אין תמונה
דעי את הפריזורה שלך. המספרה של תומר רשף

ביקור במספרה הוא לרוב אחת מהנאות החיים הגדולות של האישה הממוצעת. יש משהו קסום בכך שזוג מספריים יכול להפיח חיים, מייבש שיער מחליק את הנשמה ונייר אלומיניום יכול להפוך אחת לבן אדם חדש, אפילו אם זה רק לחצי שעה. אבל מתברר שיש לא מעט נשים שנרתעות מהמולת המספרות הטרנדיות באווירת פס הייצור. מסכי הפלזמה ומוזיקת המועדונים בדציבלים מוגזמים לא נעימה לכולן ומעצבי שיער שמשעבדים את הראש לפנפונים וחומרים מיותרים לא תמיד עושים טוב לקצוות.

לכן מי שמדירה את הפריזורה שלה ממספרות מתוקתקות בוודאי תשמח לשמוע שהכיור באמבטיה הוא לא האלטרנטיבה היחידה. לאחרונה נתקלנו ביותר ויותר מספרות בסגנון ביתי ונינוח. ולא, לא מדובר בספריות שמקבלות לקוחות אצלן בסלון או כאלה שבאות עד הבית, אלא על מספרות של ממש, אלא שהן מאופיינות בניחוח אינטימי ואישי – גם בעיצוב, גם באופי הבעלים (רוב נשי, אלא מה) וגם בטיפול שהקרקפת שלך תקבל. האינטימי, כמובן.

נאים השכנים בעינינו

מספרת "שאפה", הממוקמת במרכז שוק הפשפשים ביפו, מגדירה את עצמה כ"מספרה טיפולית". שתי הנשים שהקימו אותה – שירה פטל ושירי אסא, מגיעות בכלל מעולם התיאטרון, הספרות והאוכל. לאחר שגילו שכל אחת מהן נהנית לגזום שערות בביתה לחברים, החליטו לאחד כוחות.

אין תמונה
נקודת מפגש של שיער ומודעות אקולוגית. שאפה


מטרתן של השתיים הייתה לייסד נקודת מפגש עבור אנשים שמחפשים תספורת לצד אינטראקציה חברתית נעימה ומזמינה, מודעות אקולוגית ליד התה הירוק ועוד אטרקציות צבעוניות. "חיפשנו קשר לרחוב ולאנשים, לא לקניון" הן מספרות. "היה חשוב לנו שמי שמגיעה לכאן לא תרגיש שהיא צריכה להרשים את הספר כדי שיספר אותה יפה והכי חשוב - שלא תרגיש שהיא רק עוד תחנה בפס ייצור". ואכן, המספרה הפינתית היא שותפה מלאה לאווירת שוק הפשפשים שמקיף אותה, כך שזה לא מפתיע כשאחת לכמה זמן נכנס שכן מהחנות ליד ומביא עוגיות ביתיות. הרהיטים נרכשו אצל השכנים: שידות ישנות, וילונות תחרה לבנים אה-לה פולנייה, מגש עתיק שעליו קומקום תה וקבלת שבת עם חלה, דבש ועראק ובין הלקוחות מצאנו גברים ונשים, צעירים ומבוגרים, עובדי שוק ותיירים מסוקסים למדי. 

את הלוגו המקסים של המספרה עיצבה חברה גרפיקאית, ועל הפסקול הבלוזי ג'זי אמונות שירי ושירה. טלוויזיה, אגב, אין. לפחות לא עכשיו. מצד שני, הן לא פוסלות כלום. "כל דבר שאנחנו מכניסות לכאן הוא בקטע קצת אחר, כך שגם אם תהיה טלוויזיה יש סיכוי טוב שהיא תקרין טלנובלה ולא MTV".
יש לכן אג'נדה לגבי התספורות עצמן?
"כשמגיע מישהו להסתפר אנחנו מנסות להבין מה הוא רוצה, איך הכי נוח לו עם השיער שלו. הידע עוזר לנו להגיע לתספורת הנכונה ביותר. אנחנו לא רוצות שלקוח ייצא מכאן בלי שהוא יודע מה הוא יקבל אחרי חפיפה. זאת גם הסיבה שאנחנו ממעטות להשתמש במכשירי ייבוש ובחומרים".

מלכת התלתלים אבל לא רק

גם מספרת "תומר רשף" דוגלת באג'נדת דעי את הפריזורה שלך. שם נוהגים לנהל שיחת נפש עם כל לקוחה ולקוחה. "אנחנו לא חופפים עד שאנחנו מבינים היטב את הציפיות", אומרת תומר, הבעלים, שכבר עשתה כל דבר אפשרי לרעמתה. בשנים הראשונות שלה כחופפת במספרה היא גילתה שאפשר ואף מומלץ להיגמל מכל חומרי השיער שמשחה על ראשה כל החיים. "הפסקתי להשתמש בקונדישנר, חפפתי הרבה פחות והשתמשתי בקרם הזנה מינימלי בלבד, וזה מה שטיפל בבעיות היובש והנפח של התלתלים שלי".

בהמשך ניסתה להתקבל למספרות שונות, אך ברגע שהבינו שמדובר בפרסונה לא מסחרית בעליל שלא תומכת בחומרים לשיער, היא נשללה על הסף והתחילה לעבוד בבית. "מהר מאוד גיליתי שגם מסופרים מעדיפים להימנע מכימיקלים". היא פתחה מספרה ברחוב רוטשילד, ואחרי כמה שנים פתחה את משכנה החדש בלבונטין. המוטו: חוויה מתקנת. הן ברמת החומרים והן ברמת האמינות. "אני רוצה להעניק תחושה מרפדת מבלי להתחנף ללקוח. יש נשים מתולתלות שמבקשות פוני קצר וחשוב לי להיות כנה איתם ולהסביר להם שהם יצטרכו להשתעבד לפן".

לצד המוטו האמין, חשוב היה לתומר גם להעביר מסר עיצובי: המקום שלה הוא בית פתוח שאפשר להשתכן בו חמש שעות. הרהיטים במקום תומכים בזה ומרבית הלקוחות המתנחלות הן מתולתלות מרוצות. לפני שאני ממתגת אותה כמלכת התלתלים רשף ממהרת לסייג. "בגלל שאנחנו מטפחים את המראה הטבעי מקורזלות רבות מוצאות את דרכן אצלנו. אבל לא רק. אנחנו זורמות עם הקו הכללי של השיער, כך שגם בעלות שיער חלק וגברים נהנים".
במה באה לידי ביטוי הגישה הטבעית?
"בעיקר בזה שבתום כל תספורת אין ייבוש של השיער אלא שטיפה מחודשת. הלקוח יוצא עם מראה רטוב ולא מסורק. זה אולי מבהיל כמה אנשים, אבל המטרה היא שהלקוח יידע מה הוא מקבל מבלי לגרום נזק לשיער. אני בכלל ממליצה שלא לסרק ולא לאסוף שיער אחרי מקלחת".
מה המדיניות לגבי צבעים?
"לא נגיד לא, אבל נעשה את זה חכם: צובעים שורשים בלבד ולא מגזימים בגוונים". זאת גם הסיבה שבמקום לא תיתקלי בטרנדים כמו פתיחת תלתלים, החלקת שיער, בייביליס וכמה לא צפוי – קונדישינר.

לתספורת על בטוח קבלי ביטוח

אחד שיצא מתל אביב ומציע אלטרנטיבה נעימה לאנשי קריית אונו והסביבה הוא בנימין (בנון) מטלון, שמטפח מספרה מקסימה בביתו. מטלון פצח בקריירת ספרות עם שחרורו מצה"ל במספרה שכונתית, ולאחר שאסף שנות ניסיון וקהל לקוחות הוא התחיל לספר בחדר בבית אמו. שנים לאחר מכן שדרג לדירה שמשמשת כמספרה לכל דבר, ההבדל היחיד שהוא גם ישן בה. בגינה ממתינים ערסל ופינת עישון, ובדירה מוביל פנימה פסיפס אבנים צבעוני על הרצפה, פסנתר, ספת זמש אדומה, אח, מראות, בדים צבעונים מתנפנפים ומוזיקה שמטלון אוהב במיוחד: הביטלס ופינק פלויד. האטרקציה הבולטת ביותר היא כלבה מקסימה בשם קשמיר שמנעימה את זמנם של הלקוחות.

אין תמונה
המספרה של בנון. הביטוח שלא מכסח

 ואם זה לא מספיק ידידותי, אז מטלון גם נותן ביטוח. "אם התספורת לא מסתדרת אחרי החפיפה, הלקוח מוזמן לחזור ולתקן". בדומה לקודמותיו, גם הוא מעדיף נמנע משימוש במרכך, מסיכות, החלקות ופנים. ההתמחות שלו היא גזירות לא רגילות. "סגנון חופשי. אני אלוף עם מתולתלות". הוא צוחק, אבל מתכוון לזה. בין לקוחותיו הבחנו בזוג שכנים מבוגר שמכיר את מטלון עוד מהתקופה שהיה "כזה קטן", לצד לקוחה צעירה ששלחה את בעלה מיד לאחר מכן. את כולם, אגב, הוא מתחייב שלא לכסח. "אין לי בעיה גם לחתוך רק חצי ס"מ אם זה כל מה שצריך". תכלס, עוד לא פגשנו מעצב שיער שיכול להוציא על זה תעודת ביטוח.

שאפה
איפה
: רבי נחמן 2, תל אביב, טל: 03-5181573, כמה: תספורת נשים 150 שקל, גוונים 300 שקל, צבע 120-150 שקל.

תומר רשף
איפה
: לבונטין 9, קומה ב', תל אביב, טל: 03-5606704, כמה: תספורת נשים: 160-190 שקל, גוונים 100-400 שקל, צבע 100-220 שקל.

בנימין (בנון) מטלון
איפה
: גבעון 40, גני תקווה, טל: 052-8932295, כמה: תספורת נשים 200-250 שקל, גוונים 400 שקל, צבע 150-200 שקל.