תשאלי כל רופא עור אם לקרמים שנושאים את הכותרת "אנטי אייג'ינג" יש השפעה ממשית על הקמטים, ותקבלי תשובה אחת: לא ממש. הגורמים היחידים שבאמת משפיעים על הזדקנות העור הם חשיפה לשמש, שתיית מים וכמובן, הגנטיקה הארורה. קרמים לעור, עשירים ככל שיהיו, לא באמת מסוגלים לשפר את מראה העור לאורך זמן וההשפעה שלהם, אם בכלל, היא זמנית ביותר.
אבל אם יש תחום בקוסמטיקה שמבטיח הרים וגבעות ויש לו דווקא יותר סיכוי לקיים:, כנראה שזה הנוטרי-קוסמטיקה. מדובר בתורה שלמה שגורסת שאפשר לשפר את המראה על ידי שינוי התזונה ונטילת תוספים דרך הפה. ההיגיון פשוט: במקום למרוח קרמים על העור שלך מבחוץ, את נוטלת תוספי תזונה שעובדים על הגוף שלך מבפנים, ומשפרים את מראה הקמטים, השיער והציפורניים. פורמולות שונות מכילות נוגדי חימצון, ויטמינים ומינרלים, ליקופן שמגן על העור מנזקי שמש, קולגן שבונה את העור, קרטין לציפורניים ולשיער וכן הלאה.
לא מדובר בגילוי חדש. הנוטרי-קוסמטיקה קיימת כבר כמה עשורים, והיא נחשבת לדרך טיפוח לגיטימית בעיקר באירופה וביפן. בארה"ב הטרנד הזה עדיין בחיתוליו – בעיקר בגלל המנטליות של האמריקאיות, שדורשות תוצאות מיידיות ומעדיפות זריקות וניתוחים על פני תהליך שדורש הקפדה וסבלנות. אבל בין יחידות הסגולה שאימצו את השיטה אפשר למצוא כוכבות כמו דרו בארימור, גווינית פאלטרו, ריס וויתרספון וקים קרדשיאן, ששומרות על סוד היופי שלהן בדיסקרטיות גמורה.
שלום לך קולגן, טוב שבאת
הטרנד הגיע לארץ ממש לאחרונה, עם מוצר בלגי שקיים כבר עשר שנים בשוק העולמי – ביוסיל. מדובר בתוסף תזונה שמכיל OSA, תרכובת שמסייעת בייצור הקולגן בגוף ובעצם אמורה לשפר את מראה העור, הציפורניים והשיער. החידוש שביוסיל מתיימר להציע הוא הייצוב של התרכובת הזאת – כלומר שהספיגה של התוספים היא גבוהה יותר. אבל למה בדיוק אנחנו צריכות קולגן? שמחות ששאלת.
"75אחוז מהעור שלנו הוא קולגן", מסבירה דתיה יער, דיאטנית ויועצת לחברת התרופות הטבעיות "אלטמן", שמביאים את הביוסיל לארץ. "הייצור של הקולגן מופחת החל מגיל 20-25, ומגיל 40 מאבדים אחוז אחד ממנו בשנה. אחרי שנפסק המחזור, 30 אחוז מהקולגן בעור הולך לאיבוד, והעור מאבד עובי ואלסטיות. כשיש פחות קולגן יש יותר קמטים עמוקים בעור".
תוספי התזונה של הנוטרי-קוסמטיקה אמורים לחדש ולשפר את הייצור של הקולגן והקרטין (שבונה את הציפורן והשערה ומתחיל להתדלדל כבר בגיל 18), במקום להזריק לעור קולגן זר, או חומרי מילוי מבחוץ, ובכך לעצור את תהליך ההזדקנות של העור, הציפורניים והשיער. יער מסבירה שכדי להתחיל למנוע את תופעות ההזדקנות מומלץ להתחיל לקחת תוספים כבר בגיל 35, לפני שהגוף מתחיל לאבד מסות של קולגן במהירות. "ביפן הן לוקחות את זה מגיל מאוד צעיר", היא מספרת. "כי הן בונות את המטריקס של העור מראש. אנחנו עוד לא במקום הזה".
באלטמן אומרים שהתוצאות מדברות בעד עצמן: מחקר שהתפרסם במגזינים רפואיים נחשבים בעולם הראה ירידה של 30 אחוז בעומק הקמטים תוך עשרים שבועות. מחקר אחר שנערך במשך תשעה חודשים הראה שיפור עליה של 13 אחוז בחוזק השערה, בעובי ובאלסטיות שלה, וכתוצאה מכך גם בנפח השיער. השיפור הורגש גם בחוזק וצמיחת הציפורניים, ויער טוענת שתופעת הלוואי היחידה שנרשמה במחקרים היא שנשים שנוהגות לעשות מניקור בקביעות התלוננו שהן צריכות לבקר אצל המניקוריסטית לעיתים קרובות יותר.
את הרופאים פחות מעניין שלא יהיו לנו קמטים
אבל האם רופאי העור פתוחים לרעיון של הנוטרי-קוסמטיקה, או שהם פוסלים אותו על הסף, בדיוק כמו שהם עושים בהקשר של קרמים לאנטי-אייג'ינג? ד"ר צחי שלקוביץ, מומחה לרפואת עור, דרמטולוגיה אסתטית וסקפטיות באופן כללי, דווקא די אופטימי. "אלה מחקרים שנעשו בסטנדרטים שאין עליהם עוררין, והתקבלו לעיתונים שנחשבים הכי מכובדים שיש. זה אומר שעבר עליהם צוות של מומחים וקרא אותם וביקר אותם וראה שהכל תקין", הוא אומר.
שלקוביץ אומר שעד כה נוטרי-קוסמטיקה הייתה עבורו בבחינת "לא מזיק", והוא מיוזמתו לא נהג להציע את המוצרים הללו למטופליו. אלא שהמחקרים הרפואיים שינו את דעתו. "אם היית באה אליי ואומרת לי שיצא תכשיר חדש, גם אני הייתי סקפטי. אבל היום אני יודע להגיד שהמוצר הזה נבדל משמעותית ממוצרים אחרים".
יער מסבירה שהסקפטיות נובעת, ככל הנראה, מהעובדה שמדובר במוצר קוסמטי. "בגלל שחוסר בקולגן לא גורם לשברים בעצמות ומחלות, אז פחות התייחסו לזה. את הרופאים יותר מעניין שנהיה בריאים, מאשר שיהיו לנו פחות קמטים", היא אומרת, ומוסיפה שהנוטרי-קוסמטיקה יכולה לנצח את הגנטיקה שלנו.
אז האם בעוד עשר שנים, נשים יזנחו את הקרמים והניתוחים הקוסמטיים לטובת תוספי תזונה, שיהיו חלק מסל התרופות שלנו? שלקוביץ ממהר לצנן את ההתלהבות. "לכל דבר יהיה את המקום שלו. זה כן יתפוס נישה מסוימת. להתיימר ולהגיד שזה יחליף פרוצדורות קוסמטיות? לא יודע". יער, מצידה, תולה את הצלחת הטרנד בארץ בשינוי המנטליות הישראלית, שנוטה להיות דומה לאמריקנית. "צריך סבלנות והסתכלות ארוכת טווח".
בשוק שמגלגל מיליארדים ברחבי העולם, מעניין איזה נתח תתפוס ישראל הקטנה, שבה צרכניות מוציאות הון על תכשירי אנטי אייג'יינג וטיפוח. קופסת כמוסות של "ביוסיל", למשל, תעלה לך 166.88 שקל לשימוש חודשי – סכום לא מבוטל, אבל גם לא מפיל, בהתחשב במחירים של קרמים יוקרתיים. אנחנו בדרך כלל פתוחות לרעיון של נטילת ויטמינים ותוספי תזונה שעוזרים לגוף בלי מחשבה נוספת – אז אולי גם בכל מה שנוגע ליופי שלנו, אנחנו צריכות לשמור על אותה פתיחות? מה שבטוח, לא יזיק לך גם לשתות הרבה מים.
>> הדיאטה שתעשה אותך יותר צעירה
>> רוצות להמשיך להתרפרש? הצטרפי לפייסבוק של ניו פארם ותוכלי לקבל טיפים והטבות