנשים שמקדמות את הגישה הזו, ואולי מעניקות תקווה לעשור הבא.
ג'נה צ'אקר: צלמת חתונות, בחורה עסיסית
קאצ'ר מקדמת אג'נדה של קבלה-עצמית ומחזיקה בפרופיל אינסטגרם פופולרי עם מאות אלפי עוקבים. באחד מהפוסטים שלה שהפכו לוויראליים, התייחסה לאנשים שמתפלאים כיצד השיגה את בעלה השרירי והנאה: "כן, הירכיים שלי מתנשקות, הזרועות שלי עבות והתחת שלי גבשושי, אבל פשוט יש יותר ממני בשבילו לאהוב. בחרתי בגבר שיכול להתמודד עם כל זה, ועם הרבה יותר! אני הרבה יותר מהגוף שלי, גם הוא, וגם אתה".
וויני הארלו: דוגמנית מצליחה, חולה במחלת עור
הדוגמנית הקנדית בעלת העור ה"מנומר" נראית כך בעקבות מחלה בשם "בהקת/בהרת". המחלה גורמת לעור לאבד את צבעו בחלקים מסויימים ולהפוך בהירים מאוד. כיום היא נחשבת להצלחה מסחררת בעולם האופנה.
סבינה קרלסון, דוגמנית, מפוצצת נמשים
נמשים. מה אתם חושבים על זה? כי אם תשאלו את סבינה, היא עשתה מהם קריירה. כשהייתה בת 4 החלה בקריירת דוגמנות, אבל בגיל ההתבגרות נאלצה להתמודד עם דרישות רזון מחמירות וסירבה להיכנע. היום היא בשיא קריירת פלאס סייז, עם הנמשים, כמובן.
אלסנדרה גרסייה לורידו, דוגמנית פלאס
בתו של השחקן אנדרי גרסיה היא דוגמנית מבוקשת ועמוד האינסטגרם שלה מבוקש עוד יותר, בזכות פיד חושפני ומלא שמחת חיים. מלבד שלל תמונות יפהפיות (כן, היא גם בביקיני ועושה כושר), אלסנדרה נלחמת בתופעות הפרעות אכילה בתעשיית הדוגמנות ומוכיחה שלגמרי אפשר אחרת.
סופר-פארם מאמינה שאת המידע והתרגולים כדאי להנגיש לקהל כמה שיותר רחב, ולכן הצטרפה למחקר של ד"ר שדה שרביט, ויחד הן מציעות את everyBody באתר סופר-פארם – פלטפורמה דיגיטלית המספקת תכנים, כלים ומשימות אותם ניתן לתרגל בזמן, בקצב ובזמן המתאים לכל אחת ואחד, ובאנונימיות מוחלטת.